Η πυροσβεστική υπηρεσία της ΕΕ

Η κίνηση Σαρκοζί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με πρωτοβουλία του ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να εφαρμόσουν ενιαίες πολιτικές για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. Με αναφορές στις πλημύρες στο Πακιστάν, τις πυρκαγιές στη Ρωσία και τις κατά καιρούς εστίες φωτιάς σε χώρες μέλη της ΕΕ, εισηγήθηκε την δημιουργία μια κοινής δράσης των 27 απέναντι στα ανεξέλεγκτα φυσικά φαινόμενα. Ένα ζήτημα είναι η κοινή στάση απέναντι σε τρίτες χώρες όπως το Πακιστάν και άλλο ζήτημα είναι η κοινή στάση απέναντι σε φαινόμενα μέσα στην ευρωπαϊκή περιοχή που καλύπτει την ΕΕ των 27. Το δεύτερο χρειάζεται επιτάχυνση και το πρώτο συντονισμό.

Από το 2006 έγιναν τα πρώτα βήματα, ειδικά στον τομέα της πυρόσβεσης στο χώρο ευθύνης της ΕΕ. Ο Stephen Castle (Πολίτης, 22/8, αναδημοσίευση από The New York Times) γράφει ότι «σύμφωνα με κοινοτική έκθεση του 2006, η νέα πυροσβεστική υπηρεσία, θα διέθετε 10 αεροσκάφη. Ωστόσο, αυτό που προέκυψε είναι μια υπηρεσία μικρότερης εμβέλειας. Τον περασμένο χρόνο, η ΕΕ εγκαινίασε μια διετή δοκιμαστική περίοδο για τη νέα υπηρεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία πήρε την πρωτοβουλία, νοίκιασε για τους τρεις θερινούς μήνες δύο αεροσκάφη με έδρα την Κορσική. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 3,5 εκατευρώ και η Γαλλία συμβάλλει με ένα εκατΕυρώ… το 2007, 5,7 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ».

Ασφαλώς χρειάζονται πολύ πιο σημαντικές αποφάσεις από τα ως τώρα δεδομένα: δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair ως υπηρεσία πυρόσβεσης για 27 κράτη μέλη δεν είναι αρκετά για τις ανάγκες τους. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός μπορεί περισσότερα. Οι χώρες της Ν. Ευρώπης πλήττονται πολύ συχνά από πυρκαγιές και όλοι θυμόμαστε την ελλαδική περιπέτεια το καλοκαίρι του 2007. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Μπαρόσο περιόδευσε στην Πελοπόννησο, είδε την κατάσταση αλλά δεν πήρε πρωτοβουλίες. Έως τώρα χώρες με δική τους πρωτοβουλία έδειχναν αλληλεγγυη σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Χρειάζεται άλλη πολιτική:

1 Τα φυσικά φαινόμενα παίζουν πιο άγριο παιχνίδι. Η καλοκαιρινή Μόσχα το βεβαιώνει.

2 Η ΕΕ χρειάζεται να οργανωθεί καλύτερα. Είναι ο τομέας της πυρόσβεσης ένα κομμάτι της μεγάλης πολιτικής.

3 Οι πολίτες της ΕΕ θέλουν μιαν ΕΕ πιο κοντά τους, κοντά στα μεγάλα καθημερινά τους προβλήματα. Καλή η Συνθήκη της Λισσαβόνας αλλά οι πολίτες ζητούν και κάτι που να το βλέπουν με τα μάτια τους,  στις δυσκολίες τους, στην προστασία της περιουσίας τους.

4 Όλα στην ΕΕ διαπλέκονται. Οι αποστάσεις μειώνονται, τα προβλήματα που συνδέονται με το περιβάλλον «ενώθηκαν» χωρίς καμία ντιρεκτίβα. Οι απαντήσεις επίσης κοινές.

5 Η καλύτερη αλληλεγγύη είναι η προγραμματισμένη, με υποδομές, με μέσα που να καλύπτουν όλο το έδαφος της ΕΕ. Η ευκαιριακή αλληλεγγύη χρειάζεται να δώσει τη θέση της στην οργανωμένη. Η Κύπρος έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει την πρωτοβουλία Σαρκοζί και να αναδείξει το θέμα αυτό ως μείζον στην επικείμενη εκ περιτροπής προεδρία της το 2012.