Πολιτική και οικονομία “μετα τη λύση”
Η εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Λευκωσία στις 8 Ιουλίου με θέμα «Το όραμα για την οικονομία της Κύπρου μετά τη λύση» με ομιλητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί υπήρξε απολύτως επιτυχής. Η μαζική παρουσία της επιχειρηματικής κοινότητας τόσο της ε/κ όσο και τ/κ, η μαζική παρουσία διπλωματών και παραγόντων της κοινωνικής ζωής της νήσου, έδειξε ότι το ακροατήριο που θέλει να ακούσει σοβαρά επιχειρήματα για την ουσία της διαδικασίας επίλυσης, είναι ιδιαίτερα μεγάλο και, κυρίως, παγκύπριο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων:
«Το όραμά μου, το οποίο συμπίπτει με το όραμα του φίλου μου, Μουσταφά Ακιντζί, είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα τερματίζει τον αναχρονισμό της παρούσας κατάστασης και θα δίδει ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους τους Κυπρίους, ιδιαίτερα τις νέες γενεές. Το όραμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας οριστικής, διαρκούς, βιώσιμης και δίκαιης λύσης χωρίς νικητές και ηττημένους, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, δηλαδή τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Μια τέτοια λύση θα διασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων και προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη, για όλους τους Κυπρίους, αφού ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ καθώς και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βάση της Λεβαντίνης θα υπερτονίσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου που πηγάζουν από τη γεωγραφική της θέση και το γεωστρατηγικό της ρόλο. Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την προώθηση σε διεθνείς αγορές, την ενθάρρυνση τομέων της οικονομίας που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση του τουρισμού, την ανάπτυξη έργων υποδομής και έργων ανοικοδόμησης, όπως στα Βαρώσια, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας με τη χρήση τουρκικών λιμανιών τα οποία θα ανοίξουν για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία μετά τη λύση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με μελέτες του ΚΕΒΕ και άλλων οργανισμών, υπολογίζεται ότι με μια λύση του Κυπριακού το ΑΕΠ της Κύπρου θα διπλασιαστεί σε 20 χρόνια. Μια λύση θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας αφού θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων τους, θα προσφέρει δυναμική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, θα ενδυναμώσει το ρόλο της Τουρκίας και τη συμμετοχή της σε περιφερειακούς διαλόγους με στόχο την επίλυση διενέξεων και θα βοηθήσει στις προσπάθειες της Τουρκίας να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες».
Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε: «Αυτοί που κάθονται απέναντι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι εχθροί μας αλλά οι εταίροι μας με τους οποίους οικοδομούμε ένα κοινό μέλλον. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των οικονομιών των δύο κοινοτήτων, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Η σύγκλιση των δύο οικονομιών όχι μόνο θα ενισχύσει τη λαϊκή υποστήριξη στην όποια λύση αλλά θα επιτρέψει να προωθηθούν συνέργειες, αποκαλύπτοντας τη κρυμμένη δυναμική η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει αναξιοποίητη λόγω της πολιτικής κατάστασης. Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός αλλά και ένα ευφυής σχεδιασμός των υποδομών, των πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και του νερού, και να προστατευτεί το περιβάλλον με τρόπο βιώσιμο. Στο θέμα της ενέργειας θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ενεργειακής στρατηγικής σε ομοσπονδιακό επίπεδο έτσι ώστε να υπάρξει παροχή, φιλικής προς το περιβάλλον και φτηνής ενέργειας στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του πλέον συμφέροντος τρόπου για εξόρυξη και πώληση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των Κυπρίων. Το γεγονός ότι το νερό θα μεταφέρεται στην Κύπρο με αγωγό, θα μειώσει την εξάρτηση στους υδροφορείς και θα προσφέρει προοπτική για διαφοροποίηση της αγροτικής παραγωγής.
Η εναρμόνιση των σχέσεων μεταξύ Τ/κ και Ε/κ καθώς επίσης και της Τουρκίας με την Ελλάδα θα δημιουργήσει νέες οικονομικές και εμπορικές προοπτικές. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει επίσης στην ανακατανομή πόρων που θα προκύψουν από τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών σε άλλους πιο παραγωγικούς τομείς. Οι Τ/κ και Ε/κ θα δημιουργήσουν συνεργασίες που θα τους καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς στις γειτονικές αγορές, ειδικότερα στην αγορά της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Μια λύση του Κυπριακού θα δώσει το έναυσμα για προσέλκυση επενδύσεων σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κάτι που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου και τους νέους.
Μια από τις πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στην ομόσπονδη Κύπρο θα πρέπει να είναι η σύσταση Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, στα πρότυπα παρόμοιων συμβουλίων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και ενδιαφερομένων και το οποίο θα στοχεύει στη διασφάλιση μια υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας η οποία θα εγγυάται την απασχόληση».
Ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης είπε ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παρούσα και υποστηρίζει με δράσεις την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Η εκδήλωση διεξάγεται ακριβώς στο πλαίσιο του προγράμματος “Leading by Example” το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, ένα πρόγραμμα που, όπως είπε, επιβεβαιώνει την πρόθεση της ΕΕ στο να προάγει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και το οποίο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα που αποδεικνύει την προσήλωση της ΕΕ στο να παίξει το δικό της ρόλο προς την κατεύθυνση της άρσης των διαχωρισμών».
Αυτές οι εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρίας σε παίκτες της διαδικασίας της λύσης στην πολιτική ή την οικονομική σφαίρα, να μιλήσουν, να επιχειρηματολογήσουν, να διευρύνουν τη δημόσια συζήτηση για το πού θέλει να πάει η Κύπρος στα επόμενα χρόνια. Οι παρεμβάσεις των προέδρων των Επιμελητηρίων στην ίδια εκδήλωση Φ. Πειλίδη και Φ. Τόρος έδειξαν ότι οι δύο ενώσεις κάνουν σοβαρή προσπάθεια και κινητοποιούν τις δυνάμεις τους σε μια σημαντική συζήτηση που συνδέεται απολύτως με την ανάπτυξη στην εποχή που θα ακολουθήσει μια συμφωνημένη λύση.
Οι δυσκολίες για να γυρίζουμε σελίδα είναι πολλές και κανείς δεν πρέπει να τις υποτιμά. Δεκαετίες χωριστής ανάπτυξης, διαφορετικές διαδρομές έχουν δημιουργήσει συνήθειες και παγιωμένες πρακτικές. Αυτές δεν αλλάζουν ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα. Γι’ αυτό, οι συζητήσεις όπως αυτή στην «Πράσινη Γραμμή» απέναντι από το Λήδρα Πάλας είναι αναγκαίες γιατί προωθούν τη γνώση, την ανταλλαγή απόψεων, και έτσι συμβάλλουν στο σχηματισμό ενός ρεαλιστικού σχεδίου «μετά τη λύση» όπως ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης.