Η Unesco και η Παλαιστίνη
Επιτέλους μια καλή απόφαση που ταράζει κάπως τα νερά στο διεθνές επίπεδο. Η Γενική Διάσκεψη της UNESCO –αναπόσπαστο τμήμα του ΟΗΕ- με 107 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 52 αποχές αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος της. O παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς χαρακτήρισε την απόφαση «νίκη της δικαιοσύνης και της ελευθερίας». Η Χ. Ασράουι στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «πρόκειται για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό».
Ο Γ. Παλμόρ εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η απόφαση θα βλάψει την προοπτική επανάληψης των συνομιλιών για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και θα «απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για μία ειρηνευτική συμφωνία».
Οι ΗΠΑ πήραν την πιο ακραία θέση ανακοινώνοντας ότι σταματούν την οικονομική ενίσχυση της UNESCO. Η εκπρόσωπος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Β. Νάλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη χρηματοδότηση εξαιτίας δύο νόμων που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση ενός Οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ». Πρόσθεσε δε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα στηρίξει την UNESCO με το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο αναμενόταν να καταβληθεί αυτό το μήνα.
Προσωπικά θεωρώ την εξέλιξη αυτή ως σημαντική. Είναι καιρός το αίτημα των παλαιστινίων να βρει κάποια διεθνή στέγη και η UNESCO είναι μια πολύ καλή βάση. Η κυβέρνηση του Ισραήλ κρατά την ειρηνευτική διαδικασία εγκλωβισμένη στην σκληροπυρηνική πολιτική Νετανιάχου επιδιώκοντας να επιβάλει όλες τις ακραίες του θέσεις πάνω στην πιο αδύνατη πλευρά. Δεν μπορεί έτσι να προχωρήσει η διαδικασία. Μόνο η διεθνής αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα των δύο πλευρών μπορεί να βοηθήσει επί της ουσίας και η UNESCO έδειξε έναν πραγματικά παραγωγικό δρόμο.