Ποιο Εθνικό Συμβούλιο;

Η συζήτηση είναι στην καρδιά της επικαιρότητας. Με την εκλογή του Δ. Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας, το αίτημα για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου έρχεται ξανά στην ημερήσια διάταξη. Ορισμένα κόμματα έχουν καταθέσει ενδιαφέρουσες προτάσεις και στο εγγύς μέλλον αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Σε ορισμένες εισηγήσεις, παλαιότερες και τωρινές, κυριαρχεί η άποψη το σώμα πρέπει να ψηφίζει, τα κόμματα να έχουν και αριθμητική δύναμη σε ψήφους, και όταν υπάρχει σχετική ομοφωνία αυτή να δεσμεύει τον πρόεδρο. Εάν δε, έχουμε ομοφωνία ανάμεσα στα κόμματα, με μόνη διαφωνία εκείνη του προέδρου, τότε ο πρόεδρος να πηγαίνει σε δημοψήφισμα. Είναι πραγματικά ενυπωσιακό το να τίθενται έτσι τα ζητήματα. Το Εθνικό Συμβούλιο είναι εξωσυνταγματικό σώμα, συμβουλευτικού χαρακτήρα. Είναι φόρουμ στο οποίο κυριαρχεί η ανάλυση, η εκτίμηση, η επιχειρηματολογία, η πειθώ. Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει τρόπος σε ένα τέτοιο σώμα να κατασκευάζονται φόρμουλες για ψηφοφορίες ή πλειοψηφίες, ή προσφυγή στο λαό. Άλλωστε αυτές οι φόρμουλες-αν ήταν αξιόπιστες- θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κάποια στιγμή στο παρελθόν. Το να κατασκευάζουμε φόρμουλες οι οποίες θα μείνουν γράμμα κενό, δεν εξυπηρετεί τίποτε.

Το Εθνικό Συμβούλιο συνδέεται με την ποιότητα του πολιτικού μας προσωπικού, το αίσθημα ευθύνης που αναπτύσσουν οι πολιτικές μας δυνάμεις απέναντι στις ανάγκες που το κυπριακό δημιουργεί. Ασφαλώς είναι «κλειδί» για την αναβάθμισή του η πραγματική του υποστήριξή του από ειδικούς σε θέματα τουρκικής πολιτικής και ευρωτουρκικών σχέσεων. Αυτό ενισχύει τις δυνατότητές του στους τομείς της ανάλυσης, άρα και στον τομέα της ορθής εκτίμησης των δεδομένων, ώστε να καθοδηγείται στη λειτουργία του από πραγματικά δεδομένα.