Στο επίκεντρο η Ανάπτυξη
Ο υποψήφιος πρόεδρος των Σοσιαλιστών για την Γαλλική προεδρία Φ. Ολάντ έθεσε το θέμα της ανάπτυξης και οι εξελίξεις τον δικαιώνουν. Μια άτυπη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο του Ιουνίου δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χ. Ρόμπαϊ.
O Φ. Ολάντ δεσμεύεται πως εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας θα στείλει σε όλους του ευρωπαίους ηγέτες μια επιστολή στην οποία θα περιλαμβάνονται τέσσερις βασικοί άξονες για επιστροφή της ΕΕ σε τροχιά ανάπτυξης. Ο Σοσιαλιστής πολιτικός προτείνει: δημιουργία ευρωομολόγων, αποδέσμευση περισσότερων κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και καλύτερη λειτουργία-εκμετάλλευση των «δομικών» ευρωπαϊκών κεφαλαίων.
Αμέσως μετά (26 Απριλίου) η καγκελάριος Α. Μέρκελ μιλώντας σε συνέδριο για τις πρώτες ύλες εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από ανάπτυξη προκειμένου να αποτινάξει τη σημερινή κρίση και πως αυτή η προοπτική περνά μόνον μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη υπό τη μορφή διηνεκών πρωτοβουλιών , όχι απλώς υπό τη μορφή περιστασιακών προγραμμάτων τα οποία θα επαύξαναν περισσότερο το δημόσιο χρέος αλλά από ανάπτυξη, όπως το έθεσε ο Μάριο Ντράγκι, υπό τη μορφή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg υποστηρίζει ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να επισυνάψει προσθήκες αναπτυξιακού χαρακτήρα στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο: «τα βήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να ενσωματωθούν στις συνταγές για ανάπτυξη».
Σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο ο Γάλλος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ υπογράμμισε «την αναγκαιότητα μίας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη προκειμένου να εξασφαλισθεί και η συναίνεση του πληθυσμού. Δεν χρειάζεται «να ξανατεθούν υπό αμφισβήτηση οι αποφάσεις και η συνθήκη, στις οποίες συμφωνήσαμε με δυσκολία. Εάν επιθυμούμε να επιτύχει αυτό το πρόγραμμα για τις κανονιστικές ρυθμίσεις και τη διακυβέρνηση, θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό και να υποστηριχθεί από τους λαούς, συνεπώς θα πρέπει να το συνοδεύσουμε με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα».
Ταυτόχρονα ο Μ. Μπαρνιέ εξέφρασε την ευχή να προχωρήσει η ΕΕ μακρύτερα όσον αφορά τα «βραχυπρόθεσμα» μέτρα. Έτσι, θεωρεί, ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στη δράση της, οι τράπεζες –που στηρίζονται από την ΕΚΤ—οφείλουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις, καθώς τα ομολογιακά προγράμματα έχουν επικυρωθεί προ πολλών μηνών». Ο ίδιος υπενθύμισε πως αυτά τα ομολογιακά προγράμματα συνίστανται «στην δανειοδότηση με την ευρωπαϊκή αιγίδα ώστε να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές στην ενέργεια, την ψηφιακή αγορά, ή ακόμη τις καθαρές μεταφορές. Δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο δημόσιο χρήμα, πρέπει συνεπώς να δημιουργήσουμε μια νέα ατμόσφαιρα ανάπτυξης, όχι με δημοσιονομικές ρελάνς, για τις οποίες δεν έχουμε πλέον τα μέσα αλλά με άλλα μέσα».