Μια περιοδεία με σφραγίδα Ντενκτάς

Τι λένε όσοι δεν θέλουν λύση ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα; Ας ακούσουμε τι λέει στην Αγία Τριάδα στην Καρπασία ο Σ. Ντενκτάς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος:

Σημείο πρώτο: «εάν λυθεί το κυπριακό με θετικές απαντήσεις από τις δύο πλευρές σε δημοψηφίσματα, οι τ/κ θα βρεθούν αυτόματα μέσα στην ΕΕ.Από οικονομικής άποψης, αυτό θα είναι καταστροφικό».

Σημείο δεύτερο: «μερικοί κύκλοι προσπαθούν να πείσουν τους τ/κ, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην τ/κ πολιτεία, που θα δημιουργηθεί μετά τη λύση. Αυτό είναι ψέμα».

Σημείο τρίτο: «Η Τουρκία δεν θα μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια, όσο θα μπορούσε να προσφέρει, επειδή η πολιτεία θα αποτελεί μέρος της ΕΕ».

Σημείο τέταρτο: «τα πράγματα θα πάνε τόσο χάλια που ακόμα και ο ηγέτης της συντεχνίας των δασκάλων Σ. Ελτσίλ θα ενωθεί με μένα για την καμπάνια του «όχι»…(εφ/δα «Μπακίς», 21/12/15).

Η περιοδεία Ντενκτάς δείχνει ότι τρέχει σε περιοδείες άρνησης, πριν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί. Προληπτική δραστηριότητα, διανθισμένη με διαστρεβλώσεις σε περιοχές ειδικού βάρους όπως η Αγία Τριάδα.Τα επιχειρήματά του αποτελούν μια συρραφή από παραποίηση της πραγματικότητας, συνιστούν μια συνταγή υποδαύλισης του φόβου μπροστά στην αλλαγή και επιχειρούν να συσπειρώσουν κάποιο τμήμα της κοινής γνώμης με την κινδυνολογία ότι θα χάσουν την ομπρέλα οικονομικής βοηθείας της Τουρκίας, συνεπώς θα μείνουν μόνοι χωρίς προστασία, στο έλεος απροσδιόριστων κινδύνων. Αυτά τα επιχειρήματα δεν αξίζουν κάποιου σχολιασμού, ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι ο Σ. Ντενκτάς εμφανίζεται να αγνοεί ότι η ίδια η Τουρκία επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή σύνδεση με την ΕΕ, το κόμμα που κυβερνά πέτυχε, εσχάτως, μια αναβάθμιση της ευρωτουρκικής σχέσης, και αναζητά τρόπους για να ανοίξει περισσότερα ενταξιακά κεφάλαια το πρώτο διάστημα του 2016.

Προφανώς αυτά, δεν διαφεύγουν της προσοχής του Σ. Ντενκτάς. Γνωρίζει τις εξελίξεις. Ωστόσο, παραμένει πιστός σε μια γραμμή, που συνίσταται στη φράση «το κυπριακό λύθηκε το 1974», συνεπώς για αυτόν μετρά η εμμονή στην ακινησία. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ταύτιση της ΕΕ με την οικονομική καταστροφή των τ/κ όπως την παρουσιάζει ο Σ. Ντενκτάς. Ένας κανονικός παραλογισμός που απευθύνεται σε τμήματα των εποίκων που διαμένουν στην Αγία Τριάδα, με προφανή στόχο την ανάδειξη του φόβου που προκύπτει από άγνοια, ως μιας δύναμης που, κατά την εκτίμησή του, αποδυναμώνει τις προσπάθειες Ακιντζί για την ολοκλήρωση του διαλόγου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αυτή είναι η εικόνα και ο λόγος τ/κ πολιτικών που επιδιώκουν την μη λύση, και τη νομιμοποίηση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων μέσα από επικλήσεις σε φοβίες, σε ανασφάλειες, σε αναστροφή της κοινής λογικής. Παραμένουν καθηλωμένοι σε πρακτικές που η ιστορική εξέλιξη έχει ανατρέψει, γι’ αυτό και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται ανάμεσα στον κόσμο της παραπληροφόρησης και της ανάπτυξης φοβικών συνδρόμων. Είναι, πάντως κοινό χαρακτηριστικό κάθε δύναμης που έχει γυρισμένη την πλάτη της στο μέλλον, πως αρνείται να παρακολουθήσει τα σημερινά φαινόμενα, τα ανοικτά σύνορα, τη συμμετοχή στην ΕΕ, την αλληλεξάρτηση των οικονομιών, την επιθυμία για περισσότερες συνεργασίες στο ευρωπαϊκό γήπεδο, την ευρύτερη παγκοσμιοποίηση, την ανταλλαγή γνώσης, την πρόοδο, τις περιφερειακές συνέργειες.