Ψεκασμός απο αστερόσκονη!
Ο ΓΓ της ΕΚΑ Π. Χάμπας έκανε την αρχή τον Φεβρουάριο του 2016: «το αγροτικό κίνημα ανησυχεί ιδιαίτερα για τα όσα ακούγονται από πιθανούς αεροψεκασμούς που επηρεάζουν τις κλιματικές αλλαγές στον τόπο». Ομιλώντας εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων, ανέφερε ότι «ανησυχούμε έντονα, επειδή παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι σημερινές θερμοκρασίες».
Αναφερόμενος σε έρευνα της ΕΚΑ, σημείωνε ότι «οι αεροψεκασμοί που γίνονται στην ατμόσφαιρα και οι οποίοι έχουν ενταθεί δεν είναι καθόλου τυχαίοι, αλλά ούτε και αθώοι. Δυστυχώς, μας ψεκάζουν με σωματίδια για να είναι καθαρή η ατμόσφαιρα, για να μπορούν να κατασκοπεύουν μέσω του κατασκοπευτικού προγράμματος echelon, από το Τρόοδος και τον Άγιο Νικόλαο, τα πεδία των μαχών, στις αραβικές χώρες και τη Ρωσία», (εφ. «Πολίτης», 24 Ιουλίου).
Ο Υπουργός Γεωργίας Ν. Κουγιάλης σε απαντητική επιστολή του προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, αναφέρει ότι «εκ πρώτης όψεως και χωρίς να επιβεβαιώνεται, διαφαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής, αφού ενδεχόμενα θα αλλοιωνόταν η σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας ή οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται θα μπορούσαν δυνητικά να αλλοίωναν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία για π.χ. βροχή».
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» στις 18 Φεβρουαρίου, «το Υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τη διοίκηση των αγγλικών βάσεων και να διερευνήσει το όλο ζήτημα». Η συνέχεια του θέματος σε αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» στις 24 Ιουλίου. Ο «Π» (ρεπορτάζ Κ. Σάββα) εξασφάλισε το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή τεχνοκρατών που διόρισε ο υπουργός Ν. Κουγιάλης με επικεφαλής τον ανώτερο λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος δρα Θεόδουλο Μεσημέρη. Η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες καλεί τον υπουργό Γεωργίας να ενημερώσει το κοινό για τις διαπιστώσεις της, έτσι που να τερματιστεί η όποια ανησυχία. Στην επιτροπή, δέον να σημειωθεί, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Πολιτικής Αεροπορίας, Αναπτύξεως Υδάτων, Δασών και Επιθεώρησης Εργασίας, του Κρατικού Χημείου, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και ακαδημαϊκοί φορείς.
Το πόρισμα «όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που κατέχει ο «Π», η διερεύνηση που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπόψη αξιόπιστες επιστημονικές αναφορές, κατέδειξε πως «τα ίχνη συμπύκνωσης (σ.σ. οι άσπρες λωρίδες που κρίθηκαν απομεινάρια αεροψεκασμού) προέρχονται από τη συμπύκνωση των αερίων εξάτμισης των κινητήρων των αεροσκαφών. Εξερχόμενα τα καυσαέρια από τους κινητήρες στο περιβάλλον, υπό μορφή ατμού, ψύχονται δημιουργώντας παγοκρυστάλλους, οι οποίοι δημιουργούν τα νεφικά ίχνη. Δύναται όμως να προκληθούν και από τις αλλαγές της ασκούμενης πίεσης του αέρα, λόγω ταχύτητας, στις λεγόμενες δίνες ακροπτερυγίων, στην επιφάνεια των πτερυγίων και στην υγρασία του αέρα, όπου στην περίπτωση αυτή, τα ίχνη συμπύκνωσης παρατηρούνται στις άκρες των πτερυγίων και όχι πίσω από τους κινητήρες» αναφέρεται στο πόρισμα το οποίο συνεχίζει: «Συνηθέστερα, καθώς τα εξερχόμενα αέρια του αεροσκάφους έχουν υψηλή θερμοκρασία, προκειμένου να δημιουργηθεί νεφικό ίχνος, θα πρέπει η θερμοκρασία του αέρα να είναι πολύ χαμηλή. Αν ο αέρας είναι υγρός, τα ίχνη αυτά δημιουργούνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και επομένως σε χαμηλότερο ύψος πτήσης». Εν κατακλείδι, στο πόρισμα σημειώνεται ότι «δεν διαπιστώθηκαν βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τα ίχνη συμπύκνωσης που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα με οποιεσδήποτε άλλες αιτίες ή/και φαινόμενα πέραν των πιο πάνω». Όπως, δε, προαναφέρθηκε, το πόρισμα καταλήγει ότι «ενόψει των πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές / καταγγελίες για συσχετισμό των ιχνών συμπύκνωσης με αεροψεκασμούς, αλλά και τις ανησυχίες που ενδεχομένως προκλήθηκαν στην κοινή γνώμη, γίνεται η εισήγηση όπως το υπουργείο Γεωργίας προβεί σε κατάλληλη ενημέρωση στο κοινό όσον αφορά τις πιο πάνω διαπιστώσεις».
Θεωρώ ότι αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν μια βουτιά στις δοξασίες περί ψεκασμένων που διακινεί με μεγάλη επιτυχία μια μερίδα της ανορθολογικής παράταξης στη νήσο. Δεν πάμε καλά γιατί μας ψεκάζουν, δεν κερδίζουμε μια μάχη γιατί μας υπονομεύυν άσπονδοι φίλοι, δεν βρέχει γιατί θέλουν το κακό μας οι συνήθεις ύποπτοι. Ωστόσο, είναι πέρα από κάθε όριο ελαφρότητας το Υπουργείο Γεωργίας να ερωτά δημοσίως το Υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τη διοίκηση των αγγλικών βάσεων και να διερευνήσει το όλο ζήτημα! Ευτυχώς η απάντηση του Ι. Κασουλίδη ήταν η ενδεδειγμένη, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς η έρευνα στο Υπουργείο Γεωργίας έγινε!
Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πρακτικές στερούνται σοβαρότητας και αποτελούν ένα παράδειγμα πως αναζητούμε φαντασιακές απαντήσεις σε ευρέως διαδεδομένες ασυναρτησίες. Ζητείται ορθολογισμός. Όταν προκύπτει ένα πραγματικό θέμα, χρειάζονται καθαρές απαντήσεις που να βασίζονται στη τεκμηρίωση και τα επιστημονικά στοιχεία. Η «παράταξη» της ασυναρτησίας έχει αρκετούς φίλους εσχάτως! Γι΄αυτό και η μάχη ανάμεσα στην «παράταξη» του ορθολογισμού και εκείνην της ασυναρτησίας, είναι αναγκαία ως μια βασική προϋπόθεση για να αλλάξουμε την ποιότητα της εξέλιξής μας. Το κλειδί για να ερμηνεύουμε τα πράγματα βρίσκεται πάνω στην ορθολογική βάση!