Ποδόσφαιρο και Επιχορηγήσεις
Το αδιέξοδο στο χώρο του ποδοσφαίρου έγινε πασίγνωστο. Σωματεία καταχρεωμένα, αδύναμα να εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Τα αίτια έχουν τη λογική τους εξήγηση: κακοδιαχείριση, παραγοντισμός, επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό έξω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού ενός σωματείου, έλλειψη διορατικότητας.
Σχεδόν όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία είναι βουτηγμένα στα χρέη. Άλλα ως το λαιμό, άλλα ως μυαλό.
Το έργο είναι πολύ κυπριακό. Όλα τα σωματεία ανεξαρτήτως σημαίας και χρώματος, βρήκαν τη μαγική λύση.
Να ζητήσουμε χρήματα από το κράτος, δηλαδή από τους φορολογούμενους πολίτες.
Ήδη υπάρχουν θετικές απαντήσεις τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο, όσο και από τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Χριστόφια.
Αντί η κυβέρνηση να προβληματιστεί πάνω σε ένα σχέδιο λύσης του ζητήματος, διάλεξε την πεπατημένη.
Σήμερα 8 εκ. λίρες, πιθανώς του χρόνου άλλα 8 κ.ο.κ.
Ο ΟΥΕΦΑ έχει διαγράψει ένα πλαίσιο εξέλιξης που η Κύπρος δεν μπορεί να αγνοήσει. Δηλαδή πρέπει να το αξιοποιήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα για τα σωματεία μας.
Η ΟΥΕΦΑ λέει “όχι”, στις οικονομικές εκκρεμότητες σε ποδοσφαιριστές και υπαλλήλους, λέει “ναι” σε νέες μορφές δράσης των ποδοσφαιρικών εταιριών -σωματείων. Είναι γνωστό πως με απόφαση τις ΟΥΕΦΑ δεν μπορεί να γίνει μετεγγραφή ξένου ποδοσφαιριστή εάν το σωματείο δεν εξοφλήσει τα προηγούμενα χρέη του σε προηγούμενες μετεγγραφές.
Αυτό αφορά ξένους ποδοσφαιριστές. Την ίδια στιγμή στην Κύπρο μπορεί ένα σωματείο να χρωστά σε άλλο κυπριακό σωματείο ποσά για μετεγγραφές χωρίς σοβαρές δεσμεύσεις, για τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις για την παρουσία τους στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.
Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία να συζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα.
Είναι μια καλή ευκαιρία να βάλουμε μπροστά τον ορθολογισμό, και ύστερα να ακολουθήσουν τα χρήματα. Με άλλα λόγια να τεθούν κανονισμοί, κριτήρια, πλαίσια λειτουργίας του σωματείου, και ύστερα να δοθούν – στη βάση αυτών των κριτηρίων – ορισμένα χρηματικά ποσά. Γιατί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει τις μετεγγραφές ενός ποδοσφαιρικού παράγοντα, που ήταν πολύ μακριά από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού του; Δηλαδή δεν έχω τα χρήματα, δανείζομαι , παίρνω τον Μαραντόνοφ και μετά ελάτε όλοι μαζί οι πολίτες να τον εξοφλήσουμε παρέα!
Τα κριτήρια για τα σωματεία εν μέρει είναι τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ (ανοίγματα και αγορές που είναι ισολογισμένα) και εν μέρει είναι κυπριακά (μίγμα ερασιτεχνισμού και επαγγελματισμού).
Πιθανώς για το δεύτερο χαρακτηριστικό με συσσωρευμένα χρέη πολλών ετών να αποκτηθεί μια πολύ μικρή και αυστηρά καθορισμένη χρονική περίοδος (λ.χ 1 με 2 έτη) μέσα στη οποία όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα σε συμφωνημένα πλαίσια και νέους τρόπους λειτουργίας των ποδοσφαιρικών σωματείων. Η υπόθεση δεν είναι ξανά η ιστορία της κότας και του αυγού. (δώστε τα χρήματα και μετά βλέπουμε).
Είναι μια πλήρης αντίληψη για το πως δουλεύει μια κοινωνία, ποια αντίληψη έχει για το κοινωνικό σύνολο, πώς ρυθμίζει τη σύγκρουση ανάμεσα στο επιμέρους και το συλλογικό, ποια πρόταση έχει για τον αθλητικό ανταγωνισμό, και πώς σχεδιάζει μια πιο ισχυρή παρουσία στο διεθνές επίπεδο.