Ποιος διοικεί την ΕΦ;
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χ. Φωκαΐδη και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου. Έτσι την αρχηγία της Εθνικής Φρουράς παρέλαβε στις 31 Μαρτίου 2017 ο νέος Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης από τον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.
Μεταξύ άλλων ο Η. Λεοντάρης είπε και τα εξής:
«Σε μια εποχή ιδιαίτερα ρευστή σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα δύσκολη από την άποψη των απαιτήσεων ασφαλείας και των διαθεσίμων πόρων αλλά κυρίως σε μια εποχή που οι αξίες βάλλονται, καλούμαστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη μαχητική ικανότητα της ΕΦ ώστε να διασφαλίζει το ρόλο της ως θεσμός του κράτους αλλά και ικανή να υλοποιεί την επιχειρησιακή της αποστολή στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας και άμυνας η οποία αποτελεί μια εκ των συνιστωσών εθνικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Το ζήτημα δεν είναι οι λέξεις. Το ζήτημα είναι πως ακόμα μέχρι σήμερα ο αρχηγός της ΕΦ προέρχεται από την Ελλάδα, επιλέγεται από το ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα και διοικεί την ΕΦ στην Κύπρο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό συνιστά σοβαρό λάθος για τις κυπριακές ηγεσίες εδώ και πολλά χρόνια. Όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές αυτή η πρακτική πρέπει να τερματιστεί και την ΕΦ να την διοικεί κύπριος αξιωματικός. Η Κύπρος χρειάζεται να δείξει με έργα ότι μπορεί να κάνει πέντε πράγματα στο χώρο της άμυνας με το δικό της τρόπο και πάντως σίγουρα στον τρόπο επιλογής του αρχηγού της ΕΦ.
Η συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας, όσο θα διαρκεί η κατοχή θα είναι αναγκαία. Εάν επιτευχθεί λύση, αυτή θα ισούται με αποστρατικοποίηση της νήσου. Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του κυπριακού χρώματος στο ανώτατο επίπεδο στην ΕΦ, να αλλάξουν πράγματα μετά από διαβούλευση ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αθήνα. Θυμίζω ότι ο αρχηγός της ΕΦ εκπροσωπεί την Κύπρο στις ευρωπαϊκές συνόδους για αμυντικά ζητήματα της ΕΕ. Ας σκεφτούμε τις εντυπώσεις στους άλλους επιτελείς των «26» που συμμετέχουν στις συνόδους όταν ακούουν αξιωματικό εξ Ελλάδος να ομιλεί εκ μέρους του κράτους-μέλους που καλείται Κύπρος!
Εκτός προγράμματος σημειώνω την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου στην τελετή. Ερώτημα: προκύπτει αυτή η παρουσία από κάποιο πρωτόκολλο ή κάποια πρακτική χρησιμότητα; Συμμετείχε σε κάτι που έχει θρησκευτικό χαρακτήρα; Ασφαλώς, όχι. Τότε αυτό δείχνει την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε σημαντικά ζητήματα της πολιτικής μας υστέρησης. Το θέμα πέρασε απαρατήρητο, σαν να είναι φυσιολογικό, έτσι για να είμαστε, σχεδόν βέβαιοι, ότι όταν αλλάζει κάτι στη νήσο, συχνά αυτό κινείται προς τα πίσω.
Λάρκος Λάρκου