Κρίση και δημόσια οικονομικά
Η βασική πρόβλεψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Α. Ορφανίδη για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι, ως εκ της θέσεώς του, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στις 26 Ιουλίου διατυπώνει την άποψη ότι θα υπάρξει «ελαφρά πτώση της οικονομίας για όλον το χρόνο, είμαστε όμως αισιόδοξοι, ότι είμαστε, κατά κάποιον τρόπο κοντά στον πάτο και ότι θα έχουμε σιγά – σιγά, δειλά- δειλά, ανάπτυξη μπροστά μας το δεύτερο εξάμηνο και του χρόνου.Το πόση ανάπτυξη θα έχουμε και το πώς αυτό συνδέεται με άλλα θέματα».
Η εκτίμηση Ορφανίδη βασίζεται στην ίδια προϋπόθεση που έχει καταγράψει η ΕΕ και αφορά τα δημόσια οικονομικά. Ο Α. Ορφανίδης επισημαίνει ότι «δυστυχώς, έχουμε δει, μια σοβαρή επιδείνωση του ελλείμματος στην Κύπρο και όλοι οι αναλυτές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πλείστοι αναλυτές στην Κύπρο έχουμε διαπιστώσει ότι χρειάζεται πολύ – πολύ σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Εάν δεν έχουμε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δεν θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την υγιή ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο και, μακροπρόθεσμα, είναι ο ιδιωτικός τομέας και όχι ο κρατικός, ο οποίος φέρνει ανάπτυξη σε έναν τόπο» (ΚΥΠΕ, 26/7).
Αυτή η βασική διαπίστωση αποκτά εξαιρετικά μεγάλη σπουδαιότητα μετά την απόφαση της ΕΕ να θέσει υπό επιτήρηση την κυπριακή οικονομία εξαιτίας κυρίως του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος. Συνεπώς η θέση Ορφανίδη και η απόφασητης ΕΕ συνιστούν μια αλλαγή πολιτικής ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της αντιμετώπισης του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος. Μια σειρά από χώρες της ΕΕ, η ίδια η ΕΕ, διαθέτουν την σχετική «τεχνογνωσία». Αυτό ασφαλώς δεν είναι αρκετό: είναι ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης να αναζητήσει λύσεις που να συνδέονται με την κυπριακή ιδιαιτερότητα, να πείσει για τις προτάσεις της και να θέσει σε εφαρμογή μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα -σε πρώτη φάση- όπως έχει ζητήσει η ΕΕ. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, συνεργασία με τα κόμματα και τα συνδικάτα, και, κυρίως, ενημέρωση της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά. Οι μεγάλες κρατικές δαπάνες επηρεάζουν αρνητικά την αναπτυξιακή διαδικασία, συνεπώς κάθε σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική συνδέεται κατά προτεραιότητα με την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Α. Ορφανίδης στην ίδια δήλωσή του ζήτησε συναίνεση «προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες και να αντιμετωπισθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα».
Ο επίλογός του συνιστούσε μια ηχηρή προειδοποίηση και αποσκοπούσε σε μια πίεση για σοβαρές αποφάσεις: «(μέτρα τώρα), να μην καταλήξει η κυπριακή οικονομία σε παρόμοια με της Ελλάδας κατάσταση».