Η τετράγωνη μπάλα
Η ματαίωση του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην τ/κ ομάδα Τσεττίν-Καγιά με την αγγλική Λιούτον στην κατεχόμενη Κύπρο στις 11 Ιουλίου 2007 δημιούργησε νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από το γενικότερο ζήτημα της συμμετοχής των τ/κ ομάδων σε διεθνείς συναντήσεις.
Το θέμα έχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι θέμα απλοποιημένων συνθημάτων ή απλώς ένα γυμνό ποδοσφαιρικό θέμα. O αποκλεισμός των τ/κ ομάδων στο διεθνές πεδίο με πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης στα χρόνια μετά την εισβολή ήταν φυσιολογικό επακόλουθό της. Αυτός ο αποκλεισμός ήταν δίκαιος γιατί ήταν μέρος της πολιτικής σύγκρουσης ως αποτέλεσμα της εισβολής-κατοχής του 1974. Ήταν μέρος του αγώνα για περιφρούρηση της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως εργαλείου του πολιτικού αγώνα κατά της τουρκικής εισβολής. Συνεπώς η τ/κ «αντιπροσωπευτικότητα» δεν μπορούσε να εκφραστεί στο διεθνές επίπεδο γιατί αγνοούσε ή και υποβάθμιζε τη νομιμότητα των μηχανισμών λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει: η Κυπριακή Δημοκρατία σνομικά το σύνολό της είναι μέλος της ΕΕ, εφαρμόζει τον κανονισμό για το εμπόριο στην «Πράσινη Γραμμή», εγκρίνει χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της ΕΕ για έργα στα κατεχόμενα, επιτρέπει την άνετη διέλευση των τουριστών στα κατεχόμενα, χιλιάδες ε/κ και τ/κ περνούν από τα οδοφράγματα ανάμεσα στην κατοχική γραμμή, ε/κ χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ας σημειωθεί ότι και η αγγλική ομάδα Λιούτον χρησιμοποίησε το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για την άφιξη και την αναχώρησή της.
Σήμερα δεν μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα με το φακό του χθες: η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, η ευρωπαϊκή αντίληψη για τα ζητήματα αυτά δεν συνάδει με τη λογική που πολύ σωστά υπήρχε ως τώρα. Χρειάζεται να δουλέψουμε πάνω σε μια νέα πολιτική δραστηριότητα που να συνάδει με την ευρωπαϊκή πρακτική. Δυστυχώς σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχει συζητηθεί το ζήτημα της λεγόμενης «απομόνωσης» των τ/κ. Αυτό περιπλέπει περαιτέρω τα πράγματα δίνοντας προσχήματα στους κακόπιστους να ομιλούν περί «απομόνωσης» των τ/κ.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει σε μια νέα δραστηριότητα που να διευκολύνει εξελίξεις με κεντρική κατεύθυνση την επίλυση του κυπριακού. Τόσο οι διεθνείς οργανισμοί ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ) όσο και η θεσμική ΕΕ θα μπορούσαν μέσα από την κατάλληλη διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ποδοσφαιρικές αρχές (ΚΟΠ) να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων στην κατεχόμενη Κύπρο στα πλαίσια του αγώνα για τη δημιουργία κλίματος επαφής ανάμεσα σε τ/κ ομάδες με άλλες ευρωπαϊκές. Οι ίδιοι οι διεθνείς οργανισμοί όπως η ΦΙΦΑ με δημόσιες ανακοινώσεις τους να τονίζουν τη θεσμική στόχευση αυτών των συναντήσεων. Η άδεια διεξαγωγής τους να χορηγείται για να υπηρετήσει υπέρτερους σκοπούς-ο αθλητισμός ως εργαλείο επικοινωνίας- χωρίς αυτό να σημαίνει οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση θεσμών του ψευδοκράτους.