Ο χρήσιμος Μάρτιν
Εκτιμώ τον Μάρτιν Σουλτς. Θεωρώ ότι υπήρξε ένας επιτυχημένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η θητεία του λήγει στις 17 Ιανουαρίου 2017. Εργάστηκε ακούραστα για την εξέλιξη της ΕΕ, έδειξε σοβαρότητα και συνέπεια, με έργα συνέβαλε στην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, μίλησε με θάρρος για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ.
Μεταφέρω δηλώσεις του που βρήκα στο αθηναϊκό «Βήμα» στις 5 Ιανουαρίου-αποσπάσματα από συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutschen Zeitung:
«Παρατηρούμε ότι οι καταστροφείς έχουν ρεύμα και αυτό χρήζει απαντήσεως. Τα συνθήματα των λαϊκιστών και των ακροδεξιών δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς με περίτεχνα σμιλεμένα επιχειρήματα. Οι χοντροκομμένες συμπεριφορές χρειάζονται μερικές φορές και ανάλογη αντιμετώπιση. Εν τούτοις πρέπει να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται ο θυμός, η απογοήτευση, η απελπισία των ψηφοφόρων κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας. Δεν πρόκειται μόνο για πολίτες οι οποίοι περνάνε δύσκολα. Είναι και εύποροι πολίτες οι οποίοι φοβούνται για το άδηλο μέλλον. Αυτούς τους φόβους δεν μπορεί κανείς να τους διαλύσει με τη μίμηση ανεύθυνων συνθημάτων. Μετά το Brexit δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα με σωστό τρόπο. Η απόφαση των Βρετανών έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνουν οι σχέσεις της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως δεν αξιοποιήθηκε. Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τώρα πρέπει να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο ιδίως για την ευρωζώνη. Δεν έχω όμως αυταπάτες, βλέπω τις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες οι οποίες δεν το επιτρέπουν».
Θεωρεί δε ότι η ενδυνάμωση του ευρώ είναι δυνατή και χωρίς αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών και άσκησε κριτική στα κράτη- μέλη: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν υπέρ, αλλά σκοντάφτει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις εθνικές κυβερνήσεις. Η ΕΕ είναι τόσο ισχυρή όσο τις επιτρέπουν τα κράτη- μέλη».
Από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να υποστηρίξουν την Ένωση ανοικτά. «Τα εθνικά κράτη μεταβίβασαν εδώ και χρόνια περισσότερες αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες αλλά δεν το εξήγησαν στους πολίτες. Αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι συμφωνούν στις Βρυξέλλες κάνουν μετά στην πατρίδα τους σαν να εξαναγάστηκαν από κάποια αόρατη δύναμη να το κάνουν. Αυτό είναι ολέθριο».
Ξεχωρίζω και σχολιάζω πέντε σημεία από την παρέμβαση Σουλτς
- «Παρατηρούμε ότι οι καταστροφείς έχουν ρεύμα και αυτό χρήζει απαντήσεως». Ρεαλιστική επισήμανση, οι αριθμοί, οι εκλογικές τάσεις το βεβαιώνουν. Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, εσχάτως και στη Γερμανία. Συμπέρασμα: υπερεθνικές προσπάθειες, ανάδειξη της «καλύτερης ΕΕ» ως απάντησης στον εθνικό απομονωτισμό και τις μοναχικές χίμαιρες.
- «Πρέπει να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται ο θυμός, η απογοήτευση, η απελπισία των ψηφοφόρων κομμάτων». Σωστή παρατήρηση, αν δεν βρεις τις αιτίες θα κυνηγάς διαρκώς το αποτέλεσμα. Χρειάζεται σοβαρή ανάλυση από τη θεσμική ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις και από κάθε κόμμα που θέλει την πρόοδο.
- «Η ΕΕ είναι τόσο ισχυρή όσο τις επιτρέπουν τα κράτη- μέλη». Ασφαλώς οι συσχετισμοί δείχνουν τις ισορροπίες, συνεπώς κάθε λαός έχει τη δική του ευθύνη να επιλέξει με ανοικτό πνεύμα την κυβέρνησή του, με τη ψήφο του να ενδυναμώσει τα κινήματα και τις κυβερνήσεις με φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα, αυτά που με σθένος αγωνίζονται για την «περισσότερη ΕΕ».
- «Αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι συμφωνούν στις Βρυξέλλες κάνουν μετά στην πατρίδα τους σαν να εξαναγάστηκαν από κάποια αόρατη δύναμη να το κάνουν. Αυτό είναι ολέθριο». Πολύ ρεαλιστική εκτίμηση. Μικροί πολιτικοί κρύβουν τις αδυναμίες τους κρυβόμενοι πίσω από την ΕΕ, τα «καλά» τα κατέκτησαν οι ίδιοι, τις «δυσκολίες» τις κάνουν εξαγωγή στις Βρυξέλλες. Έτσι δεν προχωρά το οικοδόμημα της ΕΕ, χρειάζεται η ευρωπαϊκή δράση να είναι κτήμα των πολιτικών, κτήμα των πολιτών, χώρος για ανάπτυξη του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος.
- «Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τώρα πρέπει να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο ιδίως για την ευρωζώνη». Σωστή θέση, δύσκολη αποστολή «για να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο ιδίως για την ευρωζώνη». Αν ο Μ. Σουλτς επιλεγείως υποψήφιος καγκελάριος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις επόμενες εκλογές στη Γερμανία, όπως δείχνουν ορισμένα στοιχεία, αυτό θα βοηθούσε να αλλάξουν πράγματα. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία και η γνώση του είναι χρήσιμα για όλη την ΕΕ. Μακάρι αυτή να αξιοποιηθεί σε όσα επίπεδα μπορεί να γίνει συγκεκριμένη πολιτική πράξη. Ο Μάρτιν Σουλς είναι πολύ χρήσιμος για όλη την ΕΕ!
Λάρκος Λάρκου