Οι Τ/Κ πρόωρα στην κάλπη!
Ο Μ. Α. Ταλάτ φαίνεται ότι πήρε την απόφαση να οδηγήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε πρόωρη ψηφοφορία τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο του 2009 για την εκλογή νέας «βουλής» στα κατεχόμενα, αντί της κανονικής ψηφοφορίας τον Απρίλιο του 2010. Ο τ/κ ηγέτης γνωρίζει ότι το κόμμα του, το ΡΤΚ, δεν ασκεί τη γοητεία που ασκούσε παλαιότερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτωτική τάση. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας KADEM το ΡΤΚ έχει πτώση της τάξης του 10% (από 45% το 2005 στο 36% το 2007), ενώ σε δημοσκόπηση της Kipris (8/10/08) το ποσοστό του ΡΤΚ πέφτει στο 21%. Στην ίδια δημοσκόπηση της εφημερίδας Kipris οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεσαι και ποιον θα ψήφιζες για την προεδρία», το 67% των τ/κ δίνει την απάντηση «Ταλάτ». Αυτοί οι αριθμοί πιθανόν να εξηγούν την απόφαση Ταλάτ για πρόωρες εκλογές. Το κόμμα του φθείρεται αλλά ο ίδιος φαίνεται να παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Άρα, οδηγεί τα πράγματα σε πρόωρες εκλογές με τρεις στόχους:
1 Να ανακόψει την πτώση του ΡΤΚ. Πιθανώς το 2010 να ήταν ακόμα πιο κάτω.
2 Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη ψευδοβουλή εξαιτίας της αποχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν εδώ και πολύ καιρό πρόωρες εκλογές.
3 Να ενισχύσει τη θέση του στο διαπραγματευτικό τραπέζι για την επίλυση του κυπριακού αφού μια παρατεταμένη ρευστότητα στο κομματικό σκηνικό δεν είναι ο πιο κατάλληλος σύμμαχός του στο κυπριακό, αφού όλοι εκτιμούν ότι το 2009 θα κριθεί η συνολική προσπάθεια των Χριστόφια-Ταλάτ.
Εκτιμώ ότι είναι εφικτός στόχος για το ΡΤΚ να κρατήσει τη συμπαγή του μάζα του κόσμου του με ένα ποσοστό της τάξης του 35% με 36%. Ωστόσο, αυτή τη φορά νιώθει τις εξελίξεις στα δεξιά του φάσματος να το πιέζουν. Ο Ν. Έρογλου με ψήφους 740 επεκράτησε του Τ. Ερτουγρούλογλου (448 ψήφους) και έγινε πρόεδρος του ΚΕΕ . Γνωστός από τα παλιά «ντενκτασικός» δήλωσε μετά τη νίκη του οπαδός της λύσης στο κυπριακό με την προϋπόθεση «οι ε/κ να χωνέψουν την οντότητα της ΤΔΒΚ». Το ΚΕΕ φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά του παίρνοντας ψήφους τόσο από το ΡΤΚ όσο και κυρίως από το ΔΗΚΟ του Σ. Ντενκάς.
Αν επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία, πιθανόν το ΡΤΚ να υποχρεωθεί σε σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τον παραδοσιακό του αντίπαλο, το ΚΕΕ. Δεν αποκλείεται αυτό το σενάριο να βρίσκει σύμφωνη και την Άγκυρα. Ως γνωστόν, ο Τ. Ερτογάν συνέβαλε αποφασιστικά στο να πάει στο περιθώριο ο Ρ. Ντενκτάς, στήριξε το κόμμα της «Μεταρρύθμισης» του Τ. Αβτζί για να βγει πλειοψηφία Ταλάτ στη «βουλή» και έθεσε το κόμμα του υιού Ντενκτάς στη «μαύρη λίστα». Ακόμα και ο Έρογλου που συνεργάστηκε με τον Ντενκτάς για δεκαετίες, επιχειρεί προσεκτικά βήματα συνεννόησης με τον Ταλάτ και έτσι να γίνει αποδεκτός από την κυβέρνηση Ερτογάν ως μέρος μιας «σημαντικής εξέλιξης» το 2009.