«Σφραγίδα» στις 21 του Μάρτη;

Μια νέα εποχή μπορεί να αρχίσει; Αυτό λένε τα τα στοιχεία,

Α. Οτσαλάν: «Μετά την επιστροφή αντιπροσωπείας του (φιλοκουρδικού κόμματος) DEM από το νησί (Ιμραλί) δήλωση του κόμματος DEM (29/12) αναφέρει ότι ο Οτσαλάν είναι έτοιμος να κάνει την έκκληση και να υποστηριξει την νέα πρωτοβουλία από την τουρκική κυβέρνηση για να τεθεί τέρμα στην πολυετή σύγκρουση-«έχω την ισχύ και την αποφασιστικότητα για να κάνω θετική συνεισφορά στο νέο παράδειγμα που άρχισε από τον κ. Μπαχτσελί και τον κ. Ερτογάν». Το Reuters «εμβαθύνει» στις ειδήσεις που μάς παρέχει η «Χουρριέτ». Ο Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Fatih Kacir «ανακοίνωσε πλάνο από  14 δις δολ. για 198 έργα για την περιφερειακή ανάπτυξη που έχουν ως στόχο τη μείωση του οικονομικού χάσματος μεταξυ της κυρίως κουρδικής ΝΑ περιοχής και της υπόλοιπης χώρας μέχρι το 2028».  Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες πιθανότητες γέρνουν προς την πλευρά της επίλυσης του κουρδικού. Οι πρωταγωνιστές φωτογραφίζουν τη θέληση για τις λύσεις. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Cevdet Yilmaz παραδέχεται το αυτονόητο: οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις ΝΑ περιοχές της χώρας του, ενώ ο Α. Οτσαλάν δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει την νέα πρωτοβουλία για να τεθεί τέρμα στην πολυετή σύγκρουση. Ασφαλώς κλειδί για τις εξελίξεις, η αλλαγή στη Συρία, καθώς η καθολική συνεργασία Άγκυρας-Δαμασκού δεν αφήνει περιθώρια για εσωτερικές διενέξεις στο ΕΚΚ, κάτι που ευνοεί τους χειρισμούς Οτσαλάν.  Ασφαλώς μια συμφωνία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αφοπλισμός ΕΚΚ, ενσωμάτωση, πολιτικοποίηση, ίσως ένταξη στο DEM το οποίο παίρνει πρωτοβουλίες και συνομιλεί με Οτσαλάν. Μετρά πολύ το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές διαθέτουν ηγέτες που δεν αμφισβητούνται στο εσωτερικό των σχηματισμών τους (ΚΑΔ, Ερτογάν, ΕΚΚ, Οτσαλάν). Αυτό το γεγονός συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών στη μεταβατική περίοδο και στην δι’ αντιπροσώπων συνεργασία μέχρι την τελική συμφωνία. Το γεγονός ότι ο Ν. Μπαχτσελί άνοιξε το δρόμο για συμφωνία με τον Οτσαλάν με έγκριση Ερτογάν, κάνει την διαφωνία του Καλού Κόμματος χωρίς ιδιαίτερη αξία

 

Ένας συνδυασμός από συγκυρίες, από ανάγκες και συγκλίσεις συμφερόντων ευνοούν τη λύση του κουρδικού. Ωστόσο, τα πιο πάνω, δεν λύνουν  αυτόματα τα προβλήματα. Κορυφαία προϋπόθεση, η  ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τους ηγέτες. Η ομιλία Τ. Ερτογάν μοιάζει με «διακήρυξη» επίλυσης του κουρδικού: απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο- και εκτός Τουρκίας. Κυρίως όμως οικοδομεί την επικοινωνιακή ομπρέλα του συμβιβασμού, στήνει το δίλημμα, εχθροί («ΕΚΚ, σιωνιστές», «ιμπεριαλιστές»), φίλοι («αδελφοί λαοί», «κοινή γεωγραφία»), και με αυτό ετοιμάζει την κοινή γνώμη για να αποδεχθεί την  συμβιβαστική φόρμουλα, η οποία, με βάση τις δημόσιες δηλώσεις, είναι ήδη έτοιμη στις βασικές της πτυχές. Ο ΤΕ απευθύνεται στην ευρεία κοινή γνώμη της χώρας του: «Δεν θα επιτρέψουμε νέα τείχη μεταξύ μας και των άλλων αδελφών μας με τους οποίους έχουμε μοιραστεί την ίδια γεωγραφία, ζώντας δίπλα δίπλα για χιλιάδες χρόνια. Τούρκοι, Κούρδοι, Άραβες, Πέρσες είμαστε οι παλιοί ιδιοκτήτες αυτής της γεωγραφίας. Δεν θα πέσουμε στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών που έσπρωξαν αδέλφια εναντίον αδελφών και εκμεταλλεύονται τους φυσικούς μας πόρους. Θα φτάσουμε οριστικά στον στόχο μας για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία. Με εξαίρεση τους σιωνιστές, η χωριστική τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει σχεδόν καθόλου υποστηρικτές, οι πάτρωνές της έφυγαν. Το τελος της τρομοκρατικής οργανωσης είναι κοντά, δεν έχουν άλλη επιλογή: να παραδώσουν τα όπλα τους, να εγκαταλειψουν την τρομοκρατία και να διαλύσουν την οργάνωση», (Πηγή: «Χουρριέτ», Τραπεζούντα 5/1).

 

Η αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού DEM που συνάντησε τον Α. Οτσαλάν, ενημέρωσε κατά σειρά τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Κουρτουλμούς, τον ηγέτη του MHP Ντ.  Μπαχτσελί, αντιπροσωπεία του ΚΑΔ, τους ηγέτες των μικρών κομμάτων Α. Νταβουτογλου,  M. Αρικάν, τον Αλί Μπαμπατζιάν,  τον Φ. Ερμπακάν και το το ΡΛΚ (πηγή, ίδια). Σε μήνυμά του μέσω του X, ο συμπρόεδρος του κόμματος DEM, Τ. Μπακιρχάν, χαιρέτισε την «ιστορική ευκαιρία να οικοδομηθεί ένα κοινό μέλλον. Βρισκόμαστε στις παραμονές ενός εν δυνάμει δημοκρατικού μετασχηματισμού στην Τουρκία και στην περιοχή. Ήρθε η στιγμή για να επιδείξουμε θάρρος και προνοητικότητα για να οδηγηθούμε σε μια έντιμη ειρήνη»- (Πηγή: ΑΠΕ 2/1). Ιδιαίτερης αξίας είναι η δήλωση του βουλευτή του ΚΑΔ στο Ντιγιαρμπακίρ Γκ. Ενσαρίογλου: «Ελπίζω οι συνομιλίες να λάβουν σάρκα και οστά στα τέλη Φεβρουαρίου και ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατάθεση των όπλων εκ μέρους του ΕΚΚ κατά την μεγάλη Κουρδική εορτή του Νεβρούζ, στις 21 Μαρτίου». Οι διαδικασίες γύρω από την επίλυση του Κουρδικού είναι ταχείες γράφει η Deutsche Welle: «Η αντιπροσωπεία του κόμματος DEM, θα ζητήσει άδεια για νέα επίσκεψη στο νησί Ιμραλί, για να συναντηθεί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν μετά τις 10/1, αφού προηγηθούν αξιολογήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Το συνέδριο των συνιστωσών του Κόμματος DEM θα ξεκινήσει επίσης μια εκστρατεία υπογραφών με το μήνυμα «Οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους για μια ισότιμη και ελεύθερη ζωή, η λύση είναι η ειρήνη». Έχει επίσης προγραμματιστεί διεθνές συνέδριο του DEM με τον ίδιο τίτλο τον επόμενο μήνα». (Πηγή: Deutsche Welle, Πολίτης, 4/1)

 

Οι συνθήκες ωριμάζουν, άλλοτε από ανάλυση, άλλοτε από ανάγκη. Θα είναι η 21 Μαρτίου η ημερομηνία-σταθμός στην πολιτική ζωή της Τουρκίας; Βέβαιον, είναι πως οι εκατέρωθεν δηλώσεις και πρωτοβουλίες συνηγορούν πως στο ταγκό της ειρήνης οι δύο παίκτες συγχρονίζουν τα βήματά τους!

Λάρκος Λάρκου