Καήκαμε;
Ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είναι σχετικά άγνωστος στην ε/κ κοινή γνώμη, παρά το ότι δηλώνει «πρωθυπουργός» των τ/κ. Ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, διάδοχος του Ν. Έρογλου, πιστός οπαδός του παλαιού Ρ. Ντενκτάς. Σχολιάζει τις εξελίξεις στο κυπριακό στις 24 Ιανουαρίου όπως τις καταγράφει σχετικό ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ:
«Ευτυχώς που οι διαπραγματεύσεις (στη Γενεύη) δεν συνεχίστηκαν, διαφορετικά καήκαμε», δηλώνοντας παράλληλα ότι η κατάθεση χαρτών ήταν λάθος και ότι «δεν πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Σε δηλώσεις του σε τ/κ τηλεοπτικό κανάλι, είπε ότι την πρόταση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το Βαρώσι και τα Κόκκινα την άκουσε πριν από δύο μήνες και διερωτήθηκε αν η πρόταση συμπεριλαμβάνεται στο χάρτη που κατέθεσε ο κ. Ακιντζί. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τον «πρόεδρο» Ακιντζί και επέκρινε τη στάση του να αφήνεται η «κυβέρνηση» εκτός του παιχνιδιού και διερωτήθηκε γιατί η τ/κ πλευρά να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, αφού όλα συζητήθηκαν και κατατέθηκε και χάρτης. «Δεν μας δίνεται η ευκαιρία να ζητήσουμε κάτι άλλο. Το μόνο θέμα που έμεινε είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας», και πρόσθεσε ότι «καταθέσαμε το χάρτη. Κάναμε στρατηγικό λάθος». Ο κ. Οζγκιουργκιούν, είπε ακόμα ότι η τ/κ πλευρά, χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της, κατέθεσε χάρτη και ότι αυτό από τεχνικής άποψης είναι λάθος, ενώ δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ουδέποτε είχε καταθέσει χάρτη.
Αναφερόμενος στο εδαφικό είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν εδάφη που ανήκουν στο ψευδοκράτος και επέκρινε το γεγονός ότι δεν γνωρίζει κανείς το περιεχόμενο του χάρτη. Είπε ότι είναι «πρωθυπουργός» και δεν γνωρίζει ποια εδάφη από τη «χώρα» του, θα δοθούν (ΚΥΠΕ, 24/1/17)
Νιώθει ανακούφιση γιατί δεν προχώρησαν τα πράγματα σε μια πιο αποφασιστική κατεύθυνση: «Ευτυχώς που οι διαπραγματεύσεις (στη Γενεύη) δεν συνεχίστηκαν, διαφορετικά καήκαμε».
Εξανίσταται γιατί ο τ/κ ηγέτης Μ. Ακιντζί έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση: «Καταθέσαμε το χάρτη. Κάναμε στρατηγικό λάθος».
Αναπολεί αυτά που συνιστούν την πολιτική του αποσκευή: «ο Ραούφ Ντενκτάς ουδέποτε είχε καταθέσει χάρτη».
Εκβιάζει τον Μ. Ακιντζί, ενώ γνωρίζει όλη την διαδικασία στην οποία η πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας και η Άγκυρα έχουν συμφωνήσει: «στο εδαφικό δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν εδάφη που ανήκουν στο ψευδοκράτος».
Δημαγωγεί. Προφανώς γνωρίζει τα ουσιώδη, αλλά παριστάνει το «θύμα» μιας αγνόησης: «είναι πρωθυπουργός και δεν γνωρίζει ποια εδάφη από τη χώρα του, θα δοθούν». Αλλά οι τ/κ ψήφισαν τον Μ. Ακιντζί και όχι τον ίδιο για να διαπραγματευτεί λύση πάνω στις παραμέτρους που ο ΟΗΕ έχει καθορίσει.
Κινητοποιεί τις μειοψηφικές δυνάμεις που ταυτίζονται με το «όραμα» Ντενκτάς: «δεν πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων» γιατί «καήκαμε». Ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν πολύ καθαρά δεν θέλει συνομιλίες, θέλει λύση του τύπου όπως είμαστε! Ότι δίδαξε για δεκαετίες ο πολιτικός του ηγέτης, ο Ρ. Ντενκτάς!
Για κάθε ε/κ είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει τις σκέψεις και τις θέσεις όλου του τ/κ πολιτικού φάσματος. Να κατανοεί τις κατευθύνσεις κάθε πολιτικού φορέα, τις δημόσιες και ιδιωτικές προθέσεις κάθε πολιτικού που παίζει ρόλο στις υποθέσεις της τ/κ κοινότητας. Για να μπορεί, έτσι, να έχει έγκυρη γνώμη βασισμένη στις πραγματικές εξελίξεις μιας κοινότητας που διαθέτει ποικιλία σε απόψεις, σε προσεγγίσεις και αποχρώσεις, αυτές που προέρχονται από τις δύο «σχολές» σκέψης της στο κυπριακό.
Λάρκος Λάρκου