Μπάλα και πολιτική στη μάχη για τις 19 Απριλίου
Το πρωτόκολλο συνεργασίας Τουρκίας –ψευδοκράτους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό προκάλεσε αντιδράσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «στις 16 Μαρτίου 66 μη κυβερνητικές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση αντέδρασαν έντονα στο πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους για ίδρυση «γραφείου συντονισμού εξωτερικού» στο «υπουργείο» νεολαίας και αθλητισμού που αφορά τη μεταγραφή ποδοσφαιριστών στο τουρκικό πρωτάθλημα. Σύμφωνα με την «Χαλκίν Σεσί», οι 66 τ/κ ΜΚΟ θεωρούν ότι η «κυβέρνηση» με αυτή τη συμφωνία προχωρεί στη δημιουργία μιας «παράλληλης δομής» και να περάσει στην Τουρκία σιγά σιγά η βούληση του «τ/κ λαού». Την ανακοίνωση διάβασε ο Κανί Κανόλ και καταδίκασε σφόδρα την εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών «που απειλούν τη βούληση και την ύπαρξή μας ως κοινότητας» και ζήτησε αναθεώρηση και αναστολή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, το οποίο χαρακτήρισε ως «παράλληλη δομή» στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Σημείωσε δε ότι το πρωτόκολλο αυτό έχει εγκριθεί από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση με διάρκεια πέντε χρόνων, ενώ το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα το ενέκρινε με διάρκεια ενός χρόνου, ένα βήμα που έγινε βιαστικά χωρίς να περάσει από τη «βουλή».
Μέσα στο ίδιο κλίμα εξελίσσεται και η αντιπαράθεση ανάμεσα στην τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και την τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Στις 12 Μαρτίου η τ/κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε την αναστολή των σχέσεων με το σύνδεσμο διαιτητών «μετά την εκδήλωση πρόθεσης από την Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα και την αποστολή σχετικής επιστολής στη ΦΙΦΑ». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα (ΚΥΠΕ, 12 Μαρτίου) , εκτιμάται ότι η ανακοίνωση αυτή είναι απότοκο της στήριξης των Τ/κ διαιτητών στην πρόταση της Τουρκικής Ομοσπονδίας στην οποία σφόδρα αντιτίθεται η τ/κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και ο πρόεδρός της Χασάν Σέρτογλου».
Ο Σ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι «στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκικής Ομοσπονδίας στα κατεχόμενα και σε σύσκεψη στο «προεδρικό» είχε τεθεί το ζήτημα της έκδοσης άδειας μεταγραφής Τ/κ ποδοσφαιριστών σε ομάδες του ερασιτεχνικού περιφερειακού πρωταθλήματος στην Τουρκία, με βάση τους κανόνες της ΦΙΦΑ και είχαν αναλάβει τη μελέτη για λύση του ζητήματος. Αυτό έγινε από αρμόδιους των δύο υπουργείων, και κατέληξαν σε ένα πακέτο που αξιολόγησε αργότερα η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και προέβη στο αίτημα προς την ΦΙΦΑ για άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα».
Ο Σερντάρ Ντενκτάς –και εδώ βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της ουσίας- «εξέφρασε την αντίθεσή του σε όσους μιλούν για ένταξη της τ/κ Ομοσπονδίας στην ΚΟΠ διερωτώμενος εάν το να ανοίξει στα κατεχόμενα γραφείο η Τουρκική Ομοσπονδία θεωρείται από κάποιους ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει τους Τ/κ, ενώ το να ενταχθούν στην ΚΟΠ δεν θεωρείται ότι δεν υπάρχει «χώρα». Εγώ θα αγωνιστώ ενάντια σε αυτό μέχρι τέλους. Λόγω αυτών των συμπεριφορών και των δηλώσεων θα συνεχίσω να λέω κάθε μέρα κάθε λεπτό συγνώμη στο λαό της Ανατολίας. Γιατί, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί των Τ/κ. Στην ιστορία μας δεν έγινε κάτι τέτοιο».
Το θέμα συζητήθηκε και στη «βουλή» με τον «βουλευτή» του κόμματος Εθνικής Ενότητας Σ. Ατούν και τον «πρωθυπουργό» Ο. Γιοργκαντζίογλου να διαξιφίζονται για το αν είναι σωστό ή όχι το άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα. Ο Ο. Γιοργκαντζίογλου είπε ότι δεν θεωρεί σωστό ένα τέτοιο βήμα χωρίς η Τουρκική Ομοσπονδία να συναντηθεί ή να συνομιλήσει με την τ/κ Ομοσπονδία. Δεν συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να αποδέχονται οποιαδήποτε σχέση με την Τουρκία, διερωτώμενος εάν για το περιεχόμενο της επιστολής της Τουρκικής Ομοσπονδίας στην ΦΙΦΑ είναι ενήμερο το τουρκικό ΥΠΕΞ» (ΚΥΠΕ, 12 Μαρτίου).
Το ρεπορτάζ λέει κάτι πολύ απλό. Η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου είναι θετική στο διάλογο για συνεργασία με την ΚΟΠ. Ο διάλογος μέσω Μ.Πλατινί οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα και η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας ενοχλεί δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα όπως είναι ο Ν. Έρογλου και ο Σ. Ντενκτάς. Με δικές τους ενέργειες επιχειρούν να ακυρώσουν το διάλογο Κουτσοκούμνη-Σέρτογλου, βάζοντας στο παιχνίδι την τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου με τους όρους που περιγράφει το ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ. Οι συναντήσεις με τον Έρογλου είχαν αυτό το σκοπό: να αναδείξουν δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που δεν αγαπούν την Ανατολία και, ως εκ τούτου, να δυσκολέψουν την υποψηφιότητα Ακκιντζί ως «μη φιλική» στα τουρκικά συμφέροντα καθώς ο Μ. Ακκιντζί έχει δημοσίως υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες Σέρτογλου. Είναι πρόδηλο ότι ο Έρογλου χρησιμοποιεί κάθε μέθοδο για να κρατηθεί στην εξουσία, και το ποδόσφαιρο, εκτιμά, ότι του δίνει μια δυνατότητα. Ποδόσφαρο, πολιτική και μάχη για την ηγεσία των τ/κ στις 19 Απριλίου σε ένα κουβάρι. Άλλοι για να το ξετυλίξουν (Ακκιντζί, Σέρτογλου), και άλλοι για να κρατήσουν τα πράγματα στο ρυθμό της ακινησίας (Έρογλου, Ντενκτάς).