Μέρκελ Vs Ολάντ: η Μάχη του Ιούνη
Η διαμάχη Παρισιού-Βερολίνου γύρω από τα ευρωομόλογα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Η μάχη θα συνεχιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάι δήλωσε ότι σύνοδος στις 23 Μαίου «ετοίμασε το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις τον Ιούνιο. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση, το έργο αυτό είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη χαλιναγώγηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους».
Είναι σαφές ότι στην ΕΕ συγκρούονται δύο σχολές, με δύο βασικούς εκφραστές την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ. Η Μέρκελ τάσσεται υπέρ της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ο Φ. Ολάντ, θεωρεί ότι το κλειδί είναι η ανάπτυξη και ότι τα ευρωομόλογα είναι θέμα ισχυρής πολιτικής απόφασης που θα ενισχύσουν το νέο μείγμα πολιτικής που υποστηρίζει.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε θέλησε να μετριάσει τους τόνους λέγοντας ότι το Βερολίνο είναι «ανοιχτό καταρχήν στα αναπτυξιακά ομόλογα», αλλά «κατά» του ευρωομολόγου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι 2010 έχει εκταμιεύσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με την «κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και μηχανισμών…να επανέλθει η Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης. Η συνέχιση των ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους…αναμένουμε ότι, μετά τις εκλογές, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει αυτή την πορεία».
Ο Φ. Ολάντ σε σχέση με την Ελλάδα τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», ενώ επισήμανε ότι το ευρωομόλογα για αποτελούν για τη Γαλλία «σημείο εκκίνησης».
Οπρόεδρος της Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόσο θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα σε σχέση με την ελληνική περίπτωση: «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εμείς θα είμαστε στο πλάι της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε όσο και εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της». Ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάι επίσης τόνισε την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των Ελλήνων και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους».
Η σύνοδος κορυφής στις 23 Μαίου έθεσε επί τάπητος τα κρίσιμα ζητήματα. Έτσι η σύνοδος στις 28 Ιουνίου αποκτά εξαιρετικά αποφασιστική σημασία: χρειάζονται αποφάσεις που να ενισχύουν το αναπτυξιακό κομμάτι της ευρωπαϊκής στρατηγικής για έξοδο από την κρίση. Η βάση έχει τεθεί από τον Φ. Ολάντ και στο βαθμό που η πλειοψηφία στους 27 κινηθεί στις γραμμές Ολάντ η ΕΕ θα προχωρήσει σε καλύτερες διαδρομές. Εκτιμώ ότι «το μοντέλο Μέρκελ» δεν οδηγεί σε συνδυασμένες λύσεις με κοινωνική συμφωνία, ενώ η πρόταση Ολάντ παρέχει εγγυήσεις ότι η ανάπτυξη σε συνδυασμό με σταθεροποιητικά προγράμματα μπορεί να δώσει νέες λύσεις στην ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις.