Κάλπη για τέσσερεις
Τι θα βγάλει η κάλπη σήμερα στην Ελλάδα; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση, ενώ έχει ενδιαφέρον αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει την τρίτη θέση, υποβιβάζοντας τους νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής σε θέση πιο κάτω. Οι προεκλογικές συζήτήσεις υπήρξαν πολύ φτωχές. Τα δύο debates, ιδιαίτερα το δεύτερο που χαρακτηριζόταν ως κάτι διαφορετικό, δεν βοήθησαν σε κάτι. Γενικολογίες, χωρίς κατεύθυνση παρεμβάσεις, ελάχιστη προετοιμασία για τα ουσιώδη. Είναι γι’ αυτό που τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν καθηλωθεί σε ποσοστά γύρω στο 30%, υποχρεώνοντας πολίτες να διαλέξουν «το μη χείρον», ή υποχρεώνοντάς τους να τιμωρήσουν κάποιον από τους δύο, ή και τους δύο με την ψήφο στην αποχή, τον Λεβέντη ή την αδιαφορία και την απαξίωση των πάντων.
Θεωρώ ότι το «βασικό» προεκλογικό υλικό στην Ελλάδα υπάρχει και είναι διάσημο: είναι το μνημόνο τρία που έχουν υπογράψει οι τέσσερεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε μια τριετία και αυτό αποτελεί την ψηφισμένη θέληση των πιο πάνω τεσσάρων κομμάτων με την σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Αρκεί αυτό για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα; Ασφαλώς όχι! Πολλά και σημαντικά, μικρά και μεγάλα ζητήματα χρειάζονται αλλαγή με απόλυτη ευθύνη της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. Ας πούμε: η αλλαγή του συντάγματος για να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, η αλλαγή του τρόπου εξέλιξης της ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση ώστε να λιγοστέψουν οι κομματικές παρεμβάσεις, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με περισσότερη αυτονομία και περισσότερους πόρους, η μάχη κατά της διαφθοράς.
Το πολιτικό στοίχημα είναι σαφές: εφαρμογή του μνημονίου, μαζί με δεκάδεςς μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρωστά η Ελλάδα στον εαυτό της για να βγει από την παρακμή. Δύσκολο στοίχημα, αν κρίνουμε από την αναιμική προεκλογική διαπάλη. Εξίσου δύσκολο ζήτημα και ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα υλοποιήσει τα πιο πάνω. Οι πολίτες δείχνουν την προτίμησή τους σε μια κυβέρνηση ευρείας βάσης, με ικανά στελέχη, με εμπειρίες, μάχιμη, που θα αναλάβει το βαρύ φορτίο της αποκόλλησης της ελληνικής κοινωνίας από το τέλμα.
Το πλαίσιο του χρόνου μέσα στο οποίο χρειάζεται να υλοποιηθούν τα πιο πάνω είναι τα τρία χρόνια, όπως τα τέσσερα κόμματα ψήφισαν στην Ελληνική Βουλή και προβλέπεται μέσα στο «μνημόνιο τρία». Οι ψηφοφόροι θα δώσουν τις κατευθύνσεις. Οι αριθμοί κατευθύνουν εξελίξεις, μερικές φορές υποχρεώνουν ώστε αδύνατα σενάρια να καθίστανται δυνατά και τα φαινομενικά παράλογα να αποκτούν την τρέχουσα αξία τους.