Μαζί Σημίτης – Παπανδρέου
Οι πρωτοβουλίες Σημίτη εντυπωσιάζουν. Σε μια χώρα με κλασσικές συνήθειες στο πολιτικό σκηνικό, ο Κ. Σημίτης επέλεξε να είναι ο μόνος νεοέλλην πολιτικός που δρα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η «σύνθετη λύση», Σημίτη πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, δίνει μια ισχυρή ώθηση στις εξελίξεις με τα δύο πιο δυνατά «χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ σε νέα ποιοτική σχέση.
Είναι πιθανότερον ο Κ. Σημίτης να είχε προ καιρού σχεδιάσει μια τέτοια πορεία, των πραγμάτων. Η κίνηση Σημίτη να θέσει τον Κ. Λαλιώτη εκτός Γραμματείας ΠΑΣΟΚ (Ιούλιος 2003) πιθανώς να έγινε με τη σύμφωνη γνώμη (ή καλύτερα τη σύμφωνη ενημέρωση) του Γ. Παπανδρέου.
Έτσι οι εξελίξεις προχωρούν χωρίς «διαμεσολαβητές». Σημίτης και Παπανδρέου δημιουργούν εξελίξεις πάνω σε τρία επίπεδα:
Α. Το επίπεδο του προσωπικού συνδυασμού. Ο Γ. Παπανδρέου προσέθεσε το δικό του ειδικό βάρος για να κερδίσει ο Κ. Σημίτης τη μάχη της διαδοχής από Τσοχαντζόπουλο – Αρσένη. Σήμερα ο Κ. Σημίτης «επιστρέφει» το συμβολισμό στηρίζοντας τον Γ. Παπανδρέου έναντι κάθε άλλου πιθανού διεκδικητή της Προεδρίας.
Έτσι οριστικοποιούνται οι αλλαγές με την πολιτική πρωτοβουλία Κ. Σημίτη, ώστε η ομαλότητα τους να προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ ενότητα και μαζικότητα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Β. Το ιδεολογικό επίπεδο. Η ανανέωση, η εμβάθυνση και η διεύρυνση του ιδεολογικού πλαισίου μέσα στο εκσυγχρονιστικό κίνημα. Ο Κ. Σημίτης έδωσε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες μια σειρά από πολύ δύσκολες μάχες. Κέρδισε τις μεγάλες μάχες: ΟΝΕ, Καποδίστριας, Ελσίνκι, Μεγάλα Έργα, αξιόπιστη Ελλάδα, Νέα Εξωτερική Πολιτική, ένταξη και Κύπρου στην Ε.Ε, υποδομές, περισσότερη αξιοκρατία.
Με τη σκυτάλη στον Γ. Παπανδρέου το ιδεολογικό υλικό μιας «μεταρρύθμισης στη μεταρρύθμιση» εφοδιάζει το ΠΑΣΟΚ με ένα νέο πλούτο ιδεών έτσι που να διατηρήσει τον ηγεμονικό του ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Κ. Σημίτης διάβασε ριζοσπαστικά και απρόσμενα τις εξελίξεις. Άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Αναποδογύρισε τους σχεδιασμούς της Ν.Δ. και δίνει σχέδιο μακράς πνοής για το σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα.
Στην πιο κατάλληλη στιγμή. Με τον Κ. Σημίτη να καταξιώνεται ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες. Με τον Κ. Σημίτη κρατάει το ρεκόρ ως ο μακροβιότερος έλλην πρωθυπουργός με συνεχή θητεία.
Ο Κ. Σημίτης δέχθηκε τις πιο χυδαίες επιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, ιδιαίτερα μέσα από μια μερίδα μέσα στα σοσιαλιστικά κόμματα.
Ο Κ. Σημίτης απάντησε σε αυτά.
Έδειξε αντοχές αυτοκυριαρχία, γνώση, σύστημα, σχέδια, θάρρος, τόλμη, πάθος για την ισχυρότερη Ελλάδα. Στηρίζει Παπανδρέου γιατί διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά, κοινές στάσεις ζωής, κοινές σοσιαλιστικές αξίες.
Ασφαλώς η οκταετία Σημίτη είχε και τις αδύνατες πλευρές της. Τα λάθη της. Η περίφημη καθημερινότητα, του πολίτη, γραφειοκρατία, ζητήματα που αφορούν την παιδεία και την υγεία. Στο συνολικό επίπεδο, όμως , είναι μια 8ετία μεγάλης προόδου. Η Ελλάδα σε αυτό το χρονικό στάδιο άλλαξε. Από το βαλκανικό της σύνδρομο, μπήκε στο δρόμο της ευρωπαϊκής προόδου.
Γ. Το επίπεδο της δυναμικής για το μέλλον, με τον Γ. Παπανδρέου. Ο Γ. Παπανδρέου σφράγισε την πορεία των Ε/Τ σχέσεων με ένα σχέδιο πορείας που για πολλούς ήταν «προδοσία». Πίστεψε σε αυτό, δούλεψε με όλες τις σημαντικές δράσεις, άλλαξε τους συσχετισμούς, και σήμερα μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία είναι υπέρ αυτού του σχεδίου.
Ο Γ. Παπανδρέου διαθέτει ασφαλώς ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Το επίθετό του. Αλλά αυτό από μόνο το δεν λύνει προβλήματα σε μεγάλα, μαζικά κόμματα, κινήματα εξουσίας όπως το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου διαθέτει τα προσόντα, τα χαρίσματα , τις ιδέες, τη δημοτικότητα για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νέους δρόμους μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η ελληνική κοινωνία το αναγνωρίζει με την τόσο υψηλή αποδοχή που τυγχάνει.
Άρα, ο «συνδυασμός» Σημίτης – Παπανδρέου έχει όλες τις προϋποθέσεις για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νέα νίκη.
Το ΠΑΣΟΚ το μπορεί, και η Κύπρος το θέλει.