Παρέμβαση στην εκδήλωση με θέμα: Ψευδείς Ειδήσεις: Φαινόμενο χειραγώγησης στον σύγχρονο κόσμο
Το ερώτημα έχει ήδη τεθεί: «τι κάνει το ΚΥΠΕ ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα»;
Απάντηση σε πέντε σημεία:
Πρώτο, το ΚΥΠΕ συμβάλλει στην ευρύτερη συζήτηση. Να μην σκεπάζουμε τα προβλήματα, να τα αναδεικνύουμε, να τα συζητούμε, αυτά συνιστούν τις βασικές προϋποθέσεις για να τα επιλύουμε.
Συνεργαζόμαστε με κάθε φορέα που μπορεί να κάνει πράξη εισηγήσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου. Απόδειξη η σημερινή εκδήλωση!
Στο ίδιο πλαίσιο προβάλλουμε στην ειδησεογραφία του Πρακτορείου οτιδήποτε αφορά το θέμα αυτό, έτσι δημιουργούμε κοινή γνώμη με γνώση του θέματος.
Δεύτερο, το ΚΥΠΕ συμμετέχει στη συζήτηση μέσα στο πλαίσιο της ΕΑΝΑ- Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων. Η ΕΑΝΑ προωθεί εισηγήσεις για λύσεις τόσο σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα όσο και για τα Fake news.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 13 Νοεμβρίου δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Συγκροτεί ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία εκπροσωπεί τα πανεπιστήμια, τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Σύμφωνα με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς «η ελευθερία λήψης και διάδοσης πληροφοριών, καθώς και η πολυφωνία των μέσων επικοινωνίας κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αλλά ζούμε σε μια εποχή όπου η ροή των πληροφοριών και της παραπληροφόρησης έχει καταστεί σχεδόν ανεξέλεγκτη».
Τρίτο, στο ΚΥΠΕ μελετούμε κάθε τεχνολογική πρόοδο που είναι ικανή να δώσεις λύσεις στο χώρο των ΜΜΕ. Για παράδειγμα η πλατφόρμα Truly Media της Athens Technology Center (ATC) και της Deutsche Welle (DW) δίνει πρωτοποριακές λύσεις. Έτσι μπορεί να γίνεται συλλογή και επιβεβαίωση του περιεχομένου που δημοσιεύεται και αναπαράγεται στα social media.
Η πλατφόρμα Truly Media επιτρέπει στους δημοσιογράφους να επιβεβαιώσουν το βαθμό εγκυρότητας φωτογραφιών, videos, ή λογαριασμών στα social media σε πραγματικό χρόνο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί, είτε εντός ενός newsroom, είτε μεταξύ διαφορετικών οργανισμών, ακόμα και μεταξύ «αυτόνομων» δημοσιογράφων ανά τον κόσμο» (ATC, Δελτίο Τύπου, 21/9/17).
Τέταρτο, χρειαζόμαστε με πιο συστηματική μελέτη του φαινομένου στην Κύπρο. Κάποια από τις πανεπιστημιακές σχολές δημοσιογραφίας μπορεί να ιδρύσει ένα «Παρατηρητήριο για τα Fake News». Αυτό θα συμβάλει στην πιο συστηματική αντιμετώπισή του σε όλες τις εκφάνσεις του.
Πέμπτο, τα Fake news δεν έρχονται μόνα τους. Έχουν «ξαδέλφια» όπως είναι η ρητορική του μίσους, ο μη σεβασμός στη δεοντολογία, η δημοσιογραφία των επιθέτων, ο λαϊκισμός.
Γι’ αυτό στο ΚΥΠΕ εκτιμούμε τη νηφάλια δημοσιογραφία, το σεβασμό στη δεοντολογία, τον ειδησεογραφικό πλουραλισμό, όλα εκείνα που βοηθούν τον πολίτη να αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες, κριτική ικανότητα.
Οι αξιόπιστες ειδήσεις είναι το αντίδοτο στα Fake news, είναι μοχλός για την πρόοδο της κοινωνίας μας.
Γι’ αυτό τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη να ηγηθούν, να τολμήσουν περισσότερο.
Για να επιβιώσουν, χρειάζεται να αλλάξουν.
Όταν αλλάζει η δημοσιογραφία, οι πολίτες αποκτούν νέες δυνατότητες.
Λάρκος Λάρκου
Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ
27 Νοεμβρίου 2017