Οι περιουσίες στη μέγγενη. Με ημερομηνία!

Η κατάσταση αλλάζει και τα δεδομένα περνούν σε νέα φάση. Έως τώρα σε καθημερινή βάση 3 με 4 ε/κ απευθύνονταν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους για να «διευθετήσουν» τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα -κυρίως με τη μορφή αποζημίωσης. Σύμφωνα με στοιχεία από τον τ/κ τύπο ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Διπλάσιος αριθμός ε/κ απευθύνεται καθημερινά στην «επιτροπή» επιλέγοντας να κάνει οριστικές επιλογές με την περιουσία του- σε περίπτωση εκδίκασης ο ε/κ χάνει οριστικά την κυριότητα έναντι αποζημίωσης. Έως τώρα περίπου χίλιοι ε/κ προτίμησαν αυτή τη μορφή διακανονισμόυ με τη βοήθεια ε/κ και τ/κ δικηγόρων.

Η υπόθεση με τις περιουσίες αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο στοιχείο για το συνολικό κυπριακό.  Το Ευρωπϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) όχι μόνο θώρησε την «επιτροπή» στο ψευδοκράτος ως έχουσα νομική βαρύτητα, αλλά αποφάσισε ότι δεν θα ξαναεργαστεί πάνω σε προσφυγές ε/κ, αν πρώτα οι αιτητές δεν περάσουν με προσφυγή από την «επιτροπή» του ψευδοκράτους. Ετσι το ΕΔΑΔ θεωρεί την «επιτροπή» του ψευδοκράτους ως παρέχουσα νόμιμη θεραπεία στις προσφυγές από ε/κ πρόσφυγες. Επιπλέον το ΕΔΑΔ καθόρισε την 21η Δεκεμβρίου 2011 ως την τελική ημερομηνία προφυγής ε/κ στην «επιτροπή» του ψευδοκράτους, διαφορετικά χάνεται η πιθανότητα προσφυγής. Στην ουσία τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί πάνω σε μια σαφή βάση: αν το κυπριακό επιλυθεί μέσα στο 2011, όλα μπαίνουν σε μια θετική βάση, τα πράγματα θα κυλήσουν σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας. Αν όχι, τότε πολλές χιλιάδες ε/κ θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις το καλοκαίρι του 2011, είτε προσφεύγοντας στην «επιτροπή»,  είτε επιλέγοντας τη μη προσφυγή με πιθανότερο σενάριο την οριστική απώλεια των περιουσιών τους. Το θέμα αυτό δεν έχει πάρει ακόμα μαζικό χαρακτήρα, επειδή όσοι διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου προτιμούν να σπρώχνουν  τα πράγματα παρακάτω.

Σε κάθε περίπτωση ουδείς μπορεί να αγνοεί ότι το ζήτημα με τις πιο πάνω διαστάσεις, αποτελεί μια κανονική ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια σε ότι θεωρούμε περιουσιακό- ένα από τους βασικούς πυρήνες το κυπριακού προβλήματος μετά την τουρκική εισβολή. Σήμερα το ζήτημα αυτό περνά στους πιο ενημερωμένους πρόσφυγες και ένα τμήμα τους έχει αποφασίσει προσφυγή στην «επιτροπή». Αργότερα μπορεί να αλλάξει μορφή, και εάν το κυπριακό δεν δώσει θετικά μηνύματα, είναι πιθανό οι αριθμοί να μεγαλώσουν με γεωμετρική πρόοδο. Το θέμα είναι εκρηκτικό και αντέχει λίγους μήνες ακόμα με τα σημερινά πολιτικά μεγέθη και τους αριθμούς σε προσφυγές. Η σιωπή δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το θέμα είναι εάν κάποιοι έχουν επεξεργαστεί λύσεις ή απλώς επιλέγουν την τακτική της στρουθοκαμήλου μήπως περάσει και αυτή η μπόρα, όπως έγινε λ.χ. με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων στις 23 Απριλίου 2003. Το βασικό ζητούμενο είναι ποιος θα μιλήσει στους πρόσφυγες με υπευθυνότητα για ένα τόσο καυτό θέμα…