Νευρικοί διάλογοι…

Το εσωτερικό μέτωπο -όπως για χρόνια επεκράτησε να ονομάζεται η πολιτική κατάσταση ανάμεσα στις ε/κ πολιτικές δυνάμεις-, μάλλον επιστρέφει σε περασμένες, αλλά όχι ξεχασμένες, περιόδους της πολιτικής μας ζωής. Οι εντάσεις και τα ερωτηματικά κυριαρχούν. Για παράδειγμα το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον ΔΗΣΥ ότι έχει αλλάξει τις θέσεις του στο κυπριακό, ενώ ο ΔΗΣΥ ασκεί κριτική στην πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν τον λαμβάνει υπόψη στους χειρισμούς του στο κυπριακό. Το ΔΗΚΟ αισθάνεται ότι είναι «ριγμένο» μετά τη διάσκεψη τύπου του Δ. Χριστόφια για τα δύο χρόνια της προεδρίας του. Μπορεί οι πιο πάνω λόγοι να μην ηχούν ως πειστικοί για το είδος της σύγκρουσης που παρακολουθούμε αλλά η πρόσφατη κυπριακή ιστορία φανερώνει ότι αυτοί, οι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας λόγοι, καθόρισαν την πολιτική ατζέντα σε ορισμένες κρίσιμες φάσεις του κυπριακού. Δύσκολα αποκρύβεται μια αυξανόμενη νευρικότητα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που διαθέτουν σημαντική ποσότητα συγκλίσεων στο κυπριακό. Ταυτόχρονα ο λόγος των πολιτικών δυνάμεων που απορρίπτουν  βασική προσέγγιση για ομοσπονδιακή λύση οξύνεται, με τη διατύπωση βαρύτατων χαρακτηρισμών κατά των χειρισμών Χριστόφια.

Είναι βέβαιο ότι το 2010 θα αξιολογηθεί η συνολική προσπάθεια που καταβάλλουν οι Δ. Χριστόφιας και Μ. Α. Ταλάτ και έτσι θα γνωρίζουμε πού ακριβώς βαδίζουμε. Δεν κατανοώ πως το λεγόμενο «εσωτερικό μέτωπο» εξελίσσεται κατ’ αυτό τον τρόπο όταν σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των συνομιλιών στη Λευκωσία και έτσι ο καθένας θα κάνει μια συνολική τοποθέτηση επί της ουσίας. Ασφαλώς τότε θα εξαχθούν και τα συνολικά αποτελέσματα.

Σήμερα χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία, χαμηλοί τόνοι, προτάσεις. Η ψηφοφορία ανάμεσα στους τ/κ στην κατεχόμενη Κύπρο θα επηρεάσει ως ένα βαθμό τη διαδικασία των συνομιλιών και η ψηφοφορία θα γίνει στις 18 Απριλίου. Συνεπώς μάλλον μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη εικόνα του κάδρου. Σύντομα θα κριθούν εφ’ όλης της ύλης όλες οι πολιτικές παρεμβάσεις-κυρίως στο δια ταύτα…