Μπάϊντεν: μια επίσκεψη με υποσχέσεις…
Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο υπήρξε μια εντυπωσιακή άσκηση εξωτερικής πολιτικής με κύρια κατεύθυνση την παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτών να καταβάλουν πιο ενεργητική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού. Με όλους τους τρόπους ο Τ. Μπάιντεν φωτογράφισε την κατάσταση πραγμάτων που θα υπάρχει μετά την επίλυση.
Η ώθηση άρχισε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 21 Μαίου όπου έκανε αναφορά στα «λόγια του φίλου και πρώην συναδέλφου μου των ΗΠΑ, του George Mitchell του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Βόρειο Ιρλανδία, ο οποίος, αναφερόμενος στην αποστολή του στη Βόρειο Ιρλανδία είπε πως «έχουμε 700 μέρες αποτυχίας και μία μέρα επιτυχίας. Η ειρήνη είναι πάντοτε δυνατή». Θέλοντας να δώσει κάποια σαφέστερη κατεύθυνση, θεώρησε ως «ενθαρρυντικά» τα όσα άκουσε σχετικά με «την κοινή πρωτοβουλία από τους Κύπριους πολιτικούς, τους πολίτες και τους επιχειρηματίες για ιστορικές θρησκευτικές τελετές και διάλογο καθώς και την αποκατάσταση ιερών χώρων σε ολόκληρο το νησί».
Ενδιαφέρουσα υπήρξε η κίνηση Μπάιντεν να χαμηλώσει τον πήχυ σχετικά με κάποιες υψηλότερου επιπέδου προσδοκίες. Δήλωσε ότι «ο τοπικός τύπος υποθέτει πως έρχομαι με ένα σχέδιο για ειρήνη στην τσέπη μου, για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η φήμη δεν ισχύει. Ήρθα εδώ εξ ονόματος των ΗΠΑ για να σας βοηθήσω να βρείτε μια λύση, όχι για να παρουσιάσω ή να επιβάλω μια λύση». Στον ίδιο τόνο σημείωσε ότι «στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά καλά πράγματα και θετικές χειρονομίες και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον κάνει να έχει ελπίδες και αποφάσισε να επισκεφθεί το νησί. Η ειρήνη είναι εφικτή. Το να επιτευχθεί εναπόκειται σε εσάς. Η ειρήνη θα πρέπει να είναι η κληρονομιά σας στα παιδιά σας. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να είναι ωφέλιμες προς τις δύο πλευρές για την επίτευξη λύσης. Στο τέλος τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη μιας λύσης μπορούν να κάνουν μόνο οι κύπριοι». Στο βιβλίο επισκεπτών στο Προεδρικό Μέγαρο επαίνεσε την πολιτική Αναστασιάδη γράφοντας ότι «ότι οι προσπάθειές σας για εξεύρεση διευθέτησης, μιας διζωνικής δικοινοτικής διευθέτησης, εκτιμώνται πάρα πολύ. Εκτιμώνται, επίσης, πάρα πολύ οι προσπάθειές σας για ενίσχυση των στρατηγικών μας συμφερόντων, που μόνο θα ενισχύονται μετά την εξεύρεση διευθέτησης».