Σαρκοζί και οι τσιγγάνοι
Δύο γαλλικά αεροσκάφη ειδικά ναυλωμένα μετέφεραν 284 τσιγγάνους (Ρομά) από το Παρίσι στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου (20/8/10). Η κυβέρνηση Σαρκοζί αποφάσισε να εκδιώξει από τη χώρα με αυτό τον τρόπο Ρομά που διαμένουν στη Γαλλία. Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον Πάπα. Διαφωνία και θλίψη από τον Ποντίφικα. Ακολούθησε ο ΟΗΕ και οι Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καλεί την κυβέρνηση του Ν. Σαρκοζί να προσπαθήσει να ενσωματώσει τα μέλη της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της ΕΕ αντί να τα στέλνει πίσω στην Α. Ευρώπη. Οι εμπειρογνώμονες κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση του Ν. Σαρκοζί να καταπολεμήσει την «ανησυχητική άνοδο του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου εκ μέρους μερικών πολιτικών. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας με την οποία αρθρώνεται ένας ρατσιστικής φύσης λόγος στη Γαλλία». Οι εμπειρογνώμονες δεν ζητούν από τη Γαλλία να σταματήσει το πρόγραμμα, την καλούν όμως «να αποφεύγει τους συλλογικούς επαναπατρισμούς και να επιδιώξει μόνιμες λύσεις σε θέματα εγκατάστασης των Ρομά, βασισμένες στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».
Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν οι Ρομά ήταν «απεχθής και δεν είναι δυνατό να μην προκαλέσει καμιά διαμαρτυρία. Τα δικαιώματά τους περιφρονήθηκαν για εκλογικούς λόγους από μια κυβέρνηση που χάνει γρήγορα υποστήριξη. Η Γαλλία περιφρόνησε τον ευρωπαϊκό νόμο. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει την παραβίαση της νομοθεσίας για την ελευθερία της κυκλοφορίας».
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Opinionway που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας Figaro (27/8) δείχνει ότι οι ενέργειες των γαλλικών αρχών εγκρίνονται από το 65% των Γάλλων. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι το πρόσωπο που εμπιστεύονται περισσότερο οι Γάλλοι στον τομέα της ασφάλειας με ποσοστό 28%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν, κόρη του αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μέτωπου με ποσοστό 18%, πάνω από την ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μ. Ομπρί!!.
Θεωρώ ότι η Επιτροπή του ΟΗΕ υπήρξε πολύ σοβαρή στις αναλύσεις της. Άσκησε δίκαιη κριτική στον Ν. Σαρκοζί και με κριτήρια τις οικουμενικές αξίες του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ , προβαίνει σε παρατηρήσεις και πολύ σωστές εισηγήσεις προς την γαλλική κυβέρνηση. Δεν υπήρξε ανάλογου βάρους αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξαιτίας εκλογικών υπολογισμών, ούτε και από το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτή η σιωπή δεν θα βοηθήσει εκλογικά την προσπάθεια του να επιστρέψει στην εξουσία: όσοι άφησαν το παιχνίδι να παιχτεί σε «ξένο» γήπεδο, είδαν ένα μέρος από τους ψηφοφόρους να προτιμούν τους «απεχθείς» παρά τους «διστακτικούς».
Δεν ισχυρίζομαι ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλό ή εύκολο θέμα. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αλλάζει και αυτό εν μέρει εξηγεί την κυριαρχία της δεξιάς στη Γαλλία και την Ιταλία. Πολλοί ευρωπαίοι γύρισαν την πλάτη στα σοσιαλιστικά κόμματα και προτίμησαν τις δεξιές κυβερνήσεις εξαιτίας του φόβου για τους μετανάστες ή της «απειλής» που θεωρούν ότι συνιστά ο ξένος για τις θέσεις εργασίας στη χώρα τους -παράδειγμα η ιστορία με τον περίφημο «πολωνό υδραυλικό». Η λύση, ωστόσο, που επέλεξε ο Ν. Σαρκοζί συνιστά «παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελευθερία της κυκλοφορίας» όπως σημείωσε ο Μ. Σουλτς. Η ΕΕ χρειάζεται να δείξει αποφασιστικότητα και να πείσει με έργα ότι οι διακηρύξεις της ενάντια στην ξενοφοβία συνδέονται με συνέπεια με την καθημερινή πραγματικότητα του ευρωπαίου πολίτη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόσο επέλεξε τη σιωπή. Ελπίζω να μην προκύψει κάποια στιγμή κάποια επιτήδεια συμφωνία του με τον ομοϊδεάτη του Ν. Σαρκοζί…