Στο ίδιο έργο θεατές!
Τα Ηνωμένα Έθνη στις 25/1 είπαν ότι «υπάρχει στενή συνεργασία και με τις δύο πλευρές, απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς περί μεροληπτικής στάσης, είναι αβάσιμοι και λανθασμένοι». Αφορμή για το πιο πάνω ασυνήθιστο tweet, η είδηση, που υπογράφει ο αρθρογράφος και τέως διευθυντή της «Γενί Ντουζέν», Τζενκ Μουτλούγιακαλι ότι «ο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΠ, Κόλιν Στιούαρτ, ανέφερε στην Νέα Υόρκη πως «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η Ε/Κ ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν». Ο ΟΗΕ με ακρίβεια αποτυπώνει την κατάσταση της Ε/Κ ηγεσίας: «διαμαρτύρεται, καταδικάζει, κατηγορεί». Βέβαια, δεν χρειαζόμαστε κανέναν Στιούαρτ να μάς το πει. Κάθε μέρα και κάθε βράδυ είμαστε στο ίδιο έργο θεατές-Αναστασιάδης, ΚΕ και Κασουλίδης. Ακόμα και για ένα γήπεδο προπόνησης στη νεκρή ζώνη διαμαρτυρίες για να μην βλέπει η κοινή γνώμη τα χάλια αυτής της πολιτικής. Ποτέ δεν έχει ακουστεί στην Ε/Κ κοινή γνώμη η φράση «ας ακούσουμε κάποιον άλλο έξω από τον ομφαλό της γης, ίσως, κάτι χρήσιμο μάς λέει». Ο Κ. Στιούαρτ υποστηριξε πως «λέγεται συχνά σε εμένα ότι υποστηρίζω την τουρκική πλευρά, όμως κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση». Είναι η γνωστή συνταγή. Δεν είναι αντικειμενικός, άρα ως ανθέλλην, είναι φιλότουρκος! Να γιατί οι 35 απεσταλμένοι του ΟΗΕ έφυγαν από το νησί συνοδευόμενοι από διάφορα επίθετα και κανένας δεν είπε κάτι καλό για την Ε/Κ ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια. Παράδειγμα ο Έιντε έφυγε επαινώντας τον Ακιντζί. Η κοινότητα που υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής, με τους χειρισμούς της ηγεσίας της κατάφερε να χάσει συμμαχίες, αλληλεγγύη, και, κυρίως, το ηθικό της πλεονέκτημα!
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υποψήφιος Αβ. Νεοφύτου δήλωσε στον Κορμακίτη ότι «θα είμαι μόνο τότε ευτυχής, όταν ξανάρθω με ελεύθερη Κύπρο» 22/1. Ο δε υποψήφιος Ν. Χριστοδουλίδης έγραψε ότι η «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη συμφωνημένη βάση λύσης». 8/1. Ο επίσης υποψήφιος Α. Μαυρογιάννης στήριξε «λύση ΔΔΟ, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων», 20/1
Όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω από τους τρεις υποψήφιους ως μελλοντικοί στόχοι, ήταν πάνω στο τραπέζι με εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017.
Αυτούσια τα κείμενα και ο καθένας/μια, μπορεί να κρίνει:
Έκθεση ΓΓ για το κυπριακό, 28/9/17: «Στις 30 Ιουνίου, παρουσίασα στα μέρη ένα πλαίσιο για την ταυτόχρονη επίλυση έξι μεγάλων εκκρεμούντων ζητημάτων που θα οδηγούσε σε μια συνολική διευθέτηση- εδαφικό, πολιτική ισότητα, περιουσιακό, ισοδύναμη μεταχείριση, ασφάλεια και εγγυήσεις. Τα μέρη έφτασαν κοντά στο να καταλήξουν σε στρατηγική κατανόηση για μια συνολική διευθέτηση. Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία».
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, 22/7/17: «Από τις διάφορες διμερείς επαφές είδαμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε ένα συνολικό πακέτο με πολλά στοιχεία σε αυτό, ένα από τα οποία θα ήταν το τέλος των εγγυήσεων».
Πώς θα προχωρούσε μια ενδεχόμενη συμφωνία; Λέει ο Έιντε, 22/7/17:
«Όλα τα μέρη είχαν ορισμένες γραπτές προτάσεις, αλλά υπήρχαν και ορισμένα πράγματα που είπαν στον ΓΓ. Δεν είναι κάθε τι βασισμένο σε έγγραφες τοποθετήσεις. Ο ΓΓ δοκίμαζε τα όρια του καθενός από τους συμμετέχοντες. Είπε, θέλω να ακούσω τι θέλεις, θέλω να μάθω ποια είναι η κόκκινη γραμμή σου και θέλω να κατανοήσω πού είναι η ευελιξία σου».
Πώς τελείωσε η διάσκεψη;
Ξανά ο Έιντε: «Το κλίμα, ο τόνος, ο τρόπος που μιλούσαν οι άνθρωποι ο ένας για τον άλλο και μεταξύ τους, δεν ταίριαζε σε ανθρώπους που επρόκειτο να ενώσουν την πατρίδα τους. Ύστερα ο ΓΓ είπε ότι μετά από όσα που άκουσε κατά τη διάρκεια του δείπνου, δεν βλέπει καμία προοπτική συνέχισης της διάσκεψης. Ρώτησε τους συμμετέχοντες αν συμφωνούσαν και συμφώνησαν»
Ο ΓΓ στις 28/9/17 για το ίδιο θέμα: «Τα μέρη συμφώνησαν με το συμπέρασμά μου ότι η Διάσκεψη πρέπει να κλείσει».
Το κορυφαίο, επόμενο σημείο:
Ο Μ. Ακιντζί δήλωσε στις 2/5/18 πως «αν η Ε/Κ πλευρά αποδεχτεί το Πλαίσιο Γκουτέρες, αυτό θα ανακοινωθεί ως στρατηγική συμφωνία». Ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε την ίδια μέρα πως «εάν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 4 Ιουλίου 2017, αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη». Ύστερα η δήλωση Γκουτέρες στο Βερολίνο: «Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο πλαίσιο των Έξι Σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017». 25/11/2019
Τα γραπτά μιλούν! Τώρα οι τρεις πιο πάνω υποψήφιοι ζητούν αυτά που ήταν εκεί μπροστά τους, πάνω στο τραπέζι, αλλά οι ίδιοι κοιτούσαν σιωπηλοί το αφεντικό και ακολουθούσαν την γραμμή του! Το ίδιο αφεντικό σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια γλυπτού για αθλητές του ΓΣΕ (22/1), δήλωσε ότι «το μόνο πικρό που θα έχω να μεταφέρω είναι την αδυναμία, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, να επιτύχουμε μια αποδεκτή λύση, μια λύση που θα μας απάλλασσε από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, την παρουσία του κατοχικού στρατού». Όλα όσα υποκριτικά ζητά ο Ν. Αναστασιάδης τώρα, τα περιελάμβανε το Πλαίσιο Γκουτερες! Όπως στο σημείο 1, με τον τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων. Όπως στο σημείο 2, με την αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων-μείωση σε 950, 650 όπως προνοεί το σύνταγμα του 1960. Συνάντηση με πρωθυπουργούς, Ελλάδας, Τουρκίας, Μ. Βρετανίας για καθορισμό ρήτρας τερματισμού ή και ρήτρας αναθεώρησης για τους 950, 650 για ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ. Στον ίδιο χαιρετισμό του ανέφερε πως «οι αναθεωρητικοί στόχοι της Τουρκίας με την ανοχή και της διεθνούς κοινότητας, δεν απέτρεψαν την ανατροπή των όσων καταγράφονται στο έδαφος». Έτσι βρεθηκε ο ένοχος, είναι η διεθνής κοινότητα, να την καταδικάσουμε και αγέρωχοι να πάμε στην επόμενη οπισθοδρόμηση!
Λάρκος Λάρκου