Η “τριμερής” σε πρώτο πλάνο
Οι εξελίξεις είναι από κάθε άποψη σημαντικές και η 8η Αυγούστου 2013 είναι μια ενδιαφέρουσα ημερομηνία για την πολιτική ιστορία της Κύπρου. Στη Λευκωσία σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στους τομείς ενέργειας και υδάτων από τον Υπουργό Εμπορίου Γ. Λακκοτρύπη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Γ. Μανιάτη και τον Υπουργό Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σ. Σαλόμ αναφέρονται τα εξής. Οι τρεις Υπουργοί «δεσμεύονται να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ανανεώσιμης ενέργειας, παραγωγής ηλεκτρισμού και επεξεργασίας νερού και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη άλλων σχετικών βιομηχανιών, οι οποίες προωθούν την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου». Χαιρετίζουν τα «κοινά έργα στον ενεργειακό τομέα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια της ενεργειακής παροχής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής». Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται στο κοινό ανακοινωθέν, οι Υπουργοί Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ χαιρετίζουν το ιδιωτικής πρωτοβουλίας έργο «EuroAsia Interconnector» που στοχεύει στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών. Ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ το συγκεκριμένο έργο μπορεί δυνητικά να επιτρέψει την εξαγωγή ηλεκτρισμού που παράγεται στην Ανατολική Μεσόγειο προς ενεργειακή αγορά της ΕΕ μέσω διευρωπαϊκών ηλεκτρικών δικτύων».
Την ίδια ημέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης και ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Σ. Σαλόμ συζητούν το πολιτικό πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας. Ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη γεωπολιτική σημασία της σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και για την υποχρέωση, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, να συμβάλουμε στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με έμφαση στην Αίγυπτο, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράν». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός σημείωσε ότι με τον Ι. Κασουλίδη είχαν «μια πολύ εποικοδομητική και σημαντική συνάντηση, η οποία αποδεικνύει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίοι στηρίζονται σε κοινές αντιλήψεις, κοινά ενδιαφέροντα, καθώς και στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικού τύπου απομόνωση. Εσείς, είστε απομονωμένοι γεωγραφικά, ως νησί, και εμείς είμαστε απομονωμένοι πολιτικά στην περιοχή μας».
Οι δηλώσεις μιλούν από μόνες τους και δείχνουν ότι κτίζεται μια σημαντική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα πέραν του ενεργειακού. Θεωρώ ότι η «τριμερής» διαθέτει τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί σε πολιτικές που οικοδομούνται πάνω σε κοινά συμφέροντα και που προωθεί με συνεπή βήματα την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.