Κούρδοι και Τούρκοι

Η δήλωση είναι ενδαφέρουσα-έστω και ως καθυστερημένη ανάγνωση. Ο στρατιωτικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKKΜουράτ Καραγιλάν δήλωσε στις 21 Ιουλίου -σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BBC–  ότι η οργάνωσή του είναι διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών «αν η Τουρκία προσεγγίσει με δημοκρατικό τρόπο τη διαδικασία ειρήνευσης. Αν το κουρδικό ζήτημα λυθεί με δημοκρατικό τρόπο μέσω του διαλόγου, θα καταθέσουμε τα όπλα μας. Αν η τουρκική κυβέρνηση αρνηθεί να το δεχθεί, θα αναγκαστούμε να κηρύξουμε την ανεξαρτησία μας».

Η εξέλιξη αυτή πιθανόν να δημιουργήσει κάποια κινητικότητα με την προϋπόθεση  η δήλωση Καραγιλάν να εκφράζει πράγματι το σύνολο των στρατιωτικών τμημάτων του ΕΚΚ. Παλαιότερτες δηλώσεις δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα αφού οι εντάσεις και οι καχυποψίες με ευκολία ανέτρεπαν τις προθέσεις.

Εκτιμώ ότι εδώ και πολλά χρόνια το κουρδικό ζήτημα έπρεπε να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδρομή. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα το οποίο μπορεί να εξελιχθεί μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Άρα το ζήτημα να επιλυθεί με πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με διάλογο και με δημοκρατική νομιμοποίηση. Έτσι οι κούρδοι που ζουν στην τουρκική επικράτεια να αποκτήσουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, αυτά που οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν. Αυτή η πολιτική διαδικασία θα επιτρέψει στους κούρδους να ενεργοποιήσουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ως στρατηγικό εταίρο στην προσπάθειά τους. Η σημερινή πρακτική του ΕΚΚ δεν βοηθά, γιατί αποτελεί μια αναχρονιστική απάντηση σε πολύ σοβαρά διεθνή φαινόμενα όπως η η συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών οντοτήτων μέσα στα πλαίσια που διαμορφώνει η ΕΕ, τόσο για τα μέλη της (λ.χ. Ισπανία-Καταλονία) όσο και στα υποψήφια μέλη όπως είναι από το 1999 η Τουρκία.

Αν οι δηλώσεις Καραγιλάν συνοδεύονται από πραγματικές προθέσεις, τότε είναι ευθύνη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να ανταποκριθεί στην κίνηση αυτή, αλλά και της ΕΕ-ειδικά της «ΥΠΕΞ» Κ. Άστον–  να συνδράμει την συνολική προσπάθεια. Το κουρδικό παραμένει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πρόβλημα. Κάθε κίνηση προκαλεί εντάσεις. Η κυβέρνηση Ερτογάν προχώρησε σε μερικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κούρδων. Η μόνη τουρκική κυβέρνηση που έκανε ορισμένα βήματα. Ασφαλώς μένει να γίνουν πολλά και, ας ελπίσουμε, η κίνηση Καραγιλάν να δώσει νέα ώθηση στη συνολική πορεία του κουρδικού…