Πύρινος σεισμός στη Σολέα
Η φωτιά που επί τετραήμερον καίει τα δάση στην περιοχή της Σολέας, έφερε δύο νεκρούς, τραυματίες, καμένα δάση, οικολογική καταστροφή. Μαζί έφερε και αλληλεγγύη: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία με πτητικά μέσα και οικονομική στήριξη είναι παρόντες στηνν προσπάθεια για να γυρίσει η περιοχή στην «ομαλότητα», χωρίς πλέον πράσινο. Επί μέρους παρατηρήσεις:
Α. Θέλω να πω ότι και αυτή η τραγωδία προσφέρει μια ευκαιρία για να επαινέσουμε τις μεγάλες προσπάθειες των επαγγελματιών στο χώρο της πυρόσβεσης. Ταυτόχρονα, να σκεφτούμε για να διορθώσουμε πράγματα που βασίζονται πάνω σε στρεβλώσεις. Με το πέρας της, οι ειδικοί να μαζέψουν στοιχεία από τη συνολική προσπάθεια και να δουν με κριτικό μάτι όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στην επόμενη προσπάθεια για κατάσβεση μιας φωτιάς.
Β. Όλοι το γνωρίζουν: στη μια δασική περιοχή το απάνω χέρι το έχει το Τμήμα Δασών, στα αστικά κέτρα η Πυροσβετική, στους δρόμους η Αστυνομία. Τρία Υπουργεία που δεν συντονίζονται γιατί διαθέτουν τρεις διαφορετικές δομές, γιατί οι δομές είναι φτιαγμένες για πολλούς αρχηγούς και πολλούς συντονιστές και τελικά πολλούς που στην κρίσιμη ώρα αγωνίζονται και για τη «δομή» τους. Λοιπόν, στη δική μου κρίση, μόνο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο και τον πλήρη συντονισμό για κάθε ανάλογο ζήτημα. Κανένας άλλος.
Γ. Το σημείο Β οδηγεί σε σοβαρή μελέτη για αναδόμηση των υπηρεσιών, για συγχώνευση υπηρεσιών, για μια νέα δομή βασισμένη στην κοινή λογική: όσοι έχουν κοινές ευθύνες για την πυρόσβεση να υπάγονται σε κοινή διοίκηση κάτω από έναν πολιτικό και διοικητικό υπεύθυνο. Αυτό για να γίνει χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι στρεβλές νοοτροπίες και οι στρεβλές δομές. Χρειάζεται να σπάσουν αυγά εάν θέλουμε μια διαφορετική πορεία. Η ομελέττα που είδαμε στην περιοχή Σολέας δεν πρέπει να επαναληφθεί
Δ. Τα μέσα πυρόσβεσης είναι κατά κανόνα πενιχρά, και ξεπερασμένα. Δεν έχουμε απεριόριστες δυνατότητες, γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε την κοινή λογική: βάρος στα αναγκαία, επενδύσεις στα πιο χρήσιμα, περικοπές σε άχρηστες δομές και ξεπερασμένες δομές, αξιολόγηση με τη μεταφορά πόρων στα θέματα πρώτης γραμμής όπως είναι λ.χ. τα μέσα της πυρόσβεσης και τα μέσα παράκτιας δραστηριότητας και εποπτείας.
E. Θετική η δημόσια τοποθέτηση της Επιτροπής: «Η Κομισιόν έχει λάβει άμεσα μέτρα για την παροχή συντονισμένης ευρωπαϊκής στήριξης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει ήδη αναπτύξει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Στις 20 Ιουνίου, η Γαλλία διέθεσε πυροσβεστικά αεροπλάνα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Τα δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης Canadair και ένα αεροπλάνο για να διασφαλίζει το συντονισμό θα φτάσουν στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα . Ένα άλλο αεροπλάνο Canadair αναμένεται να αφιχθεί από την Ιταλία επίσης σήμερα. «Η ΕΕ στηρίζει την Κύπρο και είναι έτοιμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής. Αντιδράσαμε γρήγορα και σε πλήρη αλληλεγγύη στο κάλεσμα για βοήθεια. Συγχαίρω τις τεράστιες προσπάθειες των πρώτων διασωστών και θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των πυροσβεστών που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν τη χώρα τους. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, έχουμε μόνιμη επαφή με τις αρχές στη Λευκωσία», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης στις 21 Ιουνίου.
Στ. Μέσα από τις κατάλληλες διευθετήσεις, η παρουσία στη μάχη της κατάσβεσης ενός συμβολικού αριθμού από τ/κ εθελοντές της πυρόσβεσης, συνιστά ένα θετικό σήμα. Η συνεργασία πάνω σε ένα ανθρωπιστικής φύσεως ζήτημα, θα είχε μια καλή επίπτωση πάνω στο κλίμα που διαπερνά τις διακοινοτικές σχέσεις. Η «διπλωματία των σεισμών» ενίοτε βοηθά πιο αποτελεσματικά από την παραδοσιακή.
Ζ. Λοιπόν, και αυτή η ευκαιρία για αλλαγές δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πολλές ευκαιρίες υπήρξαν στο παρελθόν αλλά δεν δίδαξαν κανέναν και τίποτα όπως μάς βεβαιώνει η επόμενη περίοδος από την τραγωδία στο Μαρί. Τι άλλαξε από τότε; Τι διοικητικά ή προληπτικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή με βάση την εμπειρία που κατακτήθηκε μέσα από τα τεράστια λάθη του 2011; Απολύτως τίποτε! Στην πατρίδα μας, όλοι γνωρίζουν ότι οι μηχανισμοί που οδηγούν σε πραγματικές λύσεις, συχνά υπακούουν σε αναχρονιστικούς κανονισμούς και αντιλήψεις. Νοοτροπίες που μεγάλωσαν μέσα από τα δεδομένα μιας άλλης εποχής χρειάζεται να αλλάξουν. Σήμερα, προτού έχουμε την επόμενη Σολέα.