Μια ελπίδα για τη Συρία
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κ. Ανάν ανακοίνωσε στις 30 Ιουνίου συμφωνία για αλλαγή σελίδας στη Συρία. Σε Ειδική Διάσκεψη της «Ομάδας Δράσης για τη Συρία» στη Γενεύη που αποτελείται από τον ΓΓ του ΟΗΕ, την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Τουρκίας και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.
Η ανακοίνωση στις 30 Ιουνίου λέει ότι τα μέρη «συμφώνησαν ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να συσταθεί στη Συρία για να επιλύσει τη σύγκρουση ανάμεσα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης».
Ο Κ. Ανάν δήλωσε ότι «η μεταβατική κυβέρνηση θα ασκεί τις εκτελεστικές εξουσίες. Θα μπορεί να περιλαμβάνει μέλη της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και μέλη από άλλες ομάδες και θα πρέπει να σχηματιστεί βάσει μιας αμοιβαίας συναίνεσης. Αμφιβάλλω ότι οι Σύροι θα επιλέξουν ανθρώπους που έχουν αίμα στα χέρια τους για να τους κυβερνήσουν…οι αποφάσεις στηρίζονται στο από έξι σημεία ων αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας και προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός από τις 12 Απριλίου. Ο λαός πρέπει να καταλήξει σε μια πολιτική συμφωνία, αλλά ο χρόνος εξαντλείται. Χρειαζόμαστε γρήγορα βήματα για να επιτύχουμε μια συμφωνία. Η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μέσω του ειρηνικού διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».
Σχετικά με το μέλλον του Μ. Άσαντ, ο Κ. Ανάν δήλωσε ότι το «κείμενο είναι σαφές όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που θα βοηθήσουν τις συριακές πλευρές καθώς αυτές θα προχωρούν προς τη μετάβαση και θα συστήνουν μια μεταβατική κυβέρνηση και θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές. Το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ θα είναι δική τους υπόθεση».
Ο ρώρος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ επαναλαμβάνοντας την αντιφατική στάση της Ρωσίας δήλωσε ότι «μια μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Σύρους…καμία πλευρά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τη διαδικασία αυτή».
Θεωρώ ότι οι αποφάσεις αυτές συνιστούν βήμα προόδου στην προσπάθεια για αλλαγή σελίδας στη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ δεν διαθέτει πολλά περιθώρια αντοχής και ολοκληρώνει τον κύκλο του. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό το ότι όλα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ συμφώνησαν σε ένα κείμενο που προσφέρει ελπίδες για αλλαγή. Ασφαλώς τα έργα είναι πολύ πιο δύσκολα και πολύ πιο απρόβλεπτα από τα κείμενα. Αλλά, έστω και έτσι μπήκαν τα θεμέλια μιας διεθνούς ομπρέλας κινήσεων ώστε η δημοκρατία να έρθει μια μέρα ενωρίτερα στη γειτονική μας χώρα.