Η τραγωδία και η διάγνωση
Είναι καθολικό το αίτημα να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης που οδήγησε στην έκρηξη στη ναυτική βάση στο Ζύγι, τη Δευτέρα στις 11 Ιουλίου 2011. Η απίστευτης έκτασης τραγωδία με 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες είναι μοναδική στην ιστορία της Κύπρου. Η πυρίτιδα που μετέφερε συριακό πλοίο και που η Κύπρος «κληρονόμησε» λόγω πολιτικής και γεωγραφίας, προφανώς δεν έτυχε της κατάλληλης διαχείρισης με αποτέλεσμα να έχουμε την έκρηξη κάτω από τις γνωστές καιρικές καλοκαιρινές συνθήκες.
Σήμερα το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης είναι πλήρες και τόσο το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες. Κατά την άποψή μου σήμερα -και πέρα από την αναγκαία- διοικητική και ποινική έρευνα, μπορεί κανείς να αναγνώσει την άλλη κακοδαιμονία της Κύπρου που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές ειδήσεις. Φαίνεται ότι υπήρχε διάγνωση του προβλήματος. Λύση δεν δόθηκε γιατί οι μηχανισμοί που οδηγούν σε λύσεις είναι αργοκίνητοι, εκτός εποχής. Τρέχουν σε λάθος ρυθμό υπακούοντας σε αναχρονιστικούς κανονισμούς και αντιλήψεις που οδηγούν σε παράλυση κάτω από το φόβο του κόστους και του ερωτήματος «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;». Αν για παράδειγμα λαμβανόταν η απόφαση για μετακίνηση των εκρηκτικών σήμερα, πόσος χρόνος θα μπορούσε να απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί; Θα μπορούσε να περάσουν μήνες για συνεδριάσεις, για να κρατηθεί ο κανόνας της ταλαιπωρίας της κοινής λογικής από έναν μηχανισμό που εμποδίζει τις λύσεις γιατί εκπαιδεύτηκε στα δεδομένα άλλης εποχής.
Αναμφίβολα η οικονομία της Κύπρου τραυματίστηκε σοβαρά αφού οι ζημιές στο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό φαίνεται να είναι τεράστιες. Ουδείς μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα αλλά κοντά στα άλλα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας θα προστεθεί ακόμα ένα. Το συμφωνημένο πακέτο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα για την εξυγίανση της οικονομίας μπορεί κάτω από τις νέες συνθήκες να χρειάζεται αναθεώρηση.
Η κοινή γνώμη δικαίως απαιτεί να ολοκληρωθεί ταχέως η έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία στη ναυτική βάση στο Ζύγι. Μαζί με αυτό να συζητήσουμε στην πρώτη σελίδα της πολιτικής μας επικαιρότητας ότι εμποδίζει να εκσυγχρονίσουμε θεσμούς, διαδικασίες, πρακτικές. Η σύγχρονη λειτουργία του κράτους απαιτεί μείωση της γραφειοκρατίας, λιγότερες επιτροπές, περισσότερη αποτελεσματικότητα, ατομική ευθύνη, ελεγξιμότητα.