Η τέχνη της στρουθοκαμήλου
Όλα προφανή-ακόμα και για τους πιο απόμακρους στο κυπριακό. Τα γεγονότα στην Πύλα δείχνουν σε «τίτλους» πως,
1ον Η συγκρουσιακή διχοτόμηση μπορεί να είναι η κατάληξη μιας πολιτικής που βασίστηκε στον τυχοδιωκτισμό και στην ακρισία
2ον Πως το «εμείς ποδά, τζεινοι ποτζεί» είναι ψευδαίσθηση και, πως,
3ον, Πρώτη φορά, για δεκατίες, τέτοιας έκτασης γεγονότα-εκσκαφείς κατά οχημάτων των ΗΕ
1ον:
Όλα συμφωνημένα για λύση-Χάρτης Ακιντζί (2016), «Έξι Σημεία» Γκουτέρες (2017). Διάλυση του τοπίου, τριάμιση χρόνια περιοδεία Αναστασιάδη στα «δύο κράτη» μέχρι να φύγει ο πιο λογικός Τ/Κ ηγέτης. Ο Τατάρ είναι «προϊόν» αυτής της περιοδείας στον τυχοδιωκτισμό. Όλοι γνώριζαν ποιος ήταν ο Τατάρ, ένας ντενκτασικός πολιτευτής. Ο Ε/Κ ηγέτης μπορούσε να τον στείλει στον κάλαθο της ιστορίας. Αλλά με την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί να υπογραφούν τα «Έξι Σημεία» Γκουτέρες σε «Στρατηγική Συμφωνία» στις 2 Μαϊου 2018, την ίδια στιγμή ο Αναστασιάδης άνοιγε το δρόμο για την εκλογή ενός Τατάρ
2ον.
Το σλόγκαν της παράταξης της ακινησίας είναι γνωστό: «εμείς ποδά, τζιείνοι ποτζεί». Τα γεγονότα στην Πύλα βεβαιώνουν ότι το σλόγκαν συνιστά κανονική ψευδαίσθηση. Σε συνθήκες συγκρουσιακής διχοτόμησης, το status quo κινείται, έρχεται νοτιότερα. Η Ε/Κ ισχύς δεν μπορεί να υποστηρίξει σκληρά σύνορα και μόνιμες διαχωριστικές γραμμές. Συνεπώς οι οπαδοί του κόμματος της ακινησίας είδαν χθες μια κανονική «δοκιμή» και μάλιστα πάνω σε οχήματα των ΗΕ
3ον
Εδώ και δεκαετίες δεν έχουν καταγραφεί τέτοιας έκτασης γεγονότα-εκσκαφείς κατά οχημάτων των ΗΕ, με 4 τραυματίες. Προφανώς ο οδηγός του εκσκαφέα πήρε εντολή-«το έργο θα προχωρήσει». Γιατί τώρα αυτά; Γιατί η Ε/Κ κοινότητα πληρώνει την έλλειψη διορατικότητας της ηγεσίας της-παιχνίδι με το χρόνο και «όπου μάς βγάλει». Η Τουρκία με τους χειρισμούς της σε καίριες στιγμές των διαπραγματεύσεων ξεφορτώθηκε πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης της για την κατοχή και πολλοί Ε/Κ περιμένουν ακόμα «κόστος» και «κυρώσεις».
Η γενικότερη εικόνα: Η «νεκρή ζώνη» δεν είναι ταμπού, όπως είναι τώρα δεν θα παραμείνει έτσι για ακόμα 50 χρόνια. Οι ανάγκες αλλάζουν, προτάσεις για έργα στη νεκρή ζώνη προκύπτουν (φωτοβολταϊκό πάρκο), κοινότητες διεκδικούν λύσεις-Πυρόϊ, Αθηένου. Η επικοινωνία, η πειθώ είναι ο μόνος τρόπος για να γίνονται έργα αμοιβαίου οφέλους. Η «νεκρή ζώνη» είναι γεμάτη παραλογισμούς. Στην κορυφή τους τα Κόκκινα. Ο κλειστός δρόμος Λευκωσίας-Λάρνακας μέσα από το Πυρόϊ. Το ζικ ζακ για το γήπεδο της Τσεττίνκαγια. Η αποκοπή του δρόμου Κούκλια-Αμμόχωστος στο ύψος της Καλοψίδας. Η μη έξοδος της Λουρουτζίνας στα Λύμπια. Προφανώς όλα θα ήταν παρελθόν με την συνολική επίλυση. Αλλά τώρα είμαστε εδώ: με την πολιτική των μεγαφώνων τίποτε δεν κερδίζεις. Με πειθώ, με επιχειρήματα στη βάση της αμοιβαιότητας, πολλά από τα παράλογα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν-είτε πλήρως είτε μερικώς. Πώς η Τεχνική Επιτροπή για την Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει καταφέρει τόσα;-με πολλή δουλειά και με μηδέν μεγάφωνα. Ε, κάπως έτσι!
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (21/8) σωστά σημειώνουν ότι «τα μη εξουσιοδοτημένα κατασκευαστικά έργα συνιστούν παραβίαση του status quo στην νεκρή ζώνη του ΟΗΕ». Και βέβαια καταδίκασαν «τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το Τ/Κ προσωπικό»
Ύστερα το ΣΑ μίλησε για το πακέτο:
ΣΑ: «Απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την πρόληψη μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός»
- Τι είναι αυτά τα παράξενα πράματα που λέει το ΣΑ; Ο ΓΓ τα εξηγεί, Έκθεση, Γενάρης, 2023: «Η εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αμφισβητείται. Οι περιπολίες των 300 συμβασιούχουν εντός της νεκρής ζώνης θα θεωρούνταν σημαντική παραβίαση. Η τοποθέτηση άλλων εμποδίων εντός της ουδέτερης ζώνης φαίνεται να στοχεύουν στη μονομερή αλλαγή των ορίων της νεκρής ζώνης σε λίγες τοπικές περιοχές».
ΣΑ: «Τα μέλη του ΣΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπριου και με βάση μια ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ»
Απλό ερώτημα: πόσα κόμματα από το νυν κυβερνητικό μπλοκ συμφωνούν με την πιο πάνω αναφορά; Ποιο σχήμα ήταν, ή είναι, υπέρ της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα; Συνήθως ήταν με την άλλη λύση, την ουδέποτε προσδιορισθείσα με το «σωστό περιεχόμενο». Το ΣΑ τα λέει για τον Τατάρ- αλλά κάνουμε πως μόνο αυτόν αφορούν!
ΣΑ: «Τα μέλη του ΣΑ επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του ΓΓ να διορίσει έναν απεσταλμένο των ΗΕ με στόχο την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο»
Γιατί χρειάζεται άλλος απεσταλμένος; Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ζει Κύπρο-Κ. Στιούαρτ. Μετά την Τσιεττίνκαγια, μάλλον δεν τον ήθελε η Ε/Κ πλευρά. Μετά την Πύλα, ίσως να μην τον θέλει η Τ/Κ. ‘Η (τώρα) μάς αρκεί να φταίει μόνο o άλλος;
Κατά κανόνα δεν θέλουμε να διαβάσουμε τα κείμενα του ΓΓ ή του ΣΑ με τρόπο ισορροπημένο. Ο ΓΓ των ΗΕ δίνει την δική του εξήγηση του γι’ αυτό: «Τα μεροληπτικά, δημοφιλή Μέσα Ενημέρωσης αύξησαν περαιτέρω τη διχαστική ρητορική». Έκθεση, 11-1-23
Γι’ αυτό και τα «μέσα» δικαίωσαν τον ΓΓ- εξαφάνισαν την πιο ουσιαστική πτυχή της Έκθεσής του! Ύστερα ήρθε η Πύλα για να δώσει την ευκαιρία στα «μεροληπτικά μέσα» να κάνουν την τέχνη της στρουθοκαμήλου επιστήμην!
Λάρκος Λάρκου