Οι Τ/Κ σε αναζήτηση νέας σελίδας.
Η τ/κ εφημερίδα «Kipris» στις 12/12/07 δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην τ/κ κοινή γνώμη (έρευνα από την εταιρία KADEM). Οι αριθμοί λένε ότι η πολιτική του Μ. Α. Ταλάτ συναντά σοβαρές δυσκολίες, οι τ/κ διατυπώνουν μια, υπό όρους, αποδοκιμασία της εξουσίας του. Το 46.6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο συνασπισμός εξουσίας υπό τον Ταλάτ «δεν είναι επιτυχής», ενώ υπάρχουν 16% θετικές απαντήσεις («είναι επιτυχής», λένε) και το υπόλοιπο ποσοστό, 35.1 % απαντά «ούτε επιτυχημένος, ούτε αποτυχημένος».
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στα κομματικά ποσοστά, το κόμμα του Ταλάτ, το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό, κάνει βουτιά 10 μονάδων, είναι στο 36% (45% έλαβε στην ψηφοφορία του 2005).
Με βάση τη συγκεριμένη έρευνα το δύο δεξιά κόμματα σε συνεργασία μπορούν αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων και να στριμώξουν την ηγεμονία Ταλάτ: το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με πρόεδρο τον Τ. Ερτογρούλογλου διατηρεί την επιρροή του (ποσοστό 34% σε σχέση με 32% το 2005), ενώ το Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς (Δημοκρατικό Κόμμα) χάνει έδαφος (10.5% σε σχέση με το 13% το 2005).
Τα δύο νέα κόμματα, αυτό με την ονομασία «Κόμμα της Κοινοτικής Δημοκρατίας» (κεντροαριστερό) παίρνει ποσοστό 10.5% και το δεξιό «Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης» με ηγέτη τον Τ. Αβτζί 7%.Τέσσερα μικρά κόμματα, ένα της δεξιάς και τρία της αριστεράς είναι κάτω από το 1%. Εκτός δημοσκόπησης είναι το κόμμα «Πολιτική για το Λαό», που ίδρυσε στις 14/12/07, ο Α. Γιονλούερ, τέως διευθυντής των θρησκευτική υπηρεσιών του ψευδοκράτους.
Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αφορούν απαντήσεις των τ/κ γύρω από την ιεράρχιση των προβλημάτων τους: Ανεργία, 31.6%, πληθωρισμός 30.4%, η διεθνής θέση τους 27.3%, ναρκωτικά 12.3% και οι σχέσεις με τους ε/κ 10.5%.
Η από μακρού χρόνου συζήτηση για πιθανή «συνταγματική» αναθεώρηση ώστε το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους να πάρει χαρακτήρα προεδρικού συστήματος- κάτι που ευνοεί ο Ταλάτ- δείχνει να έχει σημαντική απήχηση: το 35% δηλώνει υπέρ προεδρικού συστήματος, 16% υποστηρίζει το υπάρχον, 14% το υπάρχον με περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο, και 34% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Στο συνολικό σκηνικό πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις του Ρ. Περτέβ, πρώην συνεργάτη του Μ. Α. Ταλάτ και εκπροσώπου του στις συνομιλίες με την ε/κ πλευρά. Οι πληροφορίες από τα κατεχόμενα κάνουν λόγο για δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος υπό τον Περτέβ. Ο Ρ. Περτέβ- νέος, άφθαρτος και με καλές σπουδές στη Δύση- αποχώρησε προ διμήνου από τη θέση του συνομιλητή και άφησε να διαρρεύσει η είδηση ότι σύντομα θα δημιουργήσει νέο κόμμα. Το 2008 θα δείξει εάν θα είναι ένας ανατέλλων αστήρ ή απλώς ένας ακόμα δημιουργός κόμματος- ένα σπορ στο οποίο με σχετική ευκολία επιδίδονται οι τ/κ.
Οι Τ. Ερτογρούλογλου και Σ. Ντενκτάς κατηγορούν ευθέως τον Τ. Ερντογάν και το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ότι βρίσκονται πίσω από κάθε σενάριο αποκλεισμού τους από την κεντρική πολιτική σκηνή των τ/κ. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι το νεότευκτο κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης (ΚΕΜ), με ηγέτη τον Τ. Αβτζί (λεγόμενο ΥΠΕΞ στο ψευδοκράτος) αποτελεί «παιδί» των επιλογών του Ερντογάν με στόχο τον έλεγχο των εξελίξεων ανάμεσα στους τ/κ.
Είναι σαφές ότι η πολιτική ζωή των τ/κ κινείται, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων τάσεων, αναπροσαρμόζει τις παλαιές της προτιμήσεις. Οι παλαιοί πολιτικοί είτε αντιμετωπίζονται με πλήρη αγνόηση (Ρ. Ντενκτάς, Ν. Έρογλου), είτε με ισχυρή επιφύλαξη (Σ. Ντενκτάς) είτε με απορία (Ταλάτ). Ο σημερινός τ/κ ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ, αν και χάνει μέρος από την επιρροή του, εν τούτοις εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένα ισχυρά πλεονεκτήματα: συμπαγές και καλά δικτυομένο στους μαζικούς χώρους κόμμα, καλές σχέσεις με Α. Γκιουλ, έλεγχος των μηχανισμών εξουσίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από μακρού χρόνου απέχουν από τις εργασίες της ψευδοβουλής, ζητώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πιθανώς τα βασικά κόμματα- και με την έγκριση του Ταλάτ- να συμφωνήσουν ώστε η γενική ψηφοφορία να διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2008.
Συνεπώς το 2008 πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τόσο σε σχέση με την κομματική επιρροή, όσο και σε σχέση με το ποια πρόσωπα θα σκεφθούν να τρέξουν στην κούρσα για την εκλογή ηγέτη της τ/κ κοινότητας το 2010. Τα έως τώρα στοιχεία λένε ότο ο Μ. Α. Ταλάτ θα είναι ξανά υποψήφιος και οι εξελίξεις εντός του 2008 θα καθορίσουν το ποιος ή ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί του.