Ντράγκι για την έξοδο απο την κρίση
Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι στην Φραγκφούρτη στις 3 Ιουλίου με κεντρικό θέμα την Τράπεζα Κύπρου αποτελεί μια είδηση με διπλή αξία:
Πρώτο, δείχνει ποιος είναι ο δρόμος και ο τρόπος για να λύνονται προβλήματα, και δεύτερο, δείχνει ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες για τα προβλήματα της Κύπρου όπως διαμορφώνονται μετά τις 25 Μαρτίου. Θεωρώ τη συνάντηση ως ουσιώδους σημασίας καθώς δίνει προοπτική στη στρατηγική της «περισσότερης ΕΕ» στην επίλυση της κυπριακής κρίσης. Δεν χωράει αμφιβολία ότι πτυχές της απόφασης της 25ης Μαρτίου ήταν σε λανθασμένη κατεύθυνση, με πολύ αρνητικές συνέπειες στην κυπριακή οικονομία. Όμως δεν υπάρχει άλλη λύση, η Κύπρος οφείλει να εργαστεί στο πλαίσιο της 25ης Μαρτίου για να φτάσει μια μέρα πιο γρήγορα στο επιθυμητό απότέλεσμα που δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην αναπτυξιακή τροχιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, που ακολούθησε τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κατά την προσεχή περίοδο αποτελεί προτεραιότητα η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν όταν τα αποτελέσματα αυτά είναι διαθέσιμα». Επίσης αναφέρει ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ντράγκι επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Παρόντες στη συνάντηση Ντράγκι-Αναστασιάδη ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Π. Δημητριάδης και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γέρκ Άσμουσεν και Μπενουά Κοέρ».
Η απάντηση στις τυφλές πολιτικές βρίσκεται στον τύπο της συνάντησης της 3ης Ιουλίου -όχι επιστολές, αλλά άμεσες, πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις, επεξεργασία προτάσεων, λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο . Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία να συναντούν τον Μ. Ντάγκι και τους στενούς του συνεργάτες. Αυτό το δείγμα της συνεργασίας στέλει ένα θετικό μήνυμα, ότι οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων στην Κύπρο και την ΕΕ λειτουργούν μαζί και διατυπώνουν εισηγήσεις για βελτιώσεις ή και αναθεωρήσεις στην πορεία εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας
Κατά καιρούς αναπτύσσσονται διάφορες δοξασίες με περιτύλιγμα «απαλλαγής από το μνημόνιο» χωρίς επιχειρήματα, μόνο για να δηλώνουν ορισμένοι ότι είναι «φιλολαϊκοί». Συμπεριφέρονται σαν να ζουν σε άλλο πλανήτη ή κάνουν πως δεν βλέπουν τι προκάλεσε την τραγική εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας. Εφικτή λύση είναι μόνο η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, η ταυτόχρονη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής με κυπριακά υλικά, καθώς και η οργάνωση μιας νέας αντίληψης για το κράτος, τους ημικρατικούς οργανισμούς και την συνέργεια ανάμεσα στο κράτος και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Συνεπώς μόνο το πρώτο σκέλος αφορά το διάλογο τρόικας-κυβέρνησης, τα άλλα δύο είναι θέματα πολιτικής επιλογής και αφορούν μόνο την Λευκωσία.