ΟΗΕ και φυσικό αέριο

Ο ΓΓ Του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εκτιμά ότι «το φυσικό αέριο αποτελεί «ισχυρό κίνητρο» για την εξεύρεση μιας «διαρκούς λύσης» στο κυπριακό πρόβλημα. Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 6 Ιουλίου με την οποία προτείνει εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι κάθε νέος πλούτος ανήκει σε όλους τους κυπρίους» και ότι «κάτι τέτοιο είναι όφελος και για τις δυο κοινότητες. Ελπίδα μου είναι πως η ανακάλυψη θα γεννήσει βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων όσων έχουν συμφέρον στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» στην τεχνική επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την προστασία τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς και στις δύο πλευρές του νησιού.

Τέλος, αναφορά γίνεται και στην εκλογή του Ν. Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατυπώνοντας την άποψη ότι «έφερε νέα ελπίδα» και «επιφυλακτική αισιοδοξία» για εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων- ο κ. Αναστασιάδης, ως ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επίσης διαβεβαίωσε ότι θα αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια στην πλήρη προετοιμασία της έναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ διατυπώνει σκέψεις οι οποίες θα περάσουν από τη βάσανο της διαπραγμάτευσης το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέτει στη δημόσια συζήτηση ουσιώδη ζητήματα -«το φυσικό αέριο αποτελεί «ισχυρό κίνητρο» για την εξεύρεση μιας «διαρκούς λύσης» στο κυπριακό πρόβλημα»-, διατυπώνει τον ανοικτό έπαινο για την «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτελέσει η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ σημειώνει σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ν. Αναστασιάδη κυρίως «τη δέσμευσή του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Η παρέμβαση Μουν στην ουσία θέτει ορισμένες παραμέτρους στο υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Ν. Έρογλου. Η πρώτη του επισήμανση είναι σαφής: η ουσιώδης διαφορά σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες για λύση στο κυπριακό συνδέεται με το φυσικό αέριο- «ισχυρό κίνητρο για επίλυση». Συνεπώς ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχει ένα νέο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο ικανό να ανατρέψει ή να μειώσει παλαιότερες ενστάσεις σχετικές με τις επιπτώσεις στην οικονομία που θα προκύψουν από τα διάφορα στάδια μιας διαδικασίας επίλυσης.

Η επισήμανση Μουν είναι σωστή αλλά δεν είναι αρκετή από μόνη της να αλλάξει τα δεδομένα. Ο πολίτης χρειάζεται να κατανοήσει επαρκέστερα το σημείο αυτό, να δει με σαφείς αναφορές τι σημαίνει αυτό στην πράξη, πώς συνδέεται με την καθημερινή του ζωή και πώς βοηθά στο να ξεπεράσουν και οι δύο κοινότητες τις πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Με άλλα λόγια πώς το φυσικό αέριο θα συμβάλει ώστε η οικονομική πτυχή της λύσης να εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον ασφαλείας για όλους.

Κατά καιρούς προβάλλονται δικαιολογημένες απορίες για το κόστος της λύσης, που συνδέεται –μεταξύ άλλων- με το κόστος της ανοικοδόμησης σε περιοχές χωρίς υποδομές, διαλυμένες, κατεστραμμένες. Σε αυτές τις απορίες χρειάζεται πειστική απάντηση σε σχέση με το πώς ακριβώς το φυσικό αέριο θα δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε πραγματικά προβλήματα. Ο ΟΗΕ κάνει διαπιστώσεις, θέλει να βοηθήσει. Το ερώτημα, τις πραγματικές απαντήσεις οφείλει να τις δώσει η κυπριακή ηγεσία, εκείνη χρειάζεται να μελετήσει και με στοιχεία να πείσει την κοινή γνώμη ότι το φυσικό αέριο μπορεί να δώσει μια επιπρόσθετη αξία στην αξία της λύσης-ελευθερία με ασφάλεια, αλλά και ανάπτυξη με ευημερία για όλους.