Οι «ελέφαντες» στην αρένα
Το ρεπορτάζ στον «Πολίτη» (23/10) έδωσε τον τίτλο: «Η υποψηφιότητά (Αβέρωφ Νεοφύτου) έχει να αντιμετωπίσει έναν αόρατο ελέφαντα (Νίκο Αναστασιάδη)». Στην τηλεοπτικό σταθμό Sigma (24/10) η συνέχεια: Ο Α. Νεοφύτου κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη «να ξεκαθαρίσει την θέση του καθώς υπάρχουν σκιές για το ποιον στηρίζει». Η επίθεση Νεοφύτου κατά «ενός ενδιάμεσου χώρου» αφορούσε μόνο τον Ν. Αναστασιάδη: «Δεν είναι εμένα που έβριζαν ως τον Πρόεδρο με την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση και δεν είναι εμένα που έβριζαν ως τον Πρόεδρο που μαζί με την κυβέρνηση του έφεραν το κυπριακό στη χειρότερη μορφή από την ύπαρξη του. Ενός Κέντρου που προσπαθεί να αλώσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό από το 1976».
Επί του σημείου «σκιές» οι εξής πέντε παρατηρήσεις:
- Εμφανώς η κίνηση Νεοφύτου ήρθε πολύ καθυστερημένα, το κλασσικό «πολύ λίγο, πολύ αργά». Όλοι γνώριζαν πως χωρίς παρότρυνση από τον Ν. Αναστασιάδη ο τέως υπεξ Ν. Χριστοδουλίδης δεν θα έκανε ούτε βήμα. Ο Αβ. Νεοφύτου ασφαλώς το γνώριζε αυτό.
- Ο τρόπος που κυβερνά ή και παρεμβαίνει ο Ν. Αναστασιάδης στον ΔΗΣΥ, έχει μακρά παράδοση. Έβρισκε πρόσφορο έδαφος και διαμόρφωνε το σκηνικό. Σε κρίσιμες στιγμές ο Α. Νεοφύτου δεν τόλμησε να πει κάτι άλλο-κλασσικό παράδειγμα η διαφωνία και η σιωπή του στο Κραν Μοντάνα. Τώρα, βέβαια, στηρίζει δημόσια το Πλαίσιο Γκουτέρες αλλά μάλλον ειναι αργά μετά από πέντε χρόνια. Επίσης μπορεί να εξηγηθεί η επαμφοτερλιζουσα στάση Νεοφύτου από το γεγονός ότι η «Κληριδική» πτέρυγα στον ΔΗΣΥ έχει προ πολλού εξασθενήσει.
- Οι ισορροπίες είναι σε τεντωμένο σχοινί. Τα ποσοστά Χριστοδουλίδη δεν κατεβαίνουν στο βαθμό που θα ήθελε η Πινδάρου, ο εκνευρισμός οδηγεί σε μια κατεύθυνση-το ρόλο Αναστασιάδη. Αλλά είναι μόνο αυτός ο λόγος που τα δημοσκοπικά ποσοστά Νεοφύτου παραμένουν τόσο χαμηλά στο χώρο του ΔΗΣΥ; Τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.
- Είναι ένα θέμα το πώς και πότε ένας ηγέτης συγκρούεται με τον προηγούμενο-μακρά πολιτική παράδοση. Ο Α. Νεοφύτου μίλησε για «τσουνάμι» αλλά δεν πήγε ένα βήμα πιο κάτω και να πει «ποιος το φέρνει». Για τον ελέφαντα πάνω στα «χρυσά διαβατήρια» ούτε ένα στελεχος της παράταξής του δεν είπε κουβέντα ακόμα και όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε επίμονα τον τερματισμό του προγράμματος (ΚΕΠ).
- Εμφανώς ο Α. Νεοφύτου θέλει να παρακινήσει τα στελέχη του ΔΗΣΥ να κάνουν περισσότερες προσπάθειες και να επιδείξουν αφοσίωση στην παράταξή τους. Το ερώτημα: Θα απαντήσει ο «ελέφαντας»; Κατά κανόνα, δεν αφήνει να πέσει κάτω οτιδήποτε. Αλλά η σημειολογία παίζει το ρόλο της. Ο Α. Νεοφύτου μίλησε όταν ο «ελέφαντα»ς βρισκόταν εκτός Κύπρου-επίσκεψη στο Βατικανό. Αυτό δείχνει αυτό ότι θα υπάρξει συνέχεια.
Στην Πάφο ο Ν. Αναστασιάδης έκανε μισό βήμα (27/10) δηλώνοντας πως «η σημερινή μέρα είναι η ημέρα της Πάφου. Είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε σημαντικά έργα και δεν είναι η στιγμή να ασχοληθώ με τα προεκλογικά». Προφανώς παρέπεμψε σε επόμενο χρονικό στάδιο και σύμφωνα με τις συνήθειές του ο σχολιασμός δεν θα αργήσει.
Από την άλλη μεριά των εκλογικών ζυμώσεων, καταγράφεται η σαφής αδυναμία του υποψηφίου που επέλεξε το ΑΚΕΛ, του Α. Μαυρογιάννη, να καλύψει το ακροατήριο των ποσοστών που κατέλαβε το ΑΚΕΛ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές-πάνω από 21%. Επίσης είναι άξιον υπογραμμίσεως το γεγονός πως από όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών (στο 14% δείχνει η δημοσκόπηση του ΡΙΚ) που δηλώνει ότι «ψήφισε ΑΚΕΛ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και «ψηφίζει» στα γκάλοπ Χριστοδουλίδη. Παρά το ότι ο αριθμός ήταν κατά πολύ υψηλότερος (πάνω από το 20%), εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως μεγάλος σε σχέση με την καθημερινή προσπάθεια της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να περάσει το μήνυμα υπέρ Μαυρογιάννη.
Τόσο η μια υποψηφιότητα Α. Νεοφύτου, όσο και η άλλη του Α. Μαυρογιάννη, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: χάνουν με τεράστια διαφορά στον δεύτερο γύρο από τον Ν. Χριστοδουλίδη, γεγονός που φαίνεται να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τους οργανωτές πολιτικής στα δύο μεγάλα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν συντριπτική υπεροχή Χριστοδουλίδη απέναντι τόσο στον Α. Νεοφύτου, όσο και στον Α. Μαυρομμάτη. Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ (19/10) δείχνει για τον δεύτερο γύρο τα εξής ποσοστά: Ν. Χριστοδουλίδης 45.5 %, Α. Νεοφύτου στο 23.5%. Στο άλλο σενάριο Ν. Χριστοδουλίδης 48% και Α. Μαυρογιάννης στο 21.5%. Δεδομένης της πραγματικότητας ότι είναι ο δεύτερος γύρος που βγάζει πρόεδρο στη νήσο, είναι άξιον απορίας πως ούτε το ένα σχήμα ούτε το άλλο, δεν δίνουν την αναγκαία προσοχή πως ένα πολύ ισχυρό σενάριο, τους θέτει εκτός της κεντρικής πολιτικής επιρροής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το επικρατέστερο σενάριο δείχνει πως τα μικρότερα κόμματα θα πάρουν το τιμόνι και η αναδιάσταξη του κομματικού χάρτη θα είναι πανηγυρική. Δυνάμεις, ρεύματα και πρόσωπα με προοδευτική κατεύθυνση, που πράγματι αγωνιούν για το μέλλον της νήσου, έχουν ακόμα κάποιο χρόνο να σκεφθούν στρατηγικά και να αναλάβουν διαφορετικές πρωτοβουλίες με βάση τον άξονα «ακόμα μια ευκαιρία στο κυπριακό, η μάχη κατά της διαφθοράς είναι η ίδια η μάχη για την επίλυση». Με τα σημερινά δεδομένα παράγεται γνωστό το αποτέλεσμα. Αλλάζοντας τους συντελεστές, αλλάζει και το αποτέλεσμα.
Λάρκος Λάρκου