Σήμερα η προεδρία της ΕΕ
Σήμερα η Κύπρος δικαιούται να είναι περήφανη. Αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εξάμηνη προεδρίας της ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί αισθήματα ικανοποίησης στους κύπριους πολίτες. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η προεδρεύουσα χώρα στην πιο ανοικτή, σύγχρονη, προοδευτική κοινότητα κρατών και πολιτών του πλανήτη μας.
Σήμερα που η Κύπρος είναι στο εξάμηνο τιμόνι της ΕΕ ας θυμηθούμε ότι γα αιώνες η Κύπρος έζησε τον εφιάλτη της γεωγραφικής της θέσης – απομόνωση, αποκλεισμοί, περιπέτειες. Η θέση της στη γεωπολιτική σκακιέρα υπήρξε η κύρια αιτία που οδήγησε σε μια ιστορική διαδρομή γεμάτη από ξένες επιδρομές, κατακτήσεις από τις κατά καιρούς μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.
Μετά την 1η Μαίου 2004 αλλάζει η ποιοτική σταθερά πάνω στην οποία εξελίσσεται η δυναμική των πολιτικών συσχετισμών. Η Κύπρος ανήκει στην Ε.Ε. που σημαίνει ενισχύει τις δυνατότητές της στους τομείς της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της εικόνας της στο διεθνές πεδίο. Οι μεγάλοι σταθμοί μέχρι την Προεδρία:
Τελωνειακή Ένωση Κύπρου – ΕΟΚ από την 1η Ιανουαρίου 1988.
Υποβολή αίτησης ένταξης στις 4 Ιουλίου 1990.
Συμφωνία της 6ης Μαρτίου του 1995.
Έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων στις 28 Μαρτίου 1998.
Κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι, Δεκέμβριος,1999.
Κείμενα της Συνόδου Κορυφής των 15 στην Κοπεγχάγη, Δεκέμβριος, 2002.
Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 2003.
1 Μαίου 2004, ένταξη στην ΕΕ
1 Ιανουαρίου 2008, ένταξη στη ζώνη του ευρώ
Η προεδρία της ΕΕ δεν λύνει τα προβλήματα. Διευκολύνει, μεσολαβεί, θέτει προτεραιότητες. Κάθε προεδρία βασίζεται πάνω στην αξιοποίηση της εμπειρίας κάθε προηγούμενης. Είναι θεμιτό κάθε προεδρία να θέτει ορισμένους στόχους (όπως η Κύπρος που φιλοδοξεί την «Καλύτερη Ευρώπη»), να γίνει μια προεδρία που συνέβαλε σε ορισμένη πρόοδο στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Έγινε πολύ καλή προετοιμασία στη Λευκωσία, πιστεύω ότι η Κύπρος θα κάνει μια επιτυχημένη προσπάθεια για το σύνολο των κρατών-μελών.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην γενικότερη συζήτηση σχετικά με το εάν η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει τη σημερινή θεσμική και οικονομική κρίση ακολουθώντας μια διαφορετική πορεία. Η αλλαγή στη Γαλλία με τον Ολάντ είναι καθοριστικής σημασίας υπόθεση για το σύνολο της ΕΕ.
Η οικονομική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της ΕΕ των διαφορετικών ταχυτήτων. Στη σημερινή κρίση βρίσκεται μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη της πολιτικής και οικονομικής ένωσης της ΕΕ. Η Προεδρία αποτελεί μια ισχυρή δυνατότητα για να ενισχύσουμε κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους.
Οι κύπριοι πολίτες δικαιούνται να έχουν ένα μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης. Μπορούν να νιώσουν τη βαθιά ικανοποίηση μιας μεγάλης πολιτικής προόδου. Ιστορία γράφουν οι θετικές προτάσεις, η διορατικότητα ρεαλιστικά σχέδια, η διπλωματική εγρήγορση, η κοινωνική κινητοποίηση, οι συμμαχίες.
Σήμερα, 1 Ιουλίου 2012, που η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, ας φέρουμε στη μνήμη μας τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Η σημερινή μέρα φέρει τη σφραγίδα του. Έθεσε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού δρόμου του κυπριακού λαού.