Μέρκελ χωρίς βίζα
Ίσως η πιο μεστή επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Τουρκία- 2 Φεβρουαρίου 2017. Η Α. Ανδρέου γράφει:
«Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε για το Κυπριακό ότι είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν. «Και εμάς η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να διασφαλιστεί λύση στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μια ενωμένη Κύπρο, δίκαιη, με δύο ομοσπονδιακές διοικήσεις, μια λύση όπως επιθυμεί και η Ευρώπη και η Τουρκία και η Ελλάδα».
Η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι «είπαμε η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και όλη την ΕΕ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό». Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πότε η ΕΕ θα εφαρμόσει την απαλλαγή βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε πως «έγιναν πολλά πράγματα σε αυτό το θέμα, έγιναν πολλά βήματα. Αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου.Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα εντατικά και συζητήσαμε με τον κ. Γιλντιρίμ ότι πρέπει σε αυτό το θέμα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μας».
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι επειδή η Τουρκία είναι μια χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ «συζητήσαμε τί πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά και να υπάρξει αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας». (ΚΥΠΕ 2/2/17).
Πέντε σχόλια:
Α) Πολύ σωστή κίνηση. Η Α. Μέρκελ πήγε και είδε τις ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ως αποτέλεσμα της επίθεσης μερίδας των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
Β) Σαφής παρέμβαση στο κυπριακό: η διαδικασία ακολουθεί αργούς ρυθμούς γι’ αυτό «είπαμε η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να επιταχυνθεί».
Γ) Καθαρή συνεννόηση για το ζήτημα της απαλλαγής της διαδικασίας έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες ότι «έγιναν πολλά βήματα, αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου».
Δ) Στήριξη της διαδικασίας που συνδέεται με την τιμωρία ενόχων της απόπειρας πραξικοπήματος αλλά «από δω και πέρα να υπάρξει προσοχή στα πολιτικά βήματα που θα ληφθούν, την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, το διαχωρισμό των εξουσιών».
Ε) Θετική στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, να παραμείνει σε ενταξιακή τροχιά, αλλά υπό όρους: «η Τουρκία είναι μια χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ συζητήσαμε τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά και να υπάρξει αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας». Στο «τι πρέπει να γίνει» η απάντηση βρίσκεται στο σύνολο των δηλώσεων Μέρκελ.
Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να εξελίσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με υποψήφια κράτη-μέλη. Καθαρές συνεννοήσεις, κανόνες και κοινά πλαίσια που να οριοθετούν υποχρεώσεις, δικαιώματα, αμοιβαία αποδεκτές δεσμεύσεις. Οι καθαρές συνεννοήσεις καθιστούν το διάλογο πιο αποτελεσματικό και τη διπλωματία ένα εργαλείο για να καθορίσει με σαφήνεια επόμενα βήματα και κοινά αποδεκτούς στόχους.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ τόνισε στον τούρκο ομόλογό της Γιλντιρίμ ότι στηρίζει τη μάχη για τη τιμωρία όσων έλαβαν μέρος στην απόπειρα για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία αλλά «από δω και πέρα να υπάρξει προσοχή στα πολιτικά βήματα που θα ληφθούν, την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, το διαχωρισμό των εξουσιών». Μια σαφής θέση πάνω στα ζητήματα αυτά, μια καθαρή συνεννόηση ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη δεν θα στηρίζονται μόνο στα οικονομικά συμφέροντα, αλλά πάνω σε ένα σύνολο από κανόνες τους οποίους η ΕΕ έχει από καιρό οριοθετήσει.