Παρουσίαση βιβλίου, Ελευθερία έκφρασης δημοσιογράφων και σκιτσογράφων.
Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους εμπευστές αυτής της προσπάθειας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα υλοποιούν ένα σημαντικό έργο, στην πράξη γράφουν μια μικρή ιστορία πάνω σε ένα μεγάλο κεφάλαιο, γύρω από το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης δημοσιογράφων και σκιτσογράφων.
Οι συντάκτες των κειμένων της έκδοσης, διακρίνονται για τον πλούτο της ειδικής γνώσης τους. Θέματα που διαμορφώνει η επικαιρότητα όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις δίνουν το έναυσμα στην επιστημονική γνώση να θέσει στο δημόσιο διάλογο μια νέα προβληματική γύρω από το ζήτημα.
Η επικαιρότητα δείχνει κάτι πολύ σαφές: εάν κάτι που σε περιβάλλει, το αγνοείς, δεν σημαίνει ότι αυτό παύει να υπάρχει. Συνεπώς η πρόβλεψη, η αντιμετώπιση των προκλήσεων, η συνεχής παρακολούθηση όσων μας αφορούν, δείχνει την κατεύθυνση. Αλλιώς, τα γεγονότα μάς ξεπερνούν, και συνήθως εμφανίζονται στη συνέχεια σε μια πιο πολύπλοκη μορφή.
Αυτή την παγιωμένη σε Ελλάδα και Κύπρο συνήθεια, επιχειρεί να ξεπεράσει η ανά χείρας έκδοση. Παράθετει πλήθος από επιστημονικές εκτιμήσεις και κριτικές εισηγήσεις. Έτσι ένα επιστημονικό έργο, γίνεται εργαλείο για την ανάπτυξη μιας θεματολογίας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία.
Η επικαιρότητα δείχνει ότι πολλά ζητήματα που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου, τα όρια και την έκτασή της, παραμένουν μερικώς ανοικτά. Το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και ταυτόχρονα της διατήρησης των θεμελιωδών ελευθεριών, δέχεται πιέσεις. Καθίσταται πιο επιτακτική η περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, ειδικότερα ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε έναν Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, σε μια νύκτα και με δικαστική κάλυψη, επίσης παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς συνιστά παραβίαση μιας ισχυρής αξίας που προϋποθέτει το κράτος δικαίου.
Το ΚΥΠΕ δεν θέλει να είναι απλώς ο χορηγός επικοινωνίας αυτής της εκδήλωσης. Επιδιώκει με ορισμένους τρόπους να συνεισφέρει στο δημόσιο προβληματισμό, είτε με συνέργειες, είτε με δικές του πρωτοβουλίες.
Θυμίζω την έκδοση σχετικού βιβλίου από το ΚΥΠΕ με τίτλο «Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας», το 2014.
Θυμίζω, την ανάλογη ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στις 20 Μαίου 2014.
Θυμίζω, επίσης, τη συμβολή του ΚΥΠΕ στην ανοικτή εκδήλωση, με τον τίτλο «Ελευθερία της έκφρασης και τη θρησκεία», που διοργάνωσαν τα Τμήματα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στις 10 Φεβρουαρίου 2015
Δεν είναι στις προθέσεις μας να πούμε «αρκετά». Το ΚΥΠΕ ως δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα.
Θέλει να είναι δημιουργικό γύρω από τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων, με την ανεμπόδιστη ροή των ειδήσεων, με την εμπέδωση κανόνων στην άσκηση της δημοσιογραφίας, με σεβασμό στη δεοντολογία και στις μεγάλες δημοσιογραφικές αρχές της.
Συνεπώς με σεβασμό στην αλήθεια, στην αμερόληπτη παρουσίαση των ειδήσεων. Εκτιμούμε τη δημοσιογραφία που θέτει την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης στην πρώτη της σελίδα.
Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2016.
Έκδοση: Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Πανεπιστημήμιο Κύπρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Διεύθυνση Έκδοσης: Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, Φιλίπ Ζουγκλώ, Τατιάνα Συνοδινού