Μουσείων έργα
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ιστορικά δεσμευμένο να είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Στους πρόποδες της Ακρόπολης, συνδέεται με τον Ιερό Βράχο ως αρχιτεκτονική του επέκταση. Ένα από τα έργα που οραματίστηκε η Μελίνα Μερκούρη γίνεται πραγματικότητα. Ήδη αρκετά από τα έργα που φυλάσσονταν στο παλαιό μουσείο της Ακρόπολης έχουν μεταφερθεί στο νέο, με κορυφαίο παράδειγμα εκείνο της Καρυάτυδας. Η εργασία προχωρεί και ένα μέρος του Μουσείου είναι ανοικτό για το κοινό από τις 21 Δεκεμβρίου 2007. Η λειτουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης δίνει μια ακόμα πειστική ευκαιρία στον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα σο φυσικό τους χώρο. Ποτέ το θέμα της δημιουργίας ενός «καλού» Μουσείου δεν ήταν το θέμα προς συζήτηση σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων. Ωστόσο, προβλήθηκε ως ερώτημα από καλόπιστους τρίτους ή από αναζητούντες κάποια πρόφαση για να εμποδίσουν την πρόοδο του ελληνικού αιτήματος. Σήμερα ούτε αυτό υπάρχει: το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί κορυφαία δημιουργία, αρχιτεκτονικό κόσμημα και ιστορικό υπόδειγμα συγκατοίκησης ενός λαμπρού μνημείου με το δημιουργικό του τμήμα, το ειδικό του Μουσείο.
Συνεπώς αυτή η εξέλιξη προσφέρει την ευκαιρία να αναζωογονηθεί το ελληνικό αίτημα και να αποκτήσει ακόμα πιο πιεστική μαζικότητα σε διάφορα επίπεδα ( πολιτικό/διπλωματικό) και σε διάφορες περιοχές του πλανήτη ( Επιτροπές Υποστήριξης, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα).
Δυστυχώς, το αγγλικό «γόητρο», οι παραδοσιακές δεσμεύσεις και τα έσοδα του μουσείου του Λονδίνου εμποδίζουν την κοινή λογική να κάνει τη δουλειά της. Γι’ αυτό ένα τόσο απλό ζήτημα έγινε πολύπλοκο. Ασφαλώς το Νέο Μουσείο δεν διαθέτει κάποια μαγική ιδιότητα για να επιλύσει το ζήτημα. Προσφέρει όμως μια νέα δυνατότητα και αυτό αξίζει να δοκιμαστεί στη νέα του φάση. Ήδη η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου Χ. Μπούλτον έσπευσε να προλάβει ενέργειες επαναλαμβάνοντας τη γνωστή αγγλική άρνηση: «Το Μουσείο της Ακρόπολης αν και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, δεν αλλάζει στο παραμικρό τη θέση του Βρετανικού Μουσείου» (Εφ/δα Ο Φιλελεύθερος, 19/12). Τα πράγματα είναι σαφή και οι δυσκολίες πασίγνωστες. Αυτό δεν ήταν και δεν είναι το πρόβλημα: είναι απολύτως λογικό αίτημα να επιστραφούν τα μάρμαρα στο φυσικό τους χώρο και αυτό το αίτημα δεν συνδέεται με το χρόνο. Είναι ένα διαρκές αίτημα που κάθε λογικός άνθρωπος σε όλο τον κόσμο μπορεί να δώσει τη σκέψη και τη δράση του μέχρι να πραγματοποιηθεί.
Λάρκος Λάρκου