Σκάνδαλα και μηχανισμοί ελέγχου

Η υπόθεση με την αγοραπωλησία τ/κ γης στη Δρομολαξιά φαίνεται να διερευνάται στα σοβαρά και έτσι υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς στις 26 Αυγούστου συνελήφθησαν από την αστυνομία τρεις και αναζητείται τέταρτος. Η διερεύνηση του θέματος είναι σημαντική και δεν συνδέεται μόνο με το συγκεκριμένο σκάνδαλο αλλά με τη γενικότερη απαίτηση της κοινωνίας για αναζήτηση ευθυνών για το κατάντημα της Κύπρου, την χρεωκοπία της οικονομίας της και την αδιανόητα κακή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της. Το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης, για την ανασυγκρότηση του κράτους δικαίου είναι καθολικό και συνδέεται τόσο με τα απίστευτα φαινόμενα κακοδιοίκησης στον τραπεζικό χώρο όσο και στην αδυναμία αποκάλυψης σκανδάλων και φαινομένων διαπλοκής, με συνέπεια το κουκούλουμα και τη σιωπή επί των ερειπίων.

Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία η δικαστική εξουσία διαθέτει τη δική της υπόσταση, το δικό της τρόπο λειτουργίας. Σήμερα η στενή συνεργασία ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα εξουσίας μπορεί να αποφέρει σαφή αποτελέσματα. Η τραπεζική κρίση συνδέεται με πολιτικά, θεσμικά και δικαστικά ζητήματα. Αυτό σημαίνει συνεργασία σήμερα για να ερευνηθούν σκάνδαλα στο συνεργατισμό, τον τραπεζικό χώρο, στην διαγραφή δανείων με αδιαφανή κριτήρια κλπ. Η ενεργοποίηση των τριών παραγόντων μπορεί να αποφέρει περισσότερα. Σαφώς και δεν περιποιεί τιμή στο νομικό σύστημα της νήσου το ότι η έκδοση του πρώην ΥΠΕΣ Ν. Μιχαηλίδη στην Ελλάδα σχετικά με τη δικαστική δίωξη Τσοχαντζόπουλου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προέκυψε από αίτημα των ελληνικών αρχών, και όχι από αυτεπάγγελτη κυπριακή διαδικασία καθώς τα στοιχεία προέκυπταν δημοσίως και σε συνεχή βάση από τη δίκη στην Αθήνα! Ούτε επίσης περιποιεί τιμή στο νομικό σύστημα της νήσου το γεγονός ότι ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χ. Χριστοδούλου έλαβε 1 εκ ευρώ σε λογαριασμό της κόρης του -για παροχή συμβουλών- από εφοπλιστή που θεωρείται συνεργάτης του Α. Βγενόπουλο αλλά ακόμα να διερευνηθεί η νομιμότητα του όλου ζητήματος καθώς και η διαδρομή της σχέσης Κεντρικής Τράπεζας με την Λαϊκή Τράπεζα κατά την κρίσιμη περίοδο της ηγεσίας Βγενόπουλου! Ούτε επίσης περιποιεί τιμή στην ηγεσία του Συνεργατικού Κινήματος το ότι δεν έχει απαντηθεί με τον πιο σαφή τρόπο κατά πόσο ο Διοικητής του Ε. Χλωρακιώτης είχε το δικαίωμα να λάβει δάνειο σχεδόν 11 εκ ευρώ από ΣΠΕ, και να απαντήσει στο ερώτημα στο πώς και πότε θα το αποπληρώσει!

Σήμερα η κοινή γνώμη πιστεύει σχεδόν καθολικά ότι τίποτα δεν θα γίνει και στο τέλος οι ένοχοι θα αθωωθούν. Αυτή η πεποίθηση χρειάζεται να ανατραπεί, είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας καθώς η επανασύνδεση του πολίτη με την πολιτική περνά μέσα από την αξιοπιστία τόσο της διαδικασίας όσο και του τελικού έργου όπως θα προκύψει στον επίλογο της δικαστικής διερεύνησης κάθε αιτίας που έφερε την Κύπρο στον γκρεμό.