Ιππόλυτος με ψυχή
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) Γ. Τουμαζής ομιλεί στο ΚΥΠΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2015: «Η παράσταση του Ιππόλυτου στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας απέδειξε ότι ο πολιτισμός έχει και τη δύναμη και την ψυχή να δημιουργήσει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Κύπρου. Ηταν μια σημαντική βραδιά για τον ΘΟΚ, που καλωσόρισε τον κόσμο στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας μετά από σαράντα- δύο χρόνια, στη διοργάνωση του «Ιππόλυτου». Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Το θέατρο ήταν κατάμεστο. Εκτός από τις τριάμισι χιλιάδες θέσεις, είχαν καταληφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι ακόμη και τα σκαλιά του αρχαίου θεάτρου. Αν κρίνω από τα σχόλια, ο κόσμος εκτίμησε ιδιαίτερα την παράσταση. Ο πολιτισμός είναι το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα μας σαν μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου κι αυτό το όπλο που έχουμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και την πολιτιστική μας δύναμη πρέπει να το αναπτύξουμε και να το εκμεταλλευτούμε. Η παράσταση συγκίνησε τον κόσμο – Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους – και ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να αναμένουμε μετά από αυτή την πρώτη του ΘΟΚ παρουσίαση στο κατεχόμενο θέατρο της Σαλαμίνας».
Η παράσταση του ΘΟΚ σηματοδοτεί μια νέα έκφραση της πολιτιστικής δημιουργίας στην εποχή της έντασης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού. Κόσμος από όλη την Κύπρο γέμισε το θέατρο της Σαλαμίνας για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: να τιμήσει την πρωτοβουλία του ΔΣ του ΘΟΚ να δώσει φως και πνεύμα στη Σαλαμίνα, και δεύτερο, να στείλει ένα μήνυμα ότι η επίλυση είναι εφικτή και ότι ο καιρός έχει ωριμάσει. Γι’ αυτό οι θεατές της παράστασης χειροκρότησαν διπλά: από τη μια το θεατρικό ταλέντο των ηθοποιών του ΘΟΚ και από την άλλη το πρωτοποριακό θάρρος της υλοποίησης μιας απόφασης της οποίας τη μαζικότητα σφράγισαν 3.567 θεατές.
Η θεατρική διάσταση της παράστασης του «Ιππόλυτου» πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι θεατές ένιωσαν αυτό που ήταν η πρώτη ύλη της συνάντησης στη Σαλαμίνα: ότι ήταν παρόντες στη συγγραφή της ιστορικής εξέλιξης της Κύπρου, με την παρουσία της έδωσαν δύναμη στην πεποίθησή τους ότι μια άλλη Κύπρος είναι εφικτή. Η βραδιά σφραγίζει την πολιτική και πολιτιστική επικαιρότητα της νήσου. Είναι ευθύνη και άλλων να πάρουν τη σκυτάλη και να αυξήσουν την ποσότητα και την ποιότητα μιας δραστηριότητας που φέρνει πιο κοντά την αλλαγή. Η Σαλαμίνα δείχνει ότι τίποτε δεν είναι εύκολο, όλα είναι δύσκολα και πολύπλοκα. Η Σαλαμίνα δείχνει επίσης ότι άλλος δρόμος για την επίλυση δεν υπάρχει. Η ύλη του ΟΗΕ για τη μορφή της λύσης είναι γνωστή, η σύνεση, η συλλογικότητα και η αποφασιστικότητα είναι ο πολιτικά αναγκαίος όρος. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των πολιτών, η έκφραση της δημόσιας σκέψης τους αποτελεί ένα βαρόμετρο για την αλλαγή, όπως το έδειξαν στο θέατρο της Σαλαμίνας στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.