Ο Μπαρόσο στην πράσινη γραμμή.
Η μονοήμερη επίσκεψη Μπαρόσο στη Λευκωσία στις 25 Ιουνίου υπήρξε παραγωγική. Οι αναφορές του προέδρου της Επιτροπής ότι η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Κύπρο και ότι είναι έτοιμη να στηρίξει πολιτικά, οικονομικά και τεχνοκρατικά την επίλυση του κυπριακού κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι θετικό σήμα έτσι ώστε με την επίλυση του κυπριακού, η πατρίδα μας να λειτουργεί ως ένα κανονικό μέλος της ΕΕ μέσα σε συνθήκες σταθερότητας.
Ο Χ. Μπαρόσο αφού δήλωσε «εντυπωσιασμένος» για τη δέσμευση των δύο ηγετών να υπάρξει λύση, τόνισε ότι «ο ρόλος αυτού που διευκολύνει τη διαδικασία ανήκει στα ΗΕ και πως αυτό που μπορεί να κάνει η ΕΕ είναι να υποβοηθήσει αυτή τη διαδικασία, παρέχοντας την εμπειρογνωμοσύνη επί τεχνικών θεμάτων, αφού σε περίπτωση λύσης θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και στο βόρειο τμήμα του νησιού. Έτσι δίνουμε συμβουλές σε πολλά από αυτά τα θέματα. Πολλά από αυτά είναι τεχνικά, νομικά θέματα» προσθέτοντας πως «ήδη έχει σταλεί ειδικός από την ομάδα του (Μπαρόσο) στην ομάδα των ΗΕ υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ».
Με δηλώσεις του τόσο ο πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο τ/κ ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Επιτροπής και τόνισαν την ειλικρινή τους δέσμευση να συνεχίσουν το διάλογο. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι δύο είχαν μια «πολύ φιλική συνάντηση», σημειώνοντας «ότι ο Χ. Μπαρόζο από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε θερμά για την Κύπρο, για την υπόθεσή της, αλλά και την ίδια ώρα για τη δημιουργική συμμετοχή της Κύπρου στα ευρωπαϊκά πράγματα». Υποσχέθηκε προσωπικά ότι «θα κάνει ότι είναι δυνατό, μαζί με τον Τ/κ ηγέτη Μ. Α. Ταλάτ, για την επανένωση της Κύπρου και για να απαλλαγεί η Κύπρος από αυτή την τραγωδία, όπως επίσης, και για να απαλλαγεί η ΕΕ από το πρόβλημα της Κύπρου». Ο τ/κ ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Χ. Μπαρόσο ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο ήταν πολύ επωφελής και τόνισε ότι «σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων η επίσκεψη του κ. Μπαρόζο στην Κύπρο δείχνει την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχίζει την ενθάρρυνση για την επίλυση του προβλήματος». Ο ΥΠΕΞ των κατεχομένων Χ. Οζγκιουργκούν δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιθυμεί πραγματικά τη λύση του κυπριακού, αλλά ότι «υποτιμά κάποιες πραγματικότητες όταν καλεί την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Εκτιμώ ότι τα οφέλη από την επίσκεψη Μπαρόσο είναι προφανή αλλά αρκετά εξαρτώνται από τη δική μας δραστηριότητα για να πάρουν πιο συγκεκριμένη μορφή. Οι μήνες που ακολουθούν προσφέρουν νέες δυνατότητες για διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών, ώστε με κατάλληλες διασυνδέσεις να αξιοποιηθεί το ζήτημα που προκύπτει από την αξιολόγηση της τουρκικής υποψηφιότητας το προσεχές φθινόπωρο. Η αξιοποίησή όλων αυτών των στοιχείων ως συνολικής πολιτικής διασύνδεσης μπορεί να αναδείξει την ΕΕ ως τον πρωταγωνιστή της προσπάθειας για την επίλυση του κυπριακού.