Στη Ρώμη η νέα σελίδα
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» (23-6-15) «ανώτεροι τούρκοι και ισραηλινοί διπλωμάτες είχαν μυστικές συνομιλίες στη Ρώμη και ανανέωσαν τις συνομιλίες γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών» Σύμφωνα με την ισραηλινή «Haaretz» που επικαλείται η «Χουριέτ» «τις μυστικές συνομιλίες διεξήγαγαν ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Ν. Γκολτ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φ. Σινιρλίογλου». Δύο μέρες μετά ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συνάντηση της Ρώμης λέγοντας ότι το Ισραήλ γνωρίζει τις προϋποθέσεις για την επανασύνδεση των σχέσεων- συγγνώμη για την στρατιωτική επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά (2010), αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, άνοιγμα της Γάζας στον έξω κόσμο. Μέχρι τώρα, το Ισραήλ, κατά τον Τσαβούσογλου, ικανοποίησε μόνο την πρώτη προϋπόθεση…
Η συνάντηση της Ρώμης αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια, όπως τόσες άλλες ή αυτή τη φορά κάτι θα γίνει; Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς αν αυτή τη φορά κάτι θα αλλάξει. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι γύρω εξελίξεις συνηγορούν στο ότι μπορεί να αλλάξει η ροή των πραγμάτων:
1. Οι εξελίξεις γύρω από το ισλαμικό κράτος που επηρεάζει τα συμφέροντα Τουρκίας και Ισραήλ. Η κατάληψη μέρος της Συρίας και του Ιράκ από δυνάμεις του ISIL ευθέως ενοχλεί τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, θέτοντας νέα διλήμματα στις δύο πρωτεύουσες.
2. Η ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών και στις δύο χώρες. Η Τουρκία αναζητεί συμμαχική κυβέρνηση, ενώ το Ισραήλ σχημάτισε νέα κυβέρνηση μετά από δίμηνες διαβουλεύσεις υπό τον Β. Νετανιάχου.
3. Η ευθεία συμβολή των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επίλυση της αντιπαράθεσης και της σε πρώτο χρόνο επανάληψης των διπλωματικών σχέσεων με επιστροφών των πρέσβεων αντιστοίχως σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ.
4. Η διαφαινόμενη διάθεση της Άγκυρας να χαμηλώσει τους τόνους σε σημεία της εξωτερικής της πολιτικής ως αποτέλεσμα της πτώσης της εκλογικής επιρροής του κυβερνώντος ΚΑΔ στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου. Η κριτική Γκιουλ σε Ερτογάν-Νταβούτογλου με τη φράση «διόρθωση λαθών στην εξωτερική πολιτική» αφορούσε και το κομμάτι των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Ο Ερτογάν μέσα από τη διπλωματία του μπαλκονιού οδήγησε τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Συρία σε αδιέξοδο. Η πτώση των ποσοστών του ΚΑΔ, ίσως οδηγήσει και σε πτώση των ποσοστών αλαζονίας που οδήγησαν την Άγκυρα σε απώλεια συμμάχων ή ακόμα και συνομιλητών στη Μ. Ανατολή. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν διαθέτει πρέσβεις σε Τελ Αβίβ, Κάϊρο και Δαμασκό. Είναι βέβαιο ότι ο μετριοπαθης Τσαβούσογλου, στο βαθμό που θα λιγοστεύουν οι παρεμβάσεις Ερτογάν στο έργο του, θα καταβάλει προσπάθειες για να οδηγηθούν σε επιτυχές αποτέλεσμα οι συνομιλίες της Ρώμης.
5. Η προσπάθεια για «επιστροφή» της τουρκικής διπλωματίας στη Μ. Ανατολή περνά από την αποκατάσταση σχέσεων με το Τελ Αβίβ. Η αναμενόμενη επίσκεψη της Ευρωπαίας ΥΠΕΞ Φ. Μογκερίνι στο Ισραήλ μέσα στον Ιούλιο θα βοηθήσει να κατανοήσουμε αν, πόσο και πότε οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα αλλάξουν πραγματικά σελίδα.