Ο Ερτογάν και οι δύο “Τουρκίες”
Η νίκη Ερτογάν υπήρξε καθαρή. Κανένα περιθώριο για αμφισβητήσεις. Με ποσοστό 58% εγκρίθηκε η συνταγματική μεταρρύθμιση της 12ης Σεπτεμβρίου. Έτσι το ΚΑΔ ηγείται των εξελίξεων και μπαίνει στην κούρσα για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2011 από θέση οδηγού. Γεωγραφικά: η κεντρική, βόρεια και Β.Α. Τουρκία ενέκρινε το πακέτο και τα νότια και δυτικά παράλια την απέρριψαν. Άγκυρα και Κ/πολη με ποσοστά της τάξης του 55% ενέκριναν την αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτησε το αποτέλεσμα, θεωρώντας το ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση των αλλαγών».
Πέρα από τις ειδήσεις αξίζει να μείνει κανείς στα μείζονα:
1 Η Τουρκία ασκείται στη δημοκρατία. Οι νικητές και οι ηττημένοι έπαιξαν με ανοικτούς κανόνες. Η εκλογική μάχη εξελίσσεται πλέον με επιχειρήματα, όχι με τανκς.
2 Η ΕΕ δικαιούται να νιώθει ότι ο δρόμος που άνοιξε προς τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας το 1999 και κυρίως το 2005, παράγει θετικό αποτέλεσμα-μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκό φόντο και περισσότερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική διαδικασία. Η επισήμανση της Επιτροπής ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των αλλαγών είναι πολύ σωστή. Η εμπειρία δείχνει συχνές καθυστερήσεις και αργό βηματισμό στην εφαρμογή τους.
3 Ο νέος ηγέτης του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κ. Κιλιντσάρογλου, αν και πήρε πόντους στο πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του, έχασε την πρώτη μάχη με τον Ερτογάν. Δεν ψήφισε στο δημοψήφισμα γιατί δεν δήλωσε έγκαιρα τον τόπο διαμονής του στην αρμόδια επιτροπή!
4 Οι βουλευτικές εκλογές είναι σε απόσταση μηνών- Ιούλιος, 2011. Το ΚΑΔ έχει τον πρώτο λόγο για να διευρύνει την πολιτική του ηγεμονία -ήδη από το 2002. Τι θα κάνει το ΡΛΚ; Θα επανεφέρει στην ηγεσία του τον Μπαϊκάλ; Θα αναζητήσει νέο ηγέτη; Θα δώσει στον Κιλιντσάρογλου μια τελευταία ευκαιρία;
5 Το χάσμα ανάμεσα στις «δύο Τουρκίες» είναι εμφανές: οι ηττημένοι της κεμαλικής σχολής, δεν αποδέχονται την ηγεμονία Ερτογάν και κάνουν λόγο για αυταρχισμό, μεσσιανισμό και κρυφή ισλαμική ατζέντα από την πλευρά του ΚΑΔ. Η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις τους. Τα σχετικά άρθρα της συνταγματικής αλλαγής της 12ης Σεπτεμβρίου βρίσκονται μέσα στις Ετήσιες Εκθέσεις Προόδου της ΕΕ για την Τουρκία-από το 2005 και μετά.