Ο τελικός γύρος Νίμιτς.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το σκοπιανό Μ. Νίμιτς πέρασε από τη διαβούλευση με τα δύο μέρη στη συνολική πρόταση προς τα δύο μέρη. Έτσι φαίνεται ότι ολοκληρώνει τον κύκλο της διαμεσολάβησής του, επιχειρώντας να δώσει τη συνολική του εκτίμηση για τα στοιχεία, που κατά την κρίση του, θα οδηγήσουν στην τελική λύση του προβλήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Η εφ/δα ΤΑ ΝΕΑ ((9/10/08) αποκαλύπτει το πλήρες κείμενο της πρότασης Νίμιτς. Το βασικό σημείο της πρότασης είναι η τελική εισήγηση για το όνομα της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Ως νέα ονομασία εισηγείται το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που θα χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς, ταυτόχρονα με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» η οποία παραμένει αμετάβλητη και θα αναγράφεται στην κυριλλική γραφή (Republika Μakedonija). Στο ζήτημα της υπηκοότητας και της γλώσσας το κείμενο Νίμιτς αναζητεί συμβιβαστική λύση, καθώς προτείνει και για τις δύο το «μακεδονική» και εναλλακτικά το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Για την εφαρμογή της δέσμης ιδεών προβλέπεται διμερής συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ψήφισμα του Συμβουλίου για επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σημείο 6 της πρότασης Νίμιτς υπογραμμίζεται ότι «το «Μακεδονία» μόνο του δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα κράτος ως επίσημο όνομα», ενώ τα δύο μέρη «δεν θα διεκδικήσουν αποκλειστικά δικαιώματα, πολιτικά, εμπορικά ή άλλα, στο όνομα «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» σε οποιαδήποτε γλώσσα». Στο ζήτημα του αλυτρωτισμού υπάρχει σαφής αναφορά στο σημείο 11, «κάθε μέρος θα επαναβεβαιώσει την αποκήρυξη κάθε διεκδίκησης επί του εδάφους του άλλου μέρους και θα συμφωνήσει να μην υποστηρίζει ή ενθαρρύνει αλυτρωτικές διεκδικήσεις ή εχθρικές δηλώσεις εναντίον του άλλου μέρους». Στο σημείο 13 ολοκληρώνεται η πρόταση Νίμιτς: «Τα δύο μέρη θα διαπραγματευθούν, με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μια νέα Τελική Συμφωνία που θα αντικαταστήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εντός τριών μηνών ύστερα από την ημερομηνία ενεργοποίησης της χρήσης του Διεθνούς Ονόματος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και η νέα Τελική Συμφωνία θα καλύψει αυτά τα αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος όπως έχουν συμφωνηθεί από τα δύο μέρη».
Ο πρόεδρος Κ. Παπούλιας ζήτησε δημοσίως «σκληρές διαπραγματεύσεις», ενώ η ΥΠΕΞ Ν. Μπακογιάννη κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συμπεριφερθούν με «σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (9/10) είπε ότι «οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής. Και προφανώς, λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα». Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα ζήτησε για το όνομα «καθαρό γεωγραφικό όρο» και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας «συνέχιση της διαπραγμάτευσης».
Στα Σκόπια ήδη ο πρόεδρος Μ. Τσερβένκοφσκι ζήτησε αλλαγές στην πρόταση Νίμιτς, συνεπώς και στα Σκόπια η τάση φαίνεται να είναι για ένα ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων.
Η πρόταση του μεσολαβητή Μ. Νίμτς ικανοποιεί βασικές αξιώσεις των δύο πλευρών, άρα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να τα βοηθήσει να φθάσουν σε κοινά αποδεκτή λύση. Είναι σαφές ότι είμαστε σε στάδιο που θα απαιτηθεί με έργα όλο το πακέτο των δηλώσεων που έγιναν από την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα: διαπραγματεύσεις και υπευθυνότητα, εθνική συνεννόηση και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την επίλυση του προβλήματος…