Πλην Οζκιουργκούν!
Σημαντική η αλλαγή κατεύθυνσης στην τ/κ πολιτική ζωή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ της Ρ. Παπαγεωργίου και της Οντούλ Ασίκ στις 30 Ιανουαρίου «ο πρόεδρος του ΡΤΚ και διαφαινόμενος νέος «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος πήρε το μεσημέρι από τον Τ/κ ηγέτη την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης». Όπως εξήγησε, το πρωτόκολλο της συμμαχίας είναι έτοιμο, όπως και ο διαμοιρασμός των «υπουργείων», αλλά πρέπει να καταγραφεί το «κυβερνητικό πρόγραμμα».
Η τετρακομματική συνεργασία, ανέφερε εξερχόμενος του γραφείου του Μουσταφά Ακιντζί ο Τουφάν Ερχιουρμάν, είναι μια φόρμουλα που δεν έχει δοκιμαστεί πριν στην τ/κ κοινότητα, αλλά υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες στην Ευρώπη. Αυτό που έχουν συμφωνήσει, σημείωσε, δεν είναι πόσα κόμματα θα συμφωνήσουν αλλά πάνω σε ποιες αρχές και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Στόχος τους συνέχισε, είναι η συλλογική διοίκηση και όχι ποιο κόμμα θα πάρει πόσα «υπουργεία» αλλά και μια «κυβέρνηση» που θα συνενώνει και δεν θα διαχωρίζει κανέναν. «Πιστεύουμε ότι ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα που ζήσαμε όλοι μας, αυτό έχει ακόμη περισσότερη σημασία». Μια «κυβέρνηση», που θα αγκαλιάσει όλες τις πλευρές πάνω στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας με προτεραιότητα στο «κράτος» δικαίου.
Για την ένταση που υπάρχει στην κοινωνία μετά τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αυτό πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα και χρειάζεται να προκύψει μια δομή («κυβέρνηση») που να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία.
Ο Τ/κ ηγέτης Μ Ακιντζί είχε αναφέρει νωρίτερα ότι σε χώρες με κοινοβουλευτικό σύστημα οι πολυμερείς συνεργασίες είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη, αν και στην τ/κ πλευρά δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν. «Αυτή η συμμαχία δημιουργείται σε ένα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο». Προέτρεψε δε όπως οι συνέταιροι στην «κυβέρνηση» δεν θα είναι προς τον «πρωθυπουργό» ανταγωνιστές αλλά σύμβουλοι, και διαβλέπει – είπε – ότι με τους υφιστάμενους ηγέτες των κομμάτων που θα απαρτίζουν την «κυβέρνηση», αυτό μπορεί να γίνει. Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες χρειάζεται η κουλτούρα προσέγγισης.
Σε μα ανάλογη εξέλξη «το ανώτατο σώμα του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) αποφάσισε συμμετοχή σε ένα τετρακκοματικό «κυβερνητικό» συνασπισμό. Την απόφαση ανακοίνωσε ο ηγέτης του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ , δηλώνοντας ότι οι «υπουργοί παιδείας και πολιτισμού», «εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» και «πρόεδρος» της «βουλής» θα προέρχονται από το ΚΚΔ (ΚΥΠΕ 30/1).
Σημαντικές ειδήσεις προκύπτουν από το πιο πάνω ρεπορτάζ:
Οι αριθμοί: Θυμίζω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στις 7 Ιανουαρίου:
Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 35,57%, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 20,97% , το Κόμμα του Λαού 17,10%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,61%,το Δημοκρατικό Κόμμα 7,83%, το κόμμα της Αναγέννησης 6,96%.
Πλην Οζκιουργκούν: Έτσι το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το οποίο έλαβε 35.57% των ψήφων, αποκλείστηκε από την τελική συμφωνία. Η προηγηθείσα άσκηση εξουσίας από το κόμμα του (καταγγελίες για σκάνδαλα, ρουσφέτια) με τον ίδιο τον Χ. Οζκιουργκούν ως πρωθυπουργό, προκάλεσε τόσες αντιδράσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης σε βαθμό που ο ηγέτης του κεντροδεξιού «Κόμματος του Λαού» Κ. Οζερσάυ, απέκλεισε κάθε δυνατότητα για διάλογο μαζί του.
Γιατί η αλλαγή κατεύθυνσης; Την εξηγεί ο Μ. Ακιντζί: «αυτή η συμμαχία δημιουργείται σε ένα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο… Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες χρειάζεται η κουλτούρα προσέγγισης». Σημειώνω ότι προηγήθηκαν η επίθεση ακροδεξιών κατά των γραφείων της εφημερίδας «Αφρίκα», οι σχετικά αποτυχημένες απόπειρες Ακιντζί να πείσει την αστυνομία του ψευδοκράτους να προλάβει τις επιθέσεις. Ως απάντηση στα πιο πάνω, τ/κ φορείς της κοινωνίας των πολιτών οργάνωσαν μαζικό συλλαλητήριο υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στις 26 Ιανουαρίου. Εκτιμώ ότι ο Μ. Ακιντζί έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να στηρίξει την τετρακομματική συνεργασία και βεβαίως την επιλογή Ερχιουρμάν ως «πρωθυπουργού» για να έχει καλύτερη συνεννόηση με τη νέα δομή εξουσίας στην τ/κ κοινότητα.
Κυπριακό: Οι εξελίξεις με την τετρακομματική συνεργασία με «πρωθυπουργό» τον Τουφάν Ερχιουρμάν συνιστούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με ενδεχόμενες εξελίξεις στο κυπριακό τον προσεχή Μάρτιο. Επειδή,
πρώτο, έκλεισε τον κύκλο της η προβληματική συγκατοίκηση Ακιντζί-Οζκιουργκούν.
δεύτερο, ο δεύτερος χρεώθηκε με επιπρόσθετα μέτρα παρεμπόδισης των επικοινωνίας ε/κ και τ/κ: νέοι δασμοί για προϊόντα που κατευθύνονται στους εγκλωβισμένους στην Καρπασία, εμπόδια σε λατρευτικές τελετές στην κατεχόμενη Κύπρο.
τρίτο, ο Τουφάν Ερχιουρμάν ηγείται ενός κόμματος που ιστορικά ταυτίστηκε με τις προσπάθειες για την ομοσπονδιακή λύση του κυπριακού. Οι προηγούμενοι ηγέτες του (Ταλάτ, Σογιέρ, Γιορκαντζίογλου), ήταν πρωταγωνιστές στις πολιτικές της λύσης.
Τέταρτο το νέο πολιτικό περιβάλλον με ισχυρότερο τον Μ. Ακιντζί και στη συνέχεια του Τ. Ερχιουρμάν μπορεί να συμβάλει σε νέα ώθηση στις διακοινοτικές συνομιλίες. Καθόλου εύκολο. Η έναρξη απαιτεί τιτάνια προσπάθεια. Εννοείται, αν και εφόσον πληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες.
Λάρκος Λάρκου