Κοκτέιλ από ανατροπές
Οι τριγωνικές σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας ελκύουν πάντα το ενδιαφέρον. Το ειδικό βάρος τους, τα χαρακτηριστικά των ηγετων τους και η συγκυρία φτιάχνουν ένα κοκτέιλ. Με τι περιεχόμενο; Προς ένταση ή σε ήρεμα νερά; Η είδηση: Συνάντηση Τραμπ- Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο στις 7/4. Ο πρώτος στο δεύτερο: «Οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις με την Τουρκία, νομίζω μπορώ να το λύσω. Αρκεί να είσαι λογικός. Πρέπει να είμαστε λογικοί», δηλώσεις στους δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο. Ύστερα τα είπε πιο ειδικά: «Μπίμπι, αν έχεις κάποιο ζήτημα με την Τουρκία, πιστεύω πραγματικά ότι θα καταφέρεις να το λύσεις. Ξέρεις, έχω εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία και τον ηγέτη της, και νομίζω ότι θα το λύσουμε. Ελπίζω να μην εξελιχθεί σε πρόβλημα — και δεν νομίζω πως θα γίνει» (πηγή: SigmaLive, 8/4). Η «ελπίδα» Τραμπ πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά. Πηγές του τουρκικού υπουργείου άμυνας ανέφεραν στην «Χουρριέτ», 10/4, ότι «Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνάντηση στο Αζερμπαϊτζάν στις 9/4 με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης για την αποτροπή ανεπιθύμητων επεισοδίων στη Συρία». Στο ίδιο κλίμα ο υπεξ Χ. Φιντάν είδε τη συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου ως «ουσιαστικά αγώνα εξουσίας μεταξύ των δύο ηγετών». Για τη Συρία ο Χ. Φιντάν αφού «αναγνώρισε την επιχειρησιακή πραγματικότητα της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Συρία» σημείωσε ότι «οι τεχνικές επαφές με το Ισραήλ συνεχίζονται για την αποτροπή συγκρούσεων στον εναέριο χώρο» σημειώνοντας «το περίπλοκο περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν τουρκικές, ρωσικές, ιρακινές και ισραηλινές δυνάμεις». Είναι πιθανώς η Τουρκία να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα του Ισραήλ στην νότια Συρία (λ.χ. είδος από no-fly zone (ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) σε περιοχές/ υψώματα που βλέπουν την Δαμασκό νότια. Το διακύβευμα είναι τεράστιο και για τις δύο χώρες και η πρόθεση Τραμπ να παρέμβει για επίλυση τυχόν ζητημάτων μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας, δείχνει καθαρά προς τα πού πάει το τρένο. Τι κάνει η Κύπρος μέσα σε αυτόν το κύκλο με τις ανακατατάξεις; Αρκετοί εύχονταν κάποιο είδους αντιπαράθεση Ισραήλ-Τουρκίας, κάποιοι μπορεί να σκέφτηκαν ότι επιτέλους έφτασε η ώρα να δικαιωθεί ο Παϊσιος και το όρομάν του. Για να μην δικαιωθεί όμως ο γέρων, «τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνάντηση στο Αζερμπαϊτζάν στις 9/4» με στόχο την «αποτροπή ανεπιθύμητων επεισοδίων στη Συρία». Ο Παϊσιος όμως μπορεί να κυκλοφορήσει υπό άλλη έκδοση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας «στις 9 Απριλίου 2025, μεταξύ των ωρών 10:00 και 12:00, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών εντός του FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς με φίλες στρατιωτικές δυνάμεις». (Πηγή: omegalive, 9/4). Πέρα από το διασκεδαστικό περί «συνεκπαίδευσης της ΕΦ», πέρα από το αμίμητο «με φίλες στρατιωτικές δυνάμεις», υπάρχει το πραγματικό ζήτημα για το πόσο ανεύθυνη είναι η ομάδα που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις.
Στο ίδιο πνευμα, «σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ERTNews από κυβερνητικές πηγές στην Ιερουσαλήμ» ο Ν. Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί το Ισραήλ στις 4/5, (πηγή: «ο Φιλελεύθερος» 16/4). Η συνέχεια του ρεπορτάζ: «Το ταξίδι θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό αφού πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης αλλά και αλλαγών οι οποίες επηρεάζουν τόσο την Κύπρο και το Ισραήλ όσο και την Ελλάδα στο ενεργειακό και όχι μόνο επίπεδο».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλλληψης για τον Β. Νετανιάχου 22/11/24 «για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Τα κράτη-μέλη του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένα να εκτελέσουν το ένταλμα, εφόσον ο Β. Νετανιάχου εισέλθει στις περιοχές της κυριαρχικής δικαιοδοσίας τους. Οι μόνοι δύο βρήκαν την φόρμουλα: παραβιάζοντας το πνεύμα της απόφασης του ΔΠΔ του οποίου είναι μέλη, επισκέπτονται οι ίδιοι το Ισραήλ! Η Κύπρος, χώρα υπό κατοχή, στις 2/4 τήρησε αποχή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ σε ψήφισμα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παλαιστινίων!
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήδη ξεπέρασε και τα όρια που περιέγραψε το ΔΠΔ, διέλυσε τις πρόνοιες της εκεχειρίας, καθαρίζει κάθε μέρα ότι βρει μπροστά του, ακόμα και ο Τραμπ του είπε «Μπίμπι, εγώ θα διαχειριστώ το Ιράν, βρες λύσεις με Τουρκία». Το εσωτερικό σκηνικό στο Ισραήλ αλλάζει. Εν ενεργεία πιλότοι, αξιωματικοί της Μοσσάντ και Σιν Μπετ, πρώην αρχηγοί της αστυνομίας, προσωπικότητες της χώρας υπογράφουν κείμενα ζητώντας «εκεχειρία-επιστροφή των ομήρων», ενώ έξι πανεπιστήμια με κοινή ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις αν απομακρυνθεί η γενική εισαγγελέας Γκάλι Μπαχαράβ-Μιαρά. Ο αρχηγός της Shin Βet Ρόνερ Μπαρ δήλωσε δημόσια ότι ο Β. Νετανιάχου του ζήτησε να «συστήσει» γραπτώς στους δικαστές που τον δικάζουν για τρεις υποθέσεις διαφθοράς να μην παρίσταται στην αίθουσα του δικαστηρίου γιατί έχει ευθύνες. Ο Μπαρ αρνήθηκε, ο Νετανιάχου τον καθαίρεσε.
Τα έργα μιλούν αφεαυτών: στις 5-6 τριμερείς χάθηκε ο EastMed και στις 8-9 χάθηκε ο Great Sea Interconnector. Παραταύτα, η παράσταση υπέρ Νετανιάχου συνεχίζεται με την απέλπιδα προσπάθεια των άλλων δύο να τους ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον Τραμπ. Οι δύο τα έδωσαν όλα στη διοίκηση Μπάιντεν -αλλά έχασαν, ο Τραμπ επαίνεσε Ερτογάν.
Η επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ δείχνει (ακόμα μια φορά) ότι το κυπριακό δεν είναι στην ατζέντα του Χριστοδουλίδη, αναζητά στηρίγματα μόνο για τον εαυτό του, γι’ αυτό και συμπεριφέρεται ως υπηρέτης του. Καμμία συναίσθηση ευθύνης-και εδώ η ευθύνη είναι 100% κυπριακή: είναι υπό διαμόρφωση νέα αρχιτεκτονική άμυνας της ΕΕ/με ρόλο στην Τουρκία. Αντί η Λευκωσία να κινηθεί στο ευρωπαϊκό πεδίο (Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο), πως να αξιοποιήσει υπέρ των κυπριακών συμφερόντων την εξέλιξη, πάει Ιερουσαλήμ με φόντο τον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό!
Λάρκος Λάρκου