Καθρέφτης για δύο!

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τ. Ερτογάν και τον Σ. Πέρεζ καλά κρατεί. Η εντυπωσιακή σύγκρουσή τους στο τέλος Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός γύρω από την επίθεση στη Ισραήλ στη Γάζα, συνεχίζεται. Στις 14 Φεβρουαρίου η Τουρκία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ισραήλ μετά από δηλώσεις που έκανε ο στρατηγός Αβί Μιζραχί, αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ. Ο στρατηγός κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει διαπράξει ομαδικές εκτελέσεις Αρμενίων και ασκεί καταπίεση κατά των Κούρδων», ενώ έκανε αναφορά στην «κατοχή της βόρειας Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, εδώ και δέκα χρόνια». Με τρόπο ιδιαιτέρως επιθετικό κάλεσε τον Ερτογάν «να κοιτάξει στον καθρέφτη».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διπλωματική διακοίνωση στον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα Γκάμπι Λέβι, ενώ το τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε ανακοίνωση του (15/2) αναφέρει ότι «οι δηλώσεις αυτές, όπως δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης, κρίνονται ότι παραποιούν τα γεγονότα, με ατυχή και απαράδεκτο τρόπο σε βαθμό που θα μπορούσαν να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα των δυο χωρών». Το τουρκικό ΥΠΕΞ με δική του ανακοίνωση απάντησε στο στρατηγό με εξίσου επιθετικό τρόπο: «οι δηλώσεις του ισραηλινού στρατηγού παραβιάζουν κάθε μορφή διπλωματικής πρακτικής και έρχονται σε αντίθεση με τις ιστορικές και τρέχουσες πραγματικότητες, ως εκ τούτου έγινε ρηματική διαμαρτυρία για τις κατηγορίες και τις ανόητες ομιλίες που έχουν στόχο τον πρωθυπουργό και τη χώρα. Επιπλέον έχουμε τονίσει ότι οι σχετικές δηλώσεις του Αβί Μιζραχί είναι αβάσιμες και απαράδεκτες και ως εκ τούτου ζητήσαμε επειγόντως εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές» (στοιχεία από το ΚΥΠΕ, 15/2/09).

Είναι μια σύγκρουση αρκετά ενδιαφέρουσα, μια σπάνιας έκτασης διπλωματική αντιπαράθεση στην οποία και τα δύο μέρη έχουν δίκαιο και ταυτόχρονα άδικο! Αν και ίδιοι συγκρούονται, στην πραγματικότητα έχει κάθε μέρος τη δική του μισή αλήθεια: σωστά επεσήμανε ο ισραηλινός στρατηγός τις ευθύνες της Τουρκία γύρω από τις εκτελέσεις αρμενίων, την καταπίεση των κούρδων και την κατοχή της Κύπρου από το τουρκικό στρατό. Αλλά και εξίσου σωστά ο Τ. Ερτογάν καταδίκασε την επιθετικότητα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, και αντέδρασε σωστά στην αδιαφορία του Σ. Πέρεζ για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ιδιαιτέρως αμάχων και παιδιών στη διάρκεια της επίθεσης.

Είναι βέβαιον ότι ο καθρέφτης που ζήτησε ο στρατηγός Μαζραχί για τον Ερτογάν είναι χρήσιμος. Αλλά πρέπει να ζητήσει ακόμα έναν, για το δικό πρωθυπουργό Ε. Όλμπερτ, στον οποίο και ο ίδιος ως επικεφαλής στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσε να κοιτάζει. Στην ουσία κατηγορούν ο ένας τον άλλον για πράγματα που έχουν και οι δύο βαρύτατες ευθύνες. Το Ισραήλ δεν μπορεί να νομίζει ότι απαλλάσσεται κάθε ευθύνης επειδή και η Τουρκία ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, ούτε η Τουρκία να δείχνει ευαισθησίες για τη Γάζα, ενώ κατέχει στρατιωτικά τμήμα ευρωπαϊκού εδάφους! Όσοι λένε ότι έχουν ευαισθησίες για παλιές και νέες εισβολές, έχουν τρόπο να τις αποδείξουν. Η Τουρκία να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του κυπριακού μέσα από το συνεχιζόμενο διάλογο Χριστόφια-Ταλάτ, ενώ το Ισραήλ να θέσει τα θεμέλια για διαρκή ειρήνη, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των παλαιστινίων να ζήσουν σε δικό τους κράτος..

Ιδού ο πραγματικός καθρέφτης. Καθρέφτης για δύο!