Στη Γενέυη με πληρότητα…
Οι εξελίξεις στο κυπριακό φαίνεται να αποκτούν νέα περιεχόμενα. Η συνάντηση της 7ης Ιουλίου 2011 στη Γενεύη ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον τ/κ ηγέτη Ν Έρογλου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού. Οι προκλήσεις είναι σημαντικές και ουδείς μπορεί να τις αγνοήσει. Από τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Γενεύη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η προοπτική επίλυσης του κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί συνένωση δυνάμεων, συνεπή αγώνα για να ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική ισχύς της ε/κ πλευράς.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια πολιτική θέση και αν βρίσκονται έχουν την ευθύνη να παραμερίσουν τις κομματικές αντιπαλότητες και να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τη σημασία αυτής της συγκυρίας ώστε να εργαστούν συστηματικά ενόψει της 7ης Ιουλίου. Η πολιτική ευθύνη είναι θέμα προτεραιότητας. Το καλοκαίρι του 2001 έως το καλοκαίρι του 2012 προσφέρει ένα κατάλληλο χρονικό και πολιτικό πλαίσιο για να αναδειχθεί η πολιτική και διπλωματική πληρότητα της ε/κ πλευράς.
Είναι δικό μας καθήκον να πάμε σε μια διπλωματική μάχη που είναι μπροστά μας με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Η Κύπρος χρειάζεται να αναπτύξει περισσότερο τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ. Μια εξωστρεφής παρουσία της ΕΕ στο κυπριακό και της Κύπρου στο σύγχρονο κόσμο έχει ως προϋπόθεση την επίλυση του κυπριακού και τη συμβολή σε πολυμερείς συνεργασίες που εξασφαλίζουν την πρόοδο και την ασφάλεια στην πατρίδα μας.
Τα εφικτά σχέδια για ένα μικρό κράτος απαιτούν συστράτευση σε ένα μεγάλο στόχο και αυτός δεν είναι άλλος από την υπόθεση της ελεύθερης Kύπρου. Μπορούμε να βάλουμε την Κύπρο στο χάρτη της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Τίποτα δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά, να πείσουμε ώστε η στρατηγική της ελπίδας να διασυνδεθεί με την ανάδειξη της ΕΕ σε καταλύτη της λύσης.