Μακρόν με φόρα!
Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα όπως καταγράφεται στο αθηναϊκό «Βήμα» στις 7 Μαίου ο «κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε άνετα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας το 65,9% των ψήφων έναντι 34,1% για την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive, ο 39χρονος Μακρόν εξασφαλίζει το 65,5% έως 66,1% των ψήφων, έναντι 33,9% έως 34,5% για τη Μαρίν Λεπέν. Η αποχή κυμάνθηκε σε υψηλό ποσοστό άνω του 25%.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι γάλλοι πολίτες προτίμησαν τον Μακρόν επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης. Για «νίκη υπέρ μιας ισχυρής, ενωμένης Ευρώπης» κάνει λόγο η Άνγκελα Μέρκελ χαιρετίζοντας τη νίκη Μακρόν. Σε συγχαρητήριο μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter, εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου έκανε επίσης λόγο για νίκη υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.
Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος», σημείωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επίσης στο Twitter.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τους συντηρητικούς της Μέρκελ να υιοθετήσουν μια λιγότερο άκαμπτη στάση σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής στη Γαλλία. «Πρέπει να πάψουμε να αναμετρώμεθα με τους Γάλλους μόνιμα με τον δείκτη υψωμένο, εμποδίζοντας τα πάντα κι αναγκάζοντάς τους να εκλιπαρούν για κάθε εκατοστό ευελιξίας» στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, δήλωσε ο Γκάμπριελ, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει σαρωτικά ποσοστά στις γαλλικές αποικίες, με πάνω από 70% μέσο όρο έναντι της Μαρίν Λεπέν, ενώ στις χώρες του εξωτερικού, τα ποσοστά είναι συντριπτικά, καθώς ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 90% υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου» (τα στοιχεία από την εφ/δα «Το Βήμα», 7 Μαίου).
Έτσι κλείνει η εκλογική μάχη για την προεδρία της Γαλλίας. Στη δική μου κρίση, νίκησε η κοινή λογική, νίκησε η Γαλλία, νίκησε η ΕΕ, οι καλύτερες διεθνείς σχέσεις. Η ήττα της Λεπέν είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι ακροδεξιές υποψηφιότητες χάνουν έδαφος, η συγκυρία σταδιακά αλλάζει και η κανονικότητα στις εθνικές και διεθνικές σχέσεις αποκτά το προβάδισμα. Το δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν, έχει απαντηθεί από την μεγάλη πλειοψηφία των γάλλων, οι ιδέες της Λεπέν ηττήθηκαν, γι΄αυτό και σήμερα ο αέρας κινείται πολύ καλύτερα από χθες. Η πολιτική σκηνή ασφαλώς και δεν έχασε τις πολλές της δυσκολίες. Τα ποσοστά που έλαβε η Λεπέν συνιστούν μιαν εξαιρετρικά μεγάλη πηγή ανησυχίας, γι’ αυτό και οι ευθύνες για τον Μακρόν παραμένουν μεγάλες. Αυτές οι ιδέες δεν ταιριάζουν στη χώρα που γέννησε και διέδωσε το κίνημα του Διαφωτισμού. Μετρά πολύ η νίκη Μακρόν και στο βαθμό που με τις πολιτικές του θα συμβάλει στη μείωση της επιρροής μιας παρανοϊκής ακροδεξιάς, προτείνοντας νέες αντιλήψεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο τέως γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ αναλύοντας τη γαλλική μάχη εκτιμά ότι «η ΕΕ είναι μία περίπλοκη οντότητα που μπορεί να καθοδηγηθεί μόνον από έναν συμπαγή Γαλλο-Γερμανικό άξονα, που θα δουλεύει σε συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη. Κι αυτό είναι ένα διαρκές μάθημα που πρέπει να διδαχθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τις γαλλικές εκλογές. Ο Μακρόν από την πλευρά του θα πρέπει να αποφύγει τις παγίδες στις οποίες έπεσαν οι προκάτοχοί του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ. Αμφότεροι επαναπαύθηκαν τελείως στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και δεν μπόρεσαν να αντιταχθούν στη γερμανική κυβέρνηση όποτε ήταν αναγκαίο να το κάνουν. Για παράδειγμα, θα μπορούσα να υποθέσω πως εάν η Γαλλία είχε κάνει περισσότερα για να αντιπαρατεθεί στην άρνηση της Γερμανίας στα Ευρωομόλογα, οι αντιευρωπαϊστές λαϊκιστές, τόσο της Δεξιάς, όσο και της Αριστεράς, δεν θα είχαν κερδίσει τέτοια απήχηση τα τελευταία χρόνια. Η εποικοδομητικές συγκρούσεις στην Ευρώπη είναι κάποιες φορές και απαραίτητες. Χωρίς αυτές όποια ιδανικά στηρίζει η ΕΕ θα παραμένουν σκοτεινά… Καθώς οι γαλλικές εκλογές οδεύουν προς το τέλος τους, η περιγραφή της Ευρώπης ως «κοινότητα των πεπρωμένων» εξακολουθεί να είναι αληθής, ακόμη κι έπειτα από 60 χρόνια. Στις 7 Μαΐου η Γαλλία θα αποφασίσει, όχι μόνον για τη δική της μοίρα, αλλά και για τη μοίρα της Ευρώπης επίσης. Οι Ευρωπαίοι, ναι μεν θα πρέπει να πανηγυρίσουν, αλλά παράλληλα θα πρέπει να στρωθούν στη δουλειά» («Μεταρρύθμιση», 7 Μαίου).
Ο Ν. Γκιώνης γράφει: «Για την γνώμη μου το πείραμα Μακρόν είναι η απάντηση – άμυνα κι επίθεση των καινοτόμων εμπροσθοβαρών δυνάμεων να αντικρύσουν την πρόοδο κατάφατσα και την φτώχεια ευέλικτα και μεσοπρόθεσμα αποτελεσματικά. Οι παλιές παρακαταθήκες του Προνοιακού Κράτους για όλους , η μέγιστη δυνατή φιλελευθεροποίση της κοινωνίας πολιτιστικά και της αγοράς οικονομικά – κατά το δυνατόν με λιγότερες ακρότητες – σε μείγμα με μια πλημμύρα πολιτικού φιλελευθερισμού – με κόστος αλλά και χωρίς κόστος – , όπως εκφράστηκε στην μεγαλειώδη καταδίκη από τον ίδιο τον Μακρόν του Γαλλικού επεκτατισμού στην Αλγερία είναι το τρίπολο, που επιχειρεί αυτός ο καινοτόμος φαντομάς Πρόεδρος. Το επιχειρεί στο διαμορφωμένο – πια – τριπολικό σύστημα με δύο στύλους ισχυρούς του θεωρήματος του εθνολαϊκισμού και τον τρίτο τον δικό του», («Μεταρρύθμιση», 7 Μαίου).
Λάρκος Λάρκου